Rybne kanapki. Wakacyjne odkrycie lata z nad morza

Kanapki z rybą. Brzmi egzotycznie i pozornie mało smakowicie. Tymczasem to właśnie to proste danie okazało się hitem tegorocznych wakacjach. Moich też. Wędrując wzdłuż polskiego wybrzeża kilkakrotnie trafiłam na takie punkty serwujące bułki z rybą.

Kanapka rybnaDo takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wydawałoby się, że nie ma czegoś bardziej prostego. Ot, zwykłą bułka pszenna i ryba w środku. A jednak przez lata, nawet nad morzem, gdzie przecież ryb nie brakuje, takich przekąsek znaleźć nie było można. Dlatego bardzo ucieszyło mnie, że wreszcie handlowcy zaczęli korzystać z tych, tak zdrowych produktów. Bułki z rybą to nie tylko smaczna wakacyjna przekąska, ale również danie, które bez problemu możemy zrobić w domu.

Hit wakacji

Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami. Najbardziej popularne są smażone. Filety z dorsza czy flądry, panierowane w mące lub w jajku i bułce tartej, smażone na oleju podawane są w kanapce na ciepło, z plasterkami pomidora i liściem sałaty. Do ryby w takiej postaci idealnie pasuje majonez lub sos czosnkowy na bazie majonezu. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Najczęściej spotykałam jednak kanapki nie z dorszem czy flądrą, ale ze śledziem. Ta popularna i niedoceniana ryba jest idealna do takich dań. Podaje się ją przede wszystkim marynowaną. Delikatnie korzenne plastry śledzia, obłożone cebulą i kiszonym ogórkiem są pyszne i bardzo sycące. Śledzie, obtoczone w mące i usmażone, moczone w zalewie z wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw to kolejna wersja ryby do kanapek. Zalewa octowa powoduje, że małe ości rozpuszczają się, więc w tej formie przygotowuje się nie tylko śledzie, ale również płotki czy małe okonie. Z takimi rybami również się spotkałam.

Sposób na wędzoną rybkę

Obok budek z kanapkami rybnymi pojawiły się nad morzem stoiska z rybami wędzonymi. W określonych godzinach, gdy wędzenie dobiega końca, przy takich punktach ustawiają się kolejki chętnych na jeszcze ciepłą i pachnącą dymem rybę. Nie dziwi więc fakt, że i wędzone ryby znaleźć można w bułkach. Przede wszystkim to łosoś, najbardziej szlachetna z naszych morskich ryb. Różowe, tłuste plastry wędzonego na zimno łososia z dodatkiem koperku i sosu na bazie śmietany to prawdziwy przysmak.

Kanapka rybna
© 123RF

W bułkach znajdziemy również inne wędzone ryby: węgorza, śledzie, flądry i dorsza. Ten ostatni stał się moją ulubioną rybą. Wędzony na gorąco dorsz jest fantastyczny. Delikatne, białe i chude mięso ma świetny smak. W bułce idealnie komponuje się z plasterkami ogórka konserwowego, grzybkami marynowanymi i marynowanymi cebulkami.

Pasty rybne, które można przygotować w domu

No i na koniec nie możemy zapomnieć o pastach rybnych, przygotowywanych na miejscu, a do zrobienia których wykorzystuje się zarówno ryby wędzone, jak i pieczone lub gotowane. Szczególnie smaczna jest pasta z wędzonej makreli z dodatkiem posiekanych drobno ogórków kiszonych, cebuli, natki pietruszki i majonezu. Pieczone w całości dorsze z kolei pozbawia się ości, kroi drobno, miesza z gęstą śmietaną i posiekanymi oliwkami oraz koperkiem. Niebo w gębie!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach