Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach

Prosty i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Spód jest z ciasteczek, a masa z kremowego serka. Z tym przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Sernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustachSernik z truskawkami. Aksamitny i rozpływający się w ustach
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 opakowania kruchych ciasteczek
  • 80 g masła
  • 2 opakowania sera Philadelphia lub innego
  • 250 ml gęstej śmietany (20 proc. lub tłustszej)
  • 150 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 4 jajka
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Przepis

  • Ciasteczka mielimy (muszą być jak bułka tarta). Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami.
  • Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy układamy rozdrobnione ciasteczka i mocno ugniatamy (szklanką lub kubkiem), aby powstała równa i zbita warstwa.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy 7 min.
  • Przygotowujemy masę: ser Philadelphia, śmietanę, cukier, jajka i aromat mieszamy na jednolitą masę. Na upieczony spód wykładamy połowę truskawek, a później masę serową.
  • Pieczemy przez ok. 50 min w temp. 170°C.
  • Przygotowujemy galaretkę i studzimy. Kiedy sernik jest zimny, układamy pokrojone na pół truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy sernik w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie