Trwa ładowanie...
d21x3o7
11-01-2018 00:27

Sernik z budyniem czekoladowym. Warstwowe proste ciasto do kawy

Przepis

Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, idealny do kawy. Wszystkie warstwy dobrze się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d21x3o7
4.8
(64 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

  • 4 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze, proszę dać 5)

Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Masa budyniowa: z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).

Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35 cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa: żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: sernik krówkowy z czekoladą
src="https://d.wpimg.pl/784021248--418619869/sern.jpg"/>

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": pyszny sernik cytrynowy

Sernik z budyniem czekoladowym. Warstwowe proste ciasto do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj