Ryby w zalewie octowej. Ten przepis powinien znać każdy

W wielu domach ryby w zalewie octowej przygotowuje się po świętach Bożego Narodzenia, kiedy zostanie nam kilka kawałków smażonej ryby. To świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Oto przepis.

Ryby w zalewie octowej. Ten przepis powinien znać każdyRyby w zalewie octowej. Ten przepis powinien znać każdy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,1 l wody
  • 0,3 l octu 10 proc.
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 mała cebula (pokroić w plastry)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jarzynki do zup (np. vegeta)
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 kg świeżych ryb

Do pieczenia ryb:

  • 100 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej

Przepis

  • Świeże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.
  • Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.
  • W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
  • Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
  • Uwaga do ostrości zalewy: ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Nasi znajomi lubią jednak nieco mocniejszą. Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja