Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa

Połączenie sernika i szarlotki? Czemu nie. W ten sposób otrzymamy przepyszne ciacho do popołudniowej kawy. Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka", przekonuje, że sernikowa szarlotka jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek. Na dodatek wygląda bardzo apetycznie. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowaSernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 460 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 130 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35 cm.

Przepis

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.

Przepis

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Przepis

Masa serowa: do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić). Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.

Przepis

Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie