Sernik z budyniem czekoladowym. Warstwowe proste ciasto do kawy
Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, idealny do kawy. Wszystkie warstwy dobrze się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
- 4 budynie czekoladowe bez cukru
- 4 szklanki mleka
- 4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze, proszę dać 5)
Masa serowa:
- 1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka, osobno żółtka i białka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Masa budyniowa: z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35 cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.
Masa serowa: żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: sernik krówkowy z czekoladą
src="https://d.wpimg.pl/784021248--418619869/sern.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": pyszny sernik cytrynowy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze