WP

Sernik z budyniem czekoladowym. Warstwowe proste ciasto do kawy - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się

Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, idealny do kawy. Wszystkie warstwy dobrze się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Składniki

Spód:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

  • 4 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze, proszę dać 5)

Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
WP

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masa budyniowa: z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).

Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35 cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa: żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: sernik krówkowy z czekoladą

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": pyszny sernik cytrynowy

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP