Rybne kanapki. Wakacyjne odkrycie lata z nad morza

Kanapki z rybą. Brzmi egzotycznie i pozornie mało smakowicie. Tymczasem to właśnie to proste danie okazało się hitem tegorocznych wakacjach. Moich też. Wędrując wzdłuż polskiego wybrzeża kilkakrotnie trafiłam na takie punkty serwujące bułki z rybą.

Kanapka rybnaDo takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Wydawałoby się, że nie ma czegoś bardziej prostego. Ot, zwykłą bułka pszenna i ryba w środku. A jednak przez lata, nawet nad morzem, gdzie przecież ryb nie brakuje, takich przekąsek znaleźć nie było można. Dlatego bardzo ucieszyło mnie, że wreszcie handlowcy zaczęli korzystać z tych, tak zdrowych produktów. Bułki z rybą to nie tylko smaczna wakacyjna przekąska, ale również danie, które bez problemu możemy zrobić w domu.

Hit wakacji

Do takich kanapek możemy wykorzystywać ryby pod różnymi postaciami. Najbardziej popularne są smażone. Filety z dorsza czy flądry, panierowane w mące lub w jajku i bułce tartej, smażone na oleju podawane są w kanapce na ciepło, z plasterkami pomidora i liściem sałaty. Do ryby w takiej postaci idealnie pasuje majonez lub sos czosnkowy na bazie majonezu. Świetnie sprawdza się również sos koperkowy.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Najczęściej spotykałam jednak kanapki nie z dorszem czy flądrą, ale ze śledziem. Ta popularna i niedoceniana ryba jest idealna do takich dań. Podaje się ją przede wszystkim marynowaną. Delikatnie korzenne plastry śledzia, obłożone cebulą i kiszonym ogórkiem są pyszne i bardzo sycące. Śledzie, obtoczone w mące i usmażone, moczone w zalewie z wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw to kolejna wersja ryby do kanapek. Zalewa octowa powoduje, że małe ości rozpuszczają się, więc w tej formie przygotowuje się nie tylko śledzie, ale również płotki czy małe okonie. Z takimi rybami również się spotkałam.

Sposób na wędzoną rybkę

Obok budek z kanapkami rybnymi pojawiły się nad morzem stoiska z rybami wędzonymi. W określonych godzinach, gdy wędzenie dobiega końca, przy takich punktach ustawiają się kolejki chętnych na jeszcze ciepłą i pachnącą dymem rybę. Nie dziwi więc fakt, że i wędzone ryby znaleźć można w bułkach. Przede wszystkim to łosoś, najbardziej szlachetna z naszych morskich ryb. Różowe, tłuste plastry wędzonego na zimno łososia z dodatkiem koperku i sosu na bazie śmietany to prawdziwy przysmak.

Kanapka rybna
© 123RF

W bułkach znajdziemy również inne wędzone ryby: węgorza, śledzie, flądry i dorsza. Ten ostatni stał się moją ulubioną rybą. Wędzony na gorąco dorsz jest fantastyczny. Delikatne, białe i chude mięso ma świetny smak. W bułce idealnie komponuje się z plasterkami ogórka konserwowego, grzybkami marynowanymi i marynowanymi cebulkami.

Pasty rybne, które można przygotować w domu

No i na koniec nie możemy zapomnieć o pastach rybnych, przygotowywanych na miejscu, a do zrobienia których wykorzystuje się zarówno ryby wędzone, jak i pieczone lub gotowane. Szczególnie smaczna jest pasta z wędzonej makreli z dodatkiem posiekanych drobno ogórków kiszonych, cebuli, natki pietruszki i majonezu. Pieczone w całości dorsze z kolei pozbawia się ości, kroi drobno, miesza z gęstą śmietaną i posiekanymi oliwkami oraz koperkiem. Niebo w gębie!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia