Sernik na zimno z owocami leśnymi. Kremowy i pyszny
Przepyszny kremowy sernik na zimno z galaretką z leśnych owoców. Trudno sobie wyobrazić lepszy deser na lato. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Spód:
- 300 g ciasteczek digestive z ciemną czekoladą
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 750 g sera z wiaderka
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 5 łyżeczek żelatyny - namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody
- 4-5 łyżek kremu ciasteczkowego Lotus
- cukier do smaku
Mus z owoców leśnych:
- 300 g mieszanych owoców - zblendować
- cukier do smaku
- 5 łyżeczek żelatyny - namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody
- Ciastka rozdrobnić, wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno rantu lub tortownicy 20 cm zabezpieczyć papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie ugnieść wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Śmietankę podgrzać w rondelku dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Ser miksować na wolnych obrotach powoli dodawać cukier, krem ciasteczkowy i śmietankę z żelatyną.
- Powstałą masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Zblendowane owoce i cukier umieścić w rondelku i gotować do odparowania 1/3 płynu.
- Gorący mus wlać do miski, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony mus wylać delikatnie na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki na noc.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze