Sentymentalny wtorek: kluski z truskawkami jak u babci

Choć rodowity Włoch makaron z truskawkami i śmietaną nazwałby profanacją, nad Wisłą zajadamy się nim przez całe lato. Ile domów, tyle przepisów. Łączy je jedno – łatwo dostępne składniki i prostota wykonania.

Kluski z truskawkami to jeden ze smaków dzieciństwa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Najszybsza wersja tego dania to ulubiony makaron (u mnie najczęściej świderki lub fettuccine) i truskawki z cukrem, rozgniecione widelcem lub zbeldowane. Truskawkowy mus łączymy z jeszcze ciepłym makaronem i gotowe! To jest jednak wersja dla leniwych.

Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Równie istotny jest drugi element, czyli truskawki. Najlepiej by były ekologiczne, z własnej działki lub od sprawdzonego dostawcy. Do tego twaróg, kwaśna śmietana, lekko ubita kremówka lub gęsty jogurt.

Przepis na domowe kluski z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g truskawek
  • cukier do smaku
  • pół szklanki śmietany 12 proc.

Przygotowanie: mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzach i formujemy gniazdka.

Truskawki płuczemy na sicie, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki lub rozgniatamy widelcem. Możemy je także zblendować na gładki mus. Pełna dowolność, co kto lubi. Owoce mieszamy ze śmietaną i cukrem. Sosem polewamy jeszcze ciepły makaron. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce