Ryby prosto z chorwackiej Slawonii

Slawonia to jeden z największych regionów Chorwacji, położony w jej południowo wschodniej części pomiędzy rzekami Drawa, Sawa i Dunaj. To urocza równina o kontynentalnym klimacie i z wyjątkowo płodnymi ziemiami. Uprawia się tam dużo pszenicy i kukurydzy, a je głównie mięso. W dużych ilościach...

Rybne potrawy slawońskie to często gęste, pełne warzyw zupy lub ciekawe zapiekanki
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic dziwnego, slawońska kuchnia czerpie przecież inspiracje głównie z tradycji austro-węgierskich, tureckich i arabskich. Może więc zaskoczyć, jak ciekawie przyrządza się w Slawonii ryby!

Otwarci Slawońcy (zresztą w ogóle Chorwaci) chętnie przyjmują gości i, inaczej niż w Dalmacji, najczęściej podają im mięso – zaczynając od sławnej kiełbasy kulen, przez różne sposoby na wieprzowinę i drób, cielęcinę czy jagnięcinę. Nadużywa się tam wprost mielonej czerwonej papryki i kwaśnej śmietany (bardzo po węgiersku). Na stołach można też często zastać dziczyznę i grzyby leśne.

Ale gdy mięsem już się Slawoniec przeje, wykorzystuje jak może zasobne rzeki i jeziora. Jada się więc głównie karpia, suma, okonia i jesiotra, które tradycyjnie przygotowuje się jako dania jednogarnkowe lub piecze na grillu. Do tego masa świeżych warzyw z ogórkami, pomidorami i sałatą na czele. No i ta wszechobecna papryka i śmietana, również z rybami. A do tego wszystkiego domowej roboty ajvar i kieliszek śliwkowej rakii.

Zobacz też: Niektóre ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia

Rybne potrawy slawońskie to często gęste pełne warzyw, zupy lub ciekawe zapiekanki. Dla polskiego smakosza szczególnie ciekawe będzie ich podejście do karpia, którego podaje się nie w kontekście wigilijnym.

Oto kilka rybnych przepisów prosto ze Slawonii
Zupa na głowach suma

Składniki:

  • 1-2 głowy suma
  • 1 liść laurowy
  • 150 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g pora
  • 3 papryki
  • 3 ostre papryczki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml białego wina
  • trochę octu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Rybie głowy przekroić na pół włożyć do garnka i nalać wody
2. Posolić, popieprzyć i dodać listek laurowy
3. Gotować na małym ogniu
4. W międzyczasie oczyścić marchew, seler i pietruszkę, pokroić w cienkie plasterki i gotować oddzielnie w osolonej wodzie
5. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pora, chwilę później dodać paprykę i ostre papryczki
6. Smażyć na małym ogniu, gdy warzywa zmiękną dodać mąkę
7. Smażyć jeszcze chwilę i dodać mieloną paprykę oraz koncentrat pomidorowy
8. Zalać 2 litrami przecedzonego wywaru z głów suma i białe wino
9. Gotować wszystko razem około 20 minut
10. Zdjąć skórę z ugotowanych głów suma, mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy
11. Gotować jeszcze 10 minut
12. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, dokwasić do smaku

Obraz
© 123RF

Slawońska zupa rybna

Składniki:

  • 500 g karpia
  • 500 g suma
  • 200 g cebuli
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 100 g pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 wiązka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • oliwa i sól

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, marchew i seler w kosteczkach
2. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć
3. Pokroić w spore kawałki
4. Dodać do warzyw i podsmażyć
5. Dodać liść laurowy, pieprz i posolić
6. Obranego ze skóry pomidora pokroić na małe kawałki i dodać do ryby
7. Jeśli zupa ma być ostra – dodać jedną ostrą papryczkę
8. Smażyć około 10 minut, dodać mieloną paprykę
9. Zalać wodą i gotować jeszcze 20 minut
10. Pod koniec dodać wino, gotować kilka minut i zdjąć z ognia
11. Dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Karp po Ilocku

Składniki:

  • 1,2 kg karpia
  • 100 g cebuli
  • Wiązka natki pietruszki
  • 250 ml oliwy
  • 300 g papryki
  • 300 g pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Karpia oczyścić, przelać wrzącą wodą i osuszyć
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie
3. Dodać drobno posiekaną natkę, pokrojoną paprykę i obranego ze skóry, pokrojonego w kostkę, pomidora
4. Posolić i popieprzyć
5. Kiedy warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje, nadziać warzywami karpia, a brzuch zamknąć wykałaczkami
6. Natłuścić oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, włożyć do niego karpia i polać pozostałym sosem
7. Piec karpia w niskiej temperaturze podlewając od czasu do czasu białym winem i ciepłą wodą
8. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Sum z kiszonymi ogórkami

Składniki:

2 filety z suma
500 g gotowanych ziemniaków
200 g kiszonych ogórków
200 ml rybnego wywaru
mąka
25 g tartego żółtego sera
natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę włożyć do żaroodpornego naczynia razem z połową pokrojonych ogórków
2. Na warzywa wyłożyć pokrojone filety suma
3. Posypać lekko mąką
4. Wyłożyć pozostałe ziemniaki i ogórki
5. Zalać wywarem i piec przez 20 minut
6. Posiekać natkę i wymieszać z tartym serem
7. Posypać danie i jeszcze chwilę zapiekać

Sałatka z pieczonej papryki (świetna do dań rybnych)

Składniki:

  • 8 papryk
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Upiec lub zgrillować paprykę
2. Zdjąć z papryk skórę i włożyć do płytkiej miski
3. Posypać czosnkiem
4. Posolić, popieprzyć i zalać mieszanką oliwy i octu
5. Można podawać ciepłe albo zupełnie schłodzone jako dodatek do mięs lub ryb

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia