Ryby nad morzem droższe niż w górach

Porcja halibuta w Jastarni - 160 zł. Turbot w Gdańsku - 155 zł. Dorsz w Świnoujściu - 149 zł. Od kilku miesięcy Polacy prezentują w mediach społecznościowych "paragony grozy" z niebotycznymi cenami ryb nad Bałtykiem. Ryby nad morzem są droższe niż w górach - powtarzają internauci i zastanawiają się jak to możliwe.

Smażona rybaSmażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Skąd ta drożyzna?

Dlaczego za smażonego dorsza czy halibuta z pieca płacimy tak dużo? Przyczyn jest kilka. Szalejąca inflacja i podwyżki cen paliwa sprawiły, że podrożało właściwie wszystko. Ryby też. Warto też dodać, że kilka miesięcy temu skoczyły ceny mediów i czynszów, a to znaczy, że restauratorzy mają znacznie wyższe koszty utrzymania.

Ogromny wpływ na rosnące ceny ma też wojna na Ukrainie. Te czynniki dotyczą jednak wszystkich i odbijają się w rachunkach za obiad tak samo w górach, na Mazurach czy nad Bałtykiem. Dlaczego więc nad morzem rybka jest droższa niż w górach?

- Turyści, którzy przyjeżdżają nad morze nie wyobrażają sobie, żeby nie wejść do smażalni i nie zamówić halibuta, dorsza czy flądry - zdradza Ania, pracująca w jednej z Trójmiejskich smażalni. - To jedna z atrakcji, jak spacer po molo w Sopocie, czy rozstawienie się z parawanem na zatłoczonej plaży. A skoro jest popyt i mimo wysokich cen klientów nie brakuje, nic dziwnego, że ceny są takie jakie są. W górach ryba to po prostu jedna z opcji, jak schabowy czy żeberka, nad morzem to po prostu kulinarna wizytówka regionu i wiadomo, że ludzie będą ją kupować - dodaje pracownica smażalni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Ryba nad morzem, wcale nie z Bałtyku

Wielu internautów dziwiąc się cenom ryb w nadmorskich restauracjach argumentują, że skoro ryba pochodzi z tego samego miejsca, w którym jest serwowana, powinna być znacznie tańsza niż np. w Wiśle czy Zakopanem, nie trzeba bowiem płacić za jej transport. Okazuje się jednak, że prawda wygląda zupełnie inaczej.

- Bardzo niewiele ryb, które można znaleźć w Trójmieście czy na Helu pochodzi z Bałtyku. Większość jest sprowadzana i to z daleka. Poza śledziem, który jednak nie cieszy się wielkim powodzeniem, jeszcze dorsz i flądra mogły być złowione na miejscu, ale ze względu na ograniczenia, a w wielu miejscach zakazy połowu, nie są to świeże ryby, które jeszcze wczoraj pływały w morzu, tylko mrożonki, które do restauracji trafiają ze sklepu - wyjaśnia pani Ania.

Warto też pamiętać, że wiele popularnych w smażalniach gatunków, jak np. panga czy halibut, w ogóle w Bałtyku nie występują.

Na świeżą rybę zapraszamy zimą

Już w ubiegłym roku, kiedy zaczęły się pojawiać "paragony grozy", w rozmowie z money.pl sławny krytyk kulinarny, Robert Makłowicz przekonywał, że Bałtyk jest morzem przełowionym, małym i mało słonym – więc większość ryb, które są oferowane w naszych nadmorskich kurortach, po prostu nie pochodzi z Bałtyku. - Zwłaszcza latem - dodał. - Z punktu widzenia jedzenia ryb, najlepiej jeździć nad Bałtyk zimą. Wtedy jest tam po prostu najwięcej ryb, ale i najmniej ludzi.

Zdaniem eksperta nie powinniśmy się jednak obrażać za to, że sprzedawane w smażalniach ryby są mrożone. Pretensje możemy mieć wówczas, gdy właściciele próbują nas oszukać i twierdzić, że ryba pochodzi "prosto z kutra", gdy w rzeczywistości wiele tygodni a nawet miesięcy wcześniej wyłowiono ją z Atlantyku.

Same paragony grozy nie robią jednak na nim wrażenia. W rozmowie z money.pl Makłowicz przekonywał, że cała planeta jest przełowiona i ryb po prostu brakuje, przez co stały się towarem luksusowym. - Ryby są po prostu drogie! Jeśli ktoś myśli, że zje rybę z frytkami za 10 zł, to się po prostu myli. Nie chodzi tu zresztą tylko o dostępność i ceny samego towaru. Nie ma przecież ludzi do pracy w gastronomii, więc niezwykle podskoczyły pensje – trzeba w końcu jakoś przyciągnąć wszystkich tych, którzy odeszli z branży przez pandemię. Proszę spojrzeć na inflację – jak wszystko drożeje. Jedzenie, prąd, paliwo… To musi mieć przełożenie na ceny w restauracjach i smażalniach - przekonywał krytyk kulinarny.

Czy to znaczy, że nie mamy szans na dobrą, świeżą rybę nad Bałtykiem? Mamy. Ale niewiele miejsc je serwuje - zwłaszcza latem i musimy się liczyć z tym, że będą jeszcze droższe niż w smażalniach.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji