Polacy jedzą garściami, bo myślą, że są zdrowe. Prawda o nich poraża

Smaczne, słodkie, bogate w błonnik, potas i beta karoten. Łatwe w przechowywaniu i zabieraniu na wynos. Idealne jako przekąska. Mają wiele cennych właściwości, ale posiadają również szereg wad, jak choćby wysoką kaloryczność. Czy wiemy, na co działają pozytywnie, a na co negatywnie i komu mogą pomóc, a komu zaszkodzić?

Suszone owoce są często spożywane jako przekąskaSuszone owoce są często spożywane jako przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Świeże owoce zrywamy bezpośrednio z krzaka lub drzewa, ale skąd biorą się te suszone? Suszone owoce w postaci, jaką znamy i lubimy, powstają w wyniku procesu znacznego odwodnienia tych świeżych. W obecnych czasach produkowane są oraz spożywane niemal w każdej części świata.

Suszona wersja charakteryzuje się 10-25 proc. zawartością wody, kiedy ilość wody w owocach świeżych wynosi nawet 90 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Jak powstają suszone owoce?

Utrata dużej ilości wody to nie wszystko. Podczas suszenia muszą być zapewnione odpowiednie warunki, jak np. przebywanie w podwyższonej temperaturze czy długotrwałe napowietrzanie. Te właśnie elementy wpływają na większą koncentrację cukrów i kalorii w danym produkcie, wytrącanie białek, utratę aromatu, zmianę smaku, utlenianie witaminy C oraz barwników, a także skurczenie materiału.

Owoce suszy się w całości albo po pokrojeniu ich na mniejsze kawałki (plasterki, kostkę, ćwiartki itp.). Niezależnie od formy, w jakiej zostaną ususzone, ich właściwości pozostają takie same. Jakie są zalety i wady suszonych owoców?

Suszone owoce są pyszne, ale jest to rodzaj przekąski, która zawiera dużo cukru
Suszone owoce są pyszne, ale jest to rodzaj przekąski, która zawiera dużo cukru © Canva | George Dolgikh

Suszone owoce i ich atuty

Suszone owoce doceniane są przede wszystkim za zawartość cennych minerałów i składników odżywczych. Są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez i wapń. Większość suszonych owoców jest także bogata w inny, cenny składnik mineralny – potas, który zapobiega nadmiernemu zatrzymywaniu się wody w organizmie. Gromadzenie wody powoduje zaś tworzenie się opuchlizny, obrzęków i cellulitu wodnego.

W suszonych owocach nie brakuje także błonnika. Jedzenie błonnika powoduje uczucie pęcznienia w żołądku, co sprawia, że zwiększa on swoją objętość, dając nam uczucie sytości. Jesteśmy mniej głodni, szybciej się najadamy, a to zmniejsza chęć podjadania. Dodatkowo błonnik wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, eliminując zaparcia i wzdęcia, które często towarzyszą osobom na diecie. Ponadto suszone owoce są słodkie w smaku i mogą zastąpić o wiele bardziej kaloryczne słodycze, jak ciastka, batony czy czekoladki.

Kolejnym atutem jest rola suszonych owoców w diecie sportowców — stanowią świetną przekąskę dla osób aktywnie fizycznych, ponieważ dostarczają tzw. szybką energię, która pomaga w regeneracji i odkwaszaniu organizmu po dużym obciążeniu treningowym.

Wady suszonych owoców

Smaczne przekąski w postaci suszonych owoców mają również swoje wady. Wśród największych ich minusów jest kaloryczność, ponieważ zawierają bardzo dużą ilość cukru. Oczywiście, jeśli zjemy 2 lub 3 morele, nie powinniśmy się martwić o przyrost masy ciała. Mało kto jednak jest w stanie tak się kontrolować i zazwyczaj, sięgając po suszone owoce, nie ograniczamy się do jednego lub dwóch. Warto zatem uświadomić sobie, że np. 100 gramów suszonych moreli ma 280 kcal, a objętościowo to nie tak dużo; każdy spokojnie zjadłby je podczas oglądania ulubionego serialu.

Wspomnijmy także o kaloryczności innych owoców: 100 g suszonych fig – 290 kcal, 100 g suszonych śliwek – 267 kcal, 100 g suszonych winogron (rodzynek) – 278 kcal, 100 g suszonych jabłek – 238 kcal, 100 g suszonych bananów – 360 kcal.

Kolejnym mankamentem suszonych owoców jest znaczna utrata witaminy C, B1 oraz kwasu foliowego. Jest to spowodowane suszeniem owoców w specjalnych suszarkach, w których traktowane są bardzo gorącym powietrzem.

Podczas zakupu gotowych owoców należy zwrócić uwagę na ich skład. Często stosowanym środkiem konserwującym podczas produkcji jest siarka, pełniąca funkcje konserwujące, a także hamująca rozwój bakterii, drożdży i pleśni. Ten składnik zapobiega ciemnieniu owoców oraz wydłuża przydatność do spożycia. Nie jest on jednak zdrowym i polecanym dodatkiem, dlatego lepiej go unikać i wybierać produkty, które w składzie nie mają siarki czy oznaczenia E220.

Zapoznając się ze składem, powinniśmy też przyjrzeć się obecności sztucznych barwników i innych dodatków, mogących wywoływać alergię, niewskazanych dla alergików i astmatyków.

Suszone owoce a odchudzanie

Czy suszone owoce można spożywać w czasie odchudzania? Z jednej strony zawierają wiele witamin i błonnika, a z drugiej — mnóstwo kalorii. Z pewnością warto je wprowadzić do swojego menu, ale zaleca się, by zachować umiar w ich spożywaniu. Nie przesadzajmy z ilością, nie sięgajmy po nie garściami, lecz traktujmy jako dodatek. Osoby, które są w stanie zaspokoić swoją chęć zjedzenia czegoś słodkiego, suszonymi owocami mogą zastąpić ciastka. Suszone morele, śliwki czy rodzynki są o wiele lepszym rozwiązaniem na diecie niż batonik, ciasta, drożdżówki czy czekoladki.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥