Trwa ładowanie...
dy13s4f

Rybne kanapki. Wakacyjne odkrycie lata z nad morza

Kanapki z rybą. Brzmi egzotycznie i pozornie mało smakowicie. Tymczasem to właśnie to proste danie okazało się hitem tegorocznych wakacjach. Moich też. Wędrując wzdłuż polskiego wybrzeża kilkakrotnie trafiłam na takie punkty serwujące bułki z rybą.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami
Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami (123RF)
dy13s4f

Wydawałoby się, że nie ma czegoś bardziej prostego. Ot, zwykłą bułka pszenna i ryba w środku. A jednak przez lata, nawet nad morzem, gdzie przecież ryb nie brakuje, takich przekąsek znaleźć nie było można. Dlatego bardzo ucieszyło mnie, że wreszcie handlowcy zaczęli korzystać z tych, tak zdrowych produktów. Bułki z rybą to nie tylko smaczna wakacyjna przekąska, ale również danie, które bez problemu możemy zrobić w domu.

Hit wakacji

Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami. Najbardziej popularne są smażone. Filety z dorsza czy flądry, panierowane w mące lub w jajku i bułce tartej, smażone na oleju podawane są w kanapce na ciepło, z plasterkami pomidora i liściem sałaty. Do ryby w takiej postaci idealnie pasuje majonez lub sos czosnkowy na bazie majonezu. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy.

dy13s4f

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Najczęściej spotykałam jednak kanapki nie z dorszem czy flądrą, ale ze śledziem. Ta popularna i niedoceniana ryba jest idealna do takich dań. Podaje się ją przede wszystkim marynowaną. Delikatnie korzenne plastry śledzia, obłożone cebulą i kiszonym ogórkiem są pyszne i bardzo sycące. Śledzie, obtoczone w mące i usmażone, moczone w zalewie z wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw to kolejna wersja ryby do kanapek. Zalewa octowa powoduje, że małe ości rozpuszczają się, więc w tej formie przygotowuje się nie tylko śledzie, ale również płotki czy małe okonie. Z takimi rybami również się spotkałam.

Sposób na wędzoną rybkę

Obok budek z kanapkami rybnymi pojawiły się nad morzem stoiska z rybami wędzonymi. W określonych godzinach, gdy wędzenie dobiega końca, przy takich punktach ustawiają się kolejki chętnych na jeszcze ciepłą i pachnącą dymem rybę. Nie dziwi więc fakt, że i wędzone ryby znaleźć można w bułkach. Przede wszystkim to łosoś, najbardziej szlachetna z naszych morskich ryb. Różowe, tłuste plastry wędzonego na zimno łososia z dodatkiem koperku i sosu na bazie śmietany to prawdziwy przysmak.

 123RF
(123RF)

W bułkach znajdziemy również inne wędzone ryby: węgorza, śledzie, flądry i dorsza. Ten ostatni stał się moją ulubioną rybą. Wędzony na gorąco dorsz jest fantastyczny. Delikatne, białe i chude mięso ma świetny smak. W bułce idealnie komponuje się z plasterkami ogórka konserwowego, grzybkami marynowanymi i marynowanymi cebulkami.

dy13s4f

Pasty rybne, które można przygotować w domu

No i na koniec nie możemy zapomnieć o pastach rybnych, przygotowywanych na miejscu, a do zrobienia których wykorzystuje się zarówno ryby wędzone, jak i pieczone lub gotowane. Szczególnie smaczna jest pasta z wędzonej makreli z dodatkiem posiekanych drobno ogórków kiszonych, cebuli, natki pietruszki i majonezu. Pieczone w całości dorsze z kolei pozbawia się ości, kroi drobno, miesza z gęstą śmietaną i posiekanymi oliwkami oraz koperkiem. Niebo w gębie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dy13s4f

Podziel się opinią

Share
dy13s4f
dy13s4f