Ruskie czy ukraińskie, czyli spór o pierogi

Po wybuchu wojny w Ukrainie wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na pierogi ukraińskie. Czy ma to sens? Czy istnieją rzeczywiście dwa rodzaje pierogów – ukraińskie i ruskie? A jeśli tak, to czym się one różnią?

PierogiPierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Wielkie nieporozumienie

Pierogi ruskie istnieją pod taką nazwą jedynie w Polsce. Nazwa potrawy to odniesienie do ziem ruskich dawnej Rzeczpospolitej – Rusi Kijowskiej i Rusi Białej, czyli tych, które dziś należą do Białorusi i Ukrainy. Ruś to bowiem nie to samo co Rosja, a pierogi ruskie to nie są pierogi rosyjskie. A jednak jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ruskie kojarzymy z Rosją. Tu pretensje możemy mieć jedynie do naszego systemu edukacji, a nie kucharzy.

Pierogi ruskie, tak naprawdę zawsze były ukraińskie i z terenów tego kraju rozprzestrzeniły się na całą dawną Rzeczpospolitą. Przyczyna była bardzo prosta: do przygotowania tych pierogów wystarczyły najprostsze dostępne składniki. Mąka, ziemniaki czy twaróg były podstawowymi produktami kulinarnymi w większości biednych, chłopskich domów. I gdy okazało się, że farsz z kartofli i twarogu jest bardzo smaczny, a umieszczony w cienkim, delikatnym cieście, tworzy z nim spójną całość, sukces ruskich pierogów był gwarantowany.

Klasyczne nadzienie do ruskich (czyli ukraińskich) pierogów to dwie części ziemniaków oraz jedna część świeżego twarogu z dodatkiem zrumienionej cebuli i wędzonego boczku lub wędzonego sera. Te dwa ostatnie dodatki są zamienne, wszystko zależy od tego, czy pierogi podawane są w okresie postu, czy w święta.

Tak więc nie bójmy się używać słowa "ruskie" w odniesieniu do pierogów. Nie ma to nic wspólnego z atakującą Ukrainę Rosją. Może tylko tyle, że Rosjanie zazdroszczą Ukraińcom tego, że Ruś Kijowska była potężnym państwem już wtedy, gdy Moskwa była małą drewnianą osadą.

Wielki test pierogów z mięsem. Jedne z nich były z Biedronki

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości