WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Rybne kanapki. Wakacyjne odkrycie lata z nad morza

Kanapki z rybą. Brzmi egzotycznie i pozornie mało smakowicie. Tymczasem to właśnie to proste danie okazało się hitem tegorocznych wakacjach. Moich też. Wędrując wzdłuż polskiego wybrzeża kilkakrotnie trafiłam na takie punkty serwujące bułki z rybą.

Kanapka rybnaDo takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wydawałoby się, że nie ma czegoś bardziej prostego. Ot, zwykłą bułka pszenna i ryba w środku. A jednak przez lata, nawet nad morzem, gdzie przecież ryb nie brakuje, takich przekąsek znaleźć nie było można. Dlatego bardzo ucieszyło mnie, że wreszcie handlowcy zaczęli korzystać z tych, tak zdrowych produktów. Bułki z rybą to nie tylko smaczna wakacyjna przekąska, ale również danie, które bez problemu możemy zrobić w domu.

Hit wakacji

Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami. Najbardziej popularne są smażone. Filety z dorsza czy flądry, panierowane w mące lub w jajku i bułce tartej, smażone na oleju podawane są w kanapce na ciepło, z plasterkami pomidora i liściem sałaty. Do ryby w takiej postaci idealnie pasuje majonez lub sos czosnkowy na bazie majonezu. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Najczęściej spotykałam jednak kanapki nie z dorszem czy flądrą, ale ze śledziem. Ta popularna i niedoceniana ryba jest idealna do takich dań. Podaje się ją przede wszystkim marynowaną. Delikatnie korzenne plastry śledzia, obłożone cebulą i kiszonym ogórkiem są pyszne i bardzo sycące. Śledzie, obtoczone w mące i usmażone, moczone w zalewie z wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw to kolejna wersja ryby do kanapek. Zalewa octowa powoduje, że małe ości rozpuszczają się, więc w tej formie przygotowuje się nie tylko śledzie, ale również płotki czy małe okonie. Z takimi rybami również się spotkałam.

Sposób na wędzoną rybkę

Obok budek z kanapkami rybnymi pojawiły się nad morzem stoiska z rybami wędzonymi. W określonych godzinach, gdy wędzenie dobiega końca, przy takich punktach ustawiają się kolejki chętnych na jeszcze ciepłą i pachnącą dymem rybę. Nie dziwi więc fakt, że i wędzone ryby znaleźć można w bułkach. Przede wszystkim to łosoś, najbardziej szlachetna z naszych morskich ryb. Różowe, tłuste plastry wędzonego na zimno łososia z dodatkiem koperku i sosu na bazie śmietany to prawdziwy przysmak.

Kanapka rybna
© 123RF

W bułkach znajdziemy również inne wędzone ryby: węgorza, śledzie, flądry i dorsza. Ten ostatni stał się moją ulubioną rybą. Wędzony na gorąco dorsz jest fantastyczny. Delikatne, białe i chude mięso ma świetny smak. W bułce idealnie komponuje się z plasterkami ogórka konserwowego, grzybkami marynowanymi i marynowanymi cebulkami.

Pasty rybne, które można przygotować w domu

No i na koniec nie możemy zapomnieć o pastach rybnych, przygotowywanych na miejscu, a do zrobienia których wykorzystuje się zarówno ryby wędzone, jak i pieczone lub gotowane. Szczególnie smaczna jest pasta z wędzonej makreli z dodatkiem posiekanych drobno ogórków kiszonych, cebuli, natki pietruszki i majonezu. Pieczone w całości dorsze z kolei pozbawia się ości, kroi drobno, miesza z gęstą śmietaną i posiekanymi oliwkami oraz koperkiem. Niebo w gębie!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości