Sałatka z bobem i ziemniakami
Smakowity duet - bób i ziemniaki - to pomysł na prostą i smaczną sałatkę. Najlepiej przygotować ją w sezonie na te produkty i koniecznie podać z aromatycznym dressingiem. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg młodych małych ziemniaków
- 500 g bobu
- 1 szalotka
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Ziemniaki dokładnie płuczemy. Bób i ziemniaki gotujemy na parze. Bób przez około 15 minut, natomiast ziemniaki nieco dłużej, aż będą miękkie. Po ugotowaniu bób od razu wkładamy do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i piękny zielony kolor. Po 2 minutach odcedzamy i gdy lekko przestygnie, łuskamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. W szklance mieszamy musztardę, olej, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Szalotkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, zalewamy sosem, dodajemy koperek i mieszamy.
Zobacz także: błyskawiczna pasta z bobu i białego sera
Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze