Ryba na piątek: sfermentowany szwedzki śledź. Przysmak tylko dla odważnych

W Polsce nikogo nie dziwi kiszenie ogórków czy kapusty na zimę. Wręcz przeciwnie. Kiszonki to prawdziwe przysmaki i źródło zdrowia. W wielu innych miejscach na świecie w ten sposób przetwarza się warzywa czy owoce. Natomiast Szwedzi zajadają się kiszonymi… rybami. W cyklu Ryba na piątek przedstawiamy surströmming, czyli sfermentowanego śledzia.

Ryba na piątek: sfermentowany szwedzki śledź. Przysmak tylko dla odważnych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Surströmming podobno cuchnie tak, że puszkę najlepiej otwierać pod wodą. Wiele linii lotniczych wprowadziło zakaz wnoszenia na pokład samolotu sfermentowanych śledzi, w obawie przed tym, że wybuchną podczas lotu. Z kolei spółdzielnie mieszkaniowe w Szwecji zabraniają otwierania tego przysmaku w pomieszczeniach, smród utrzymuje się bowiem przez kilka dni. Mimo to, Szwedzi zachwycają się kiszonym śledziem. W trzeci czwartek sierpnia rozpoczyna się sezon na ich sprzedaż.

Dzieło przypadku

Sfermentowane śledzie mają w Szwecji długą tradycję. Powstanie tego specjału jest dziełem przypadku. Legenda głosi, że w XVI wieku szwedzcy żeglarze, którzy wracali z połowów mieli za mało soli, by zakonserwować śledzie. Spora część ryb niestety się zepsuła. Kiedy dopłynęli do Finlandii, postanowili jednak sprzedać trefny towar mieszkańcom, po czym wrócili do swoich domów. Gdy po roku wrócili w to samo miejsce, Finowie poprosili o kolejną porcję surströmming. Zaskoczeni Szwedzi postanowili spróbować "zepsutych" śledzi i jak się okazało, im także ryba posmakowała. Nie wiadomo, ile jest prawdy w tej historii.

Jak powstaje sfermentowany śledź? Ryby łowi się w Bałtyku późną wiosną, a następnie umieszcza w beczkach w roztworze soli. Proces fermentacji trwa kilka miesięcy. Po tym czasie śledzie przekłada się do puszek. Tam procesy fermentacyjne zachodzą dalej. Produkt dojrzewa. Podobno jest jak wino – im starszy, tym lepszy. Pod wpływem gazów puszki pęcznieją.

Kanapka z kiszonym śledziem

Sfermentowany śledź ma niemal kremową konsystencję, łatwo się rozpada, jest bardzo słony i kwaśny w smaku. No i ten zapach… Podobno tylko rodowici Szwedzi są w stanie go wytrzymać. Innym robi się niedobrze podczas otwierania puszek z tym oryginalnym przysmakiem. Po wyjęciu ryby z zalewy należy usunąć głowę i wnętrzności.

Surströmming podaje się na cienkim chlebie z ziemniakami, drobno posiekaną czerwoną cebulą i łyżką kwaśnej śmietany. Tak przygotowaną przekąskę należy popić zmrożoną kminkową wódką lub mlekiem.

Zobacz też: Jak rozpoznać świeżą rybę

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm