Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa

Połączenie sernika i szarlotki? Czemu nie. W ten sposób otrzymamy przepyszne ciacho do popołudniowej kawy. Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka", przekonuje, że sernikowa szarlotka jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek. Na dodatek wygląda bardzo apetycznie. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowaSernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 460 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 130 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35 cm.

Przepis

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.

Przepis

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Przepis

Masa serowa: do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić). Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.

Przepis

Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇