Trwa ładowanie...

Ryby prosto z chorwackiej Slawonii

Slawonia to jeden z największych regionów Chorwacji, położony w jej południowo wschodniej części pomiędzy rzekami Drawa, Sawa i Dunaj. To urocza równina o kontynentalnym klimacie i z wyjątkowo płodnymi ziemiami. Uprawia się tam dużo pszenicy i kukurydzy, a je głównie mięso. W dużych ilościach...

Ryby prosto z chorwackiej SlawoniiŹródło: 123RF
d3en3sp
d3en3sp

Nic dziwnego, slawońska kuchnia czerpie przecież inspiracje głównie z tradycji austro-węgierskich, tureckich i arabskich. Może więc zaskoczyć, jak ciekawie przyrządza się w Slawonii ryby!

Otwarci Slawońcy (zresztą w ogóle Chorwaci) chętnie przyjmują gości i, inaczej niż w Dalmacji, najczęściej podają im mięso – zaczynając od sławnej kiełbasy kulen, przez różne sposoby na wieprzowinę i drób, cielęcinę czy jagnięcinę. Nadużywa się tam wprost mielonej czerwonej papryki i kwaśnej śmietany (bardzo po węgiersku). Na stołach można też często zastać dziczyznę i grzyby leśne.

Ale gdy mięsem już się Slawoniec przeje, wykorzystuje jak może zasobne rzeki i jeziora. Jada się więc głównie karpia, suma, okonia i jesiotra, które tradycyjnie przygotowuje się jako dania jednogarnkowe lub piecze na grillu. Do tego masa świeżych warzyw z ogórkami, pomidorami i sałatą na czele. No i ta wszechobecna papryka i śmietana, również z rybami. A do tego wszystkiego domowej roboty ajvar i kieliszek śliwkowej rakii.

Zobacz też: Niektóre ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia

Rybne potrawy slawońskie to często gęste pełne warzyw, zupy lub ciekawe zapiekanki. Dla polskiego smakosza szczególnie ciekawe będzie ich podejście do karpia, którego podaje się nie w kontekście wigilijnym.

Oto kilka rybnych przepisów prosto ze Slawonii
Zupa na głowach suma

Składniki:

  • 1-2 głowy suma
  • 1 liść laurowy
  • 150 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g pora
  • 3 papryki
  • 3 ostre papryczki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml białego wina
  • trochę octu
  • sól i pieprz
d3en3sp

Przygotowanie:

1. Rybie głowy przekroić na pół włożyć do garnka i nalać wody
2. Posolić, popieprzyć i dodać listek laurowy
3. Gotować na małym ogniu
4. W międzyczasie oczyścić marchew, seler i pietruszkę, pokroić w cienkie plasterki i gotować oddzielnie w osolonej wodzie
5. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pora, chwilę później dodać paprykę i ostre papryczki
6. Smażyć na małym ogniu, gdy warzywa zmiękną dodać mąkę
7. Smażyć jeszcze chwilę i dodać mieloną paprykę oraz koncentrat pomidorowy
8. Zalać 2 litrami przecedzonego wywaru z głów suma i białe wino
9. Gotować wszystko razem około 20 minut
10. Zdjąć skórę z ugotowanych głów suma, mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy
11. Gotować jeszcze 10 minut
12. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, dokwasić do smaku

123RF
Źródło: 123RF

Slawońska zupa rybna

Składniki:

  • 500 g karpia
  • 500 g suma
  • 200 g cebuli
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 100 g pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 wiązka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • oliwa i sól
d3en3sp

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, marchew i seler w kosteczkach
2. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć
3. Pokroić w spore kawałki
4. Dodać do warzyw i podsmażyć
5. Dodać liść laurowy, pieprz i posolić
6. Obranego ze skóry pomidora pokroić na małe kawałki i dodać do ryby
7. Jeśli zupa ma być ostra – dodać jedną ostrą papryczkę
8. Smażyć około 10 minut, dodać mieloną paprykę
9. Zalać wodą i gotować jeszcze 20 minut
10. Pod koniec dodać wino, gotować kilka minut i zdjąć z ognia
11. Dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Karp po Ilocku

Składniki:

  • 1,2 kg karpia
  • 100 g cebuli
  • Wiązka natki pietruszki
  • 250 ml oliwy
  • 300 g papryki
  • 300 g pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz
d3en3sp

Przygotowanie:

1. Karpia oczyścić, przelać wrzącą wodą i osuszyć
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie
3. Dodać drobno posiekaną natkę, pokrojoną paprykę i obranego ze skóry, pokrojonego w kostkę, pomidora
4. Posolić i popieprzyć
5. Kiedy warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje, nadziać warzywami karpia, a brzuch zamknąć wykałaczkami
6. Natłuścić oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, włożyć do niego karpia i polać pozostałym sosem
7. Piec karpia w niskiej temperaturze podlewając od czasu do czasu białym winem i ciepłą wodą
8. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Sum z kiszonymi ogórkami

Składniki:

2 filety z suma
500 g gotowanych ziemniaków
200 g kiszonych ogórków
200 ml rybnego wywaru
mąka
25 g tartego żółtego sera
natka pietruszki
sól i pieprz

d3en3sp

Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę włożyć do żaroodpornego naczynia razem z połową pokrojonych ogórków
2. Na warzywa wyłożyć pokrojone filety suma
3. Posypać lekko mąką
4. Wyłożyć pozostałe ziemniaki i ogórki
5. Zalać wywarem i piec przez 20 minut
6. Posiekać natkę i wymieszać z tartym serem
7. Posypać danie i jeszcze chwilę zapiekać

Sałatka z pieczonej papryki (świetna do dań rybnych)

Składniki:

  • 8 papryk
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Upiec lub zgrillować paprykę
2. Zdjąć z papryk skórę i włożyć do płytkiej miski
3. Posypać czosnkiem
4. Posolić, popieprzyć i zalać mieszanką oliwy i octu
5. Można podawać ciepłe albo zupełnie schłodzone jako dodatek do mięs lub ryb

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3en3sp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3en3sp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj