Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym
Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym to pomysł na dietetyczny i pyszny obiad. Ryba jest bardzo smaczna i będzie dobrze komponować się z ryżem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 80 dag filetów z ryby (np. panga)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- łyżka soku z cytryny
- olej
- 1-2 szklanki śmietany kremówki
- jajo
- po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i rozmarynu
- natka pietruszki
- szczypta cukru
- pieprz i sól
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i zostawić na pól godziny. Drobno posiekaną cebulę zeszklić. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Do żaroodpornego półmiska wyłożyć cebulkę i na niej ułożyć filety. Wszystko oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier i zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Zapieczoną rybę posypać natką.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze