Sentymentalny wtorek: kluski z truskawkami jak u babci
Choć rodowity Włoch makaron z truskawkami i śmietaną nazwałby profanacją, nad Wisłą zajadamy się nim przez całe lato. Ile domów, tyle przepisów. Łączy je jedno – łatwo dostępne składniki i prostota wykonania.
Najszybsza wersja tego dania to ulubiony makaron (u mnie najczęściej świderki lub fettuccine) i truskawki z cukrem, rozgniecione widelcem lub zbeldowane. Truskawkowy mus łączymy z jeszcze ciepłym makaronem i gotowe! To jest jednak wersja dla leniwych.
Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Równie istotny jest drugi element, czyli truskawki. Najlepiej by były ekologiczne, z własnej działki lub od sprawdzonego dostawcy. Do tego twaróg, kwaśna śmietana, lekko ubita kremówka lub gęsty jogurt.
Przepis na domowe kluski z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
- sól,
- 200 g truskawek
- cukier do smaku
- pół szklanki śmietany 12 proc.
Przygotowanie: mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzach i formujemy gniazdka.
Truskawki płuczemy na sicie, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki lub rozgniatamy widelcem. Możemy je także zblendować na gładki mus. Pełna dowolność, co kto lubi. Owoce mieszamy ze śmietaną i cukrem. Sosem polewamy jeszcze ciepły makaron. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl