Sernik jogurtowy z truskawkami
Sernik bez sera i bez pieczenia. Lekkie i delikatne ciasto w sam raz na gorące popołudnie. Z przygotowaniem tego deseru poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 800 g jogurtu greckiego,
- 600 g truskawek,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 340 g ciastek owsianych
- 150 g masła,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- ulubione owoce do dekoracji (jeżyny, maliny, borówki, truskawki).
Przepis
Ciasteczka owsiane zblenduj, wymieszaj z roztopionym masłem i skórką z cytryny. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep formę masą ciasteczkową i wstaw do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jogurt przełóż do miski, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Na spodzie z ciastek ułóż całe truskawki. Wylej masę jogurtową i wstaw ciasto do lodówki, by stężało. Po tym czasie ułóż na wierzchu ulubione owoce, zalej tężejącą galaretką i ponownie odstaw do lodówki.