Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi
Przepis na tę sałatkę został po raz pierwszy opublikowany w 1927 roku w "Książce kucharskiej" Idy Plucińskiej. - W 1945/46 Ida Plucińska robiła korektę/poprawki wydania 4 swojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała "szczypiorek" - informuje autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 2 płaty śledzia solonego
- 3-4 pomidory
- 1-2 ogórki świeże lub kiszone
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
- 1–2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa)
- cukier
- Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki.
- Śledzie pokroić. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior posiekać.
- Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem. Wymieszać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze