Sentymentalny wtorek: kluski z truskawkami jak u babci

Choć rodowity Włoch makaron z truskawkami i śmietaną nazwałby profanacją, nad Wisłą zajadamy się nim przez całe lato. Ile domów, tyle przepisów. Łączy je jedno – łatwo dostępne składniki i prostota wykonania.

Kluski z truskawkami to jeden ze smaków dzieciństwa
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Najszybsza wersja tego dania to ulubiony makaron (u mnie najczęściej świderki lub fettuccine) i truskawki z cukrem, rozgniecione widelcem lub zbeldowane. Truskawkowy mus łączymy z jeszcze ciepłym makaronem i gotowe! To jest jednak wersja dla leniwych.

Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Równie istotny jest drugi element, czyli truskawki. Najlepiej by były ekologiczne, z własnej działki lub od sprawdzonego dostawcy. Do tego twaróg, kwaśna śmietana, lekko ubita kremówka lub gęsty jogurt.

Przepis na domowe kluski z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g truskawek
  • cukier do smaku
  • pół szklanki śmietany 12 proc.

Przygotowanie: mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzach i formujemy gniazdka.

Truskawki płuczemy na sicie, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki lub rozgniatamy widelcem. Możemy je także zblendować na gładki mus. Pełna dowolność, co kto lubi. Owoce mieszamy ze śmietaną i cukrem. Sosem polewamy jeszcze ciepły makaron. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne