Ruskie czy ukraińskie, czyli spór o pierogi

Po wybuchu wojny w Ukrainie wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na pierogi ukraińskie. Czy ma to sens? Czy istnieją rzeczywiście dwa rodzaje pierogów – ukraińskie i ruskie? A jeśli tak, to czym się one różnią?

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Wielkie nieporozumienie

Pierogi ruskie istnieją pod taką nazwą jedynie w Polsce. Nazwa potrawy to odniesienie do ziem ruskich dawnej Rzeczpospolitej – Rusi Kijowskiej i Rusi Białej, czyli tych, które dziś należą do Białorusi i Ukrainy. Ruś to bowiem nie to samo co Rosja, a pierogi ruskie to nie są pierogi rosyjskie. A jednak jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ruskie kojarzymy z Rosją. Tu pretensje możemy mieć jedynie do naszego systemu edukacji, a nie kucharzy.

Pierogi ruskie, tak naprawdę zawsze były ukraińskie i z terenów tego kraju rozprzestrzeniły się na całą dawną Rzeczpospolitą. Przyczyna była bardzo prosta: do przygotowania tych pierogów wystarczyły najprostsze dostępne składniki. Mąka, ziemniaki czy twaróg były podstawowymi produktami kulinarnymi w większości biednych, chłopskich domów. I gdy okazało się, że farsz z kartofli i twarogu jest bardzo smaczny, a umieszczony w cienkim, delikatnym cieście, tworzy z nim spójną całość, sukces ruskich pierogów był gwarantowany.

Klasyczne nadzienie do ruskich (czyli ukraińskich) pierogów to dwie części ziemniaków oraz jedna część świeżego twarogu z dodatkiem zrumienionej cebuli i wędzonego boczku lub wędzonego sera. Te dwa ostatnie dodatki są zamienne, wszystko zależy od tego, czy pierogi podawane są w okresie postu, czy w święta.

Tak więc nie bójmy się używać słowa "ruskie" w odniesieniu do pierogów. Nie ma to nic wspólnego z atakującą Ukrainę Rosją. Może tylko tyle, że Rosjanie zazdroszczą Ukraińcom tego, że Ruś Kijowska była potężnym państwem już wtedy, gdy Moskwa była małą drewnianą osadą.

Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść