Co zrobić ze zużytym olejem?

Ile razy można smażyć na tym samym oleju? Kiedy olej staje się zużyty? Jak bezpiecznie pozbyć się zepsutego tłuszczu? Z olejów roślinnych w kuchni korzystamy chętnie, często zapominamy jednak, jak używać ich bezpiecznie, a także, w jaki sposób należy się ich pozbyć. Warto poznać kilka zasad, by olej nie tylko dobrze smakował i wpływał na jakość smażonych potraw, ale przede wszystkim, by nie miał negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Oleje roślinne znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Dużą popularnością cieszy się olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, arachidowy, sezamowy, rzepakowy, z orzecha włoskiego, sojowy, a także oliwa. Oleje pozyskuje się z różnych części roślin – m.in. owoców, pestek i nasion. W większości wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne; oleje stosuje się przede wszystkim jako dodatek do różnych dań.

Przechowuj oleje jak należy

Warto jednak wiedzieć, jak prawidłowo obchodzić się z olejem, aby był smaczny i nie miał niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Przede wszystkim pamiętajmy, że różne czynniki zewnętrzne, m.in. wysoka temperatura i światło, psują go.

W takich warunkach olej może zjełczeć, co jest dla niego bardzo niebezpieczne. Jełczenie to skutek utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy wiązań estrowych obecnych w tłuszczach. Zjełczałe tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ w takim produkcie obecne są toksyczne substancje, zniszczeniu ulegają natomiast witaminy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zjełczały tłuszcz wchodzi także w interakcję z białkami, tworząc nierozpuszczalne polimery zmniejszające przyswajalność białek. By do tego nie dopuścić, oleje należy przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.

Na czym najlepiej smażyć?

Wiele wątpliwości budzi smażenie na olejach roślinnych. Przede wszystkim należy pamiętać, że tłuszcze podczas obróbki termicznej – zwłaszcza gdy temperatura przekracza 180 stopni – ulegają różnym przemianom. W wysokiej temperaturze olej traci cenne właściwości, łatwo można go również spalić (dzieje się tak, gdy olej zaczyna dymić). A w spalonym tłuszczu obecna jest akroleina – bardzo szkodliwa substancja toksyczna mająca działanie rakotwórcze.

Spalony olej nie nadaje się do powtórnego użycia. W ogóle najbezpieczniej jest wylewać resztki pod każdym smażeniu. Należy wybierać oleje, które są mniej podatne na utlenianie, mają więc wyższą "temperaturę dymienia". Pod tym względem najlepsze są oleje: palmowy i rzepakowy, a także oliwa z oliwek. Te same oleje powinny być używane, gdy smażenie jest dłuższe (np. w frytkownicy)
. Uwaga – nie powinno się smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno (czyli nierafinowanych). Zawierają one bowiem szybko ulegające przemianom dodatki, nawet podczas krótkiego domowego smażenia. Również podczas długotrwałego smażenia masła wytwarza się rakotwórcza akroleina.

Ile razy można smażyć na jednym oleju?

Aby smażenie było możliwie najmniej szkodliwe dla zdrowia, zawsze należy smażyć na świeżym oleju. Niektórzy kilka razy smażą na jednej porcji oleju. Jest to niewskazane, w ostateczności jednak po użyciu i wystygnięciu można taki olej przefiltrować, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, i ewentualnie użyć ponownie. Przed kolejnym wykorzystaniem powinien być przechowywany w szczelnym naczyniu, w suchym i zaciemnionym miejscu. Jednak wielokrotne smażenie na tym samym oleju jest niedopuszczalne. Pamiętajmy, że zmiana smaku oleju następuje później niż wydzielenie się substancji rakotwórczych.

Do wyrzucenia jest olej, na którego powierzchni wytworzyła się piana – to znak, że się zepsuł. Tak samo należy postąpić z tym, który nieprzyjemnie pachnie i który ściemniał. O zepsuciu oleju świadczy także dymienie oraz fakt, że po podgrzaniu nie wrze. Należy się go wtedy pozbyć. W jaki sposób zrobić to najlepiej?

Zużyty olej powinien najpierw przestygnąć. Gdy będzie zimny, najlepiej przelać go do osobnego pojemnika (np. butelki) i wyrzucić. Możesz wygospodarować jeden większy pojemnik i zlewać do niego zużyty olej po wystygnięciu. Gorącego oleju nie wlewa się do kanalizacji (toalety, zlewu) – kiedy ostygnie, stanie się twardy i może zapchać rury. Oleje wykorzystywane na dużą skalę (np. w restauracjach i barach) powinny być oddawane specjalistycznym firmom zajmującym się odbiorem zużytego oleju spożywczego i innych tłuszczów.

Co ciekawe, zużyty olej roślinny znajduje coraz szersze zastosowanie. Niektórzy używają go np. jako oleju opałowego lub napędowego.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Niemal każdy ma go w czajniku. Mało kto wie, jak wpływa na organizm
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Ten napój z kakao doda ci energii i pomoże schudnąć. Działa jak naturalny spalacz tłuszczu
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów