Ruskie czy ukraińskie, czyli spór o pierogi

Po wybuchu wojny w Ukrainie wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na pierogi ukraińskie. Czy ma to sens? Czy istnieją rzeczywiście dwa rodzaje pierogów – ukraińskie i ruskie? A jeśli tak, to czym się one różnią?

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Wielkie nieporozumienie

Pierogi ruskie istnieją pod taką nazwą jedynie w Polsce. Nazwa potrawy to odniesienie do ziem ruskich dawnej Rzeczpospolitej – Rusi Kijowskiej i Rusi Białej, czyli tych, które dziś należą do Białorusi i Ukrainy. Ruś to bowiem nie to samo co Rosja, a pierogi ruskie to nie są pierogi rosyjskie. A jednak jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ruskie kojarzymy z Rosją. Tu pretensje możemy mieć jedynie do naszego systemu edukacji, a nie kucharzy.

Pierogi ruskie, tak naprawdę zawsze były ukraińskie i z terenów tego kraju rozprzestrzeniły się na całą dawną Rzeczpospolitą. Przyczyna była bardzo prosta: do przygotowania tych pierogów wystarczyły najprostsze dostępne składniki. Mąka, ziemniaki czy twaróg były podstawowymi produktami kulinarnymi w większości biednych, chłopskich domów. I gdy okazało się, że farsz z kartofli i twarogu jest bardzo smaczny, a umieszczony w cienkim, delikatnym cieście, tworzy z nim spójną całość, sukces ruskich pierogów był gwarantowany.

Klasyczne nadzienie do ruskich (czyli ukraińskich) pierogów to dwie części ziemniaków oraz jedna część świeżego twarogu z dodatkiem zrumienionej cebuli i wędzonego boczku lub wędzonego sera. Te dwa ostatnie dodatki są zamienne, wszystko zależy od tego, czy pierogi podawane są w okresie postu, czy w święta.

Tak więc nie bójmy się używać słowa "ruskie" w odniesieniu do pierogów. Nie ma to nic wspólnego z atakującą Ukrainę Rosją. Może tylko tyle, że Rosjanie zazdroszczą Ukraińcom tego, że Ruś Kijowska była potężnym państwem już wtedy, gdy Moskwa była małą drewnianą osadą.

Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu