Ryby w zalewie octowej. Ten przepis powinien znać każdy
W wielu domach ryby w zalewie octowej przygotowuje się po świętach Bożego Narodzenia, kiedy zostanie nam kilka kawałków smażonej ryby. To świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1,1 l wody
- 0,3 l octu 10 proc.
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 mały liść laurowy
- 1 mała cebula (pokroić w plastry)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka jarzynki do zup (np. vegeta)
- 1 łyżeczka maggi
- 1 kg świeżych ryb
Do pieczenia ryb:
- 100 g bułki tartej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- olej
- Świeże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.
- Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.
- W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
- Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
- Uwaga do ostrości zalewy: ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Nasi znajomi lubią jednak nieco mocniejszą. Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze