Trwa ładowanie...

Sentymentalny wtorek: kluski z truskawkami jak u babci

Choć rodowity Włoch makaron z truskawkami i śmietaną nazwałby profanacją, nad Wisłą zajadamy się nim przez całe lato. Ile domów, tyle przepisów. Łączy je jedno – łatwo dostępne składniki i prostota wykonania.

Sentymentalny wtorek: kluski z truskawkami jak u babciŹródło: 123RF
daa46p4
daa46p4

Najszybsza wersja tego dania to ulubiony makaron (u mnie najczęściej świderki lub fettuccine) i truskawki z cukrem, rozgniecione widelcem lub zbeldowane. Truskawkowy mus łączymy z jeszcze ciepłym makaronem i gotowe! To jest jednak wersja dla leniwych.

Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Równie istotny jest drugi element, czyli truskawki. Najlepiej by były ekologiczne, z własnej działki lub od sprawdzonego dostawcy. Do tego twaróg, kwaśna śmietana, lekko ubita kremówka lub gęsty jogurt.

Przepis na domowe kluski z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g truskawek
  • cukier do smaku
  • pół szklanki śmietany 12 proc.

Przygotowanie: mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzach i formujemy gniazdka.

Truskawki płuczemy na sicie, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki lub rozgniatamy widelcem. Możemy je także zblendować na gładki mus. Pełna dowolność, co kto lubi. Owoce mieszamy ze śmietaną i cukrem. Sosem polewamy jeszcze ciepły makaron. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

daa46p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daa46p4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj