Ryby prosto z chorwackiej Slawonii
Slawonia to jeden z największych regionów Chorwacji, położony w jej południowo wschodniej części pomiędzy rzekami Drawa, Sawa i Dunaj. To urocza równina o kontynentalnym klimacie i z wyjątkowo płodnymi ziemiami. Uprawia się tam dużo pszenicy i kukurydzy, a je głównie mięso. W dużych ilościach...
Nic dziwnego, slawońska kuchnia czerpie przecież inspiracje głównie z tradycji austro-węgierskich, tureckich i arabskich. Może więc zaskoczyć, jak ciekawie przyrządza się w Slawonii ryby!
Otwarci Slawońcy (zresztą w ogóle Chorwaci) chętnie przyjmują gości i, inaczej niż w Dalmacji, najczęściej podają im mięso – zaczynając od sławnej kiełbasy kulen, przez różne sposoby na wieprzowinę i drób, cielęcinę czy jagnięcinę. Nadużywa się tam wprost mielonej czerwonej papryki i kwaśnej śmietany (bardzo po węgiersku). Na stołach można też często zastać dziczyznę i grzyby leśne.
Ale gdy mięsem już się Slawoniec przeje, wykorzystuje jak może zasobne rzeki i jeziora. Jada się więc głównie karpia, suma, okonia i jesiotra, które tradycyjnie przygotowuje się jako dania jednogarnkowe lub piecze na grillu. Do tego masa świeżych warzyw z ogórkami, pomidorami i sałatą na czele. No i ta wszechobecna papryka i śmietana, również z rybami. A do tego wszystkiego domowej roboty ajvar i kieliszek śliwkowej rakii.
Zobacz też: Niektóre ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia
Rybne potrawy slawońskie to często gęste pełne warzyw, zupy lub ciekawe zapiekanki. Dla polskiego smakosza szczególnie ciekawe będzie ich podejście do karpia, którego podaje się nie w kontekście wigilijnym.
Składniki:
- 1-2 głowy suma
- 1 liść laurowy
- 150 g marchwi
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 250 ml oliwy z oliwek
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 g pora
- 3 papryki
- 3 ostre papryczki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml białego wina
- trochę octu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Rybie głowy przekroić na pół włożyć do garnka i nalać wody
2. Posolić, popieprzyć i dodać listek laurowy
3. Gotować na małym ogniu
4. W międzyczasie oczyścić marchew, seler i pietruszkę, pokroić w cienkie plasterki i gotować oddzielnie w osolonej wodzie
5. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i pora, chwilę później dodać paprykę i ostre papryczki
6. Smażyć na małym ogniu, gdy warzywa zmiękną dodać mąkę
7. Smażyć jeszcze chwilę i dodać mieloną paprykę oraz koncentrat pomidorowy
8. Zalać 2 litrami przecedzonego wywaru z głów suma i białe wino
9. Gotować wszystko razem około 20 minut
10. Zdjąć skórę z ugotowanych głów suma, mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy
11. Gotować jeszcze 10 minut
12. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, dokwasić do smaku
Slawońska zupa rybna
Składniki:
- 500 g karpia
- 500 g suma
- 200 g cebuli
- 1 marchew
- 1 seler
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 100 g pomidorów
- 100 ml białego wina
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 wiązka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- oliwa i sól
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, marchew i seler w kosteczkach
2. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć
3. Pokroić w spore kawałki
4. Dodać do warzyw i podsmażyć
5. Dodać liść laurowy, pieprz i posolić
6. Obranego ze skóry pomidora pokroić na małe kawałki i dodać do ryby
7. Jeśli zupa ma być ostra – dodać jedną ostrą papryczkę
8. Smażyć około 10 minut, dodać mieloną paprykę
9. Zalać wodą i gotować jeszcze 20 minut
10. Pod koniec dodać wino, gotować kilka minut i zdjąć z ognia
11. Dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Składniki:
- 1,2 kg karpia
- 100 g cebuli
- Wiązka natki pietruszki
- 250 ml oliwy
- 300 g papryki
- 300 g pomidorów
- 100 ml białego wina
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Karpia oczyścić, przelać wrzącą wodą i osuszyć
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie
3. Dodać drobno posiekaną natkę, pokrojoną paprykę i obranego ze skóry, pokrojonego w kostkę, pomidora
4. Posolić i popieprzyć
5. Kiedy warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje, nadziać warzywami karpia, a brzuch zamknąć wykałaczkami
6. Natłuścić oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, włożyć do niego karpia i polać pozostałym sosem
7. Piec karpia w niskiej temperaturze podlewając od czasu do czasu białym winem i ciepłą wodą
8. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Sum z kiszonymi ogórkami
Składniki:
2 filety z suma
500 g gotowanych ziemniaków
200 g kiszonych ogórków
200 ml rybnego wywaru
mąka
25 g tartego żółtego sera
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i połowę włożyć do żaroodpornego naczynia razem z połową pokrojonych ogórków
2. Na warzywa wyłożyć pokrojone filety suma
3. Posypać lekko mąką
4. Wyłożyć pozostałe ziemniaki i ogórki
5. Zalać wywarem i piec przez 20 minut
6. Posiekać natkę i wymieszać z tartym serem
7. Posypać danie i jeszcze chwilę zapiekać
Składniki:
- 8 papryk
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml octu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Upiec lub zgrillować paprykę
2. Zdjąć z papryk skórę i włożyć do płytkiej miski
3. Posypać czosnkiem
4. Posolić, popieprzyć i zalać mieszanką oliwy i octu
5. Można podawać ciepłe albo zupełnie schłodzone jako dodatek do mięs lub ryb
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl