Trwa ładowanie...
d4j6ngq

Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi

Przepis

Przepis na tę sałatkę został po raz pierwszy opublikowany w 1927 roku w "Książce kucharskiej" Idy Plucińskiej. - W 1945/46 Ida Plucińska robiła korektę/poprawki wydania 4 swojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała "szczypiorek" - informuje autorka bloga "Królestwo Garów".

d4j6ngq
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 2 płaty śledzia solonego
  • 3-4 pomidory
  • 1-2 ogórki świeże lub kiszone
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz
  • 1–2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa)
  • cukier
Przepis
  • Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki.
  • Śledzie pokroić. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior posiekać.
  • Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
  • Sałatkę polać sosem. Wymieszać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6
Share
d4j6ngq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
Więcej tematów
d4j6ngq