Które ryby są najzdrowsze, a jakich lepiej unikać? Będziecie zaskoczeni

Dietetycy przekonują nas, że mięso ryb powinno znaleźć stałe miejsce w naszym menu. To smaczne źródło cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Po które ryby warto sięgać najczęściej, a jakich lepiej unikać?

RybaDługo można wyliczać korzyści płynące ze spożywania ryb
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Najzdrowsze ryby - śledź

Śledź uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb. Dostarcza m.in. solidnej dawki łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, zawierającego niemal wszystkie niezbędne aminokwasy i to w proporcjach, jakie najbardziej odpowiadają zapotrzebowaniu człowieka. Stanowi również bogate źródło rzadko spotykanego w naszej diecie selenu, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

Najzdrowsze ryby - makrela

Najczęściej spożywamy ją w postaci wędzonej. I słusznie, bo po takiej obróbce makrela, w porównaniu do np. popularnego łososia, dostarcza znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają procesy metaboliczne, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspierają wzrok (wpływają na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej), przyczyniają się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu "złego" cholesterolu LDL – jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu.

Najzdrowsze ryby - dziki łosoś

W ostatnich latach stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Zwykle trafia na nie jednak tzw. łosoś norweski, pochodzący z wielkich hodowli, który często wykazuje niższe wartości odżywcze niż dziko żyjący kuzyn wyłaniany z Pacyfiku czy Atlantyku, charakteryzujący się szczególnie dużą zawartością cennych witamin (zwłaszcza wit. D), a także minerałów: selenu, potasu czy magnezu. Właśnie po niego najlepiej sięgać.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Najzdrowsze ryby - dorsz

Charakteryzuje się delikatnym w smaku, białym mięsem, które docenią nawet osoby nie przepadające za rybami. Nie mniej istotnym atutem dorsza są imponujące właściwości odżywcze. Już 100 g pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu. Mięso jest też bardzo bogate w jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Dorsz stanowi również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najzdrowsze ryby - pstrąg

Żyje w rzekach i strumieniach górskich, ale w sklepach dostępny jest zwykle pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne mięso i zawiera najwięcej wśród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Dostarcza pełnowartościowego białka, które składem dorównuje proteinom pochodzącym z mięsa, ale jest od nich łatwiej przyswajalne. Pstrąg stanowi też bogate źródło witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, poprawiających odporność, a także chroniących przed nowotworami.

Ryby, na które lepiej uważać - ryba maślana

Ostrożnie należy podchodzić do ryby maślanej. Pod tym hasłem kryje się wiele gatunków tłustych i bogatych w białko ryb morskich. Ryba maślana charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu oleinowego, który nie jest trawiony przez człowieka. Po spożyciu dużej ilości, mogą wystąpić biegunka, wymioty czy bóle głowy. Producenci ryby maślanej mają obowiązek umieszczana na etykiecie nazwy zwyczajowej i naukowej ryby. Ryby maślanej powinny unikać przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.

Ryby
© Pixabay

Ryby, na które lepiej uważać - panga i tilapia

Te gatunki ryb hodowane są w Azji, głównie w Wietnamie. Żyją w sztucznych zbiornikach, o dużym stężeniu różnych dioksyn. Ponadto w celu zwiększenia wydajności hodowli, karmione są paszą z antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. Takie mięso jest ubogie w kwasy tłuszczowe omega - 3, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Badania pokazują, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego (kwasu z grupy omega-6), który powoduje stan zapalny związany z chorobami serca, uszkadzaniem naczyń krwionośnych czy starzeniem się komórek.

Ryby, na które lepiej uważać - tuńczyk

Podobnie, jak inne ryby drapieżne, tuńczyk jest bardziej narażony na gromadzenie rtęci. Sałatka z tuńczykiem lub kawałki tej ryby na nigiri nie są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz seniorom. Co ważne, ostrożność należy zachować nie tylko wobec surowej ryby w postaci filetów. Lepiej kupić świeżego tuńczyka - z zaufanego źródła - i przygotować go samodzielnie w domu, niż kupić gotową puszkę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie