Różowa sałata hitem w internecie i restauracjach. Wygląda i smakuje obłędnie
Sałata zazwyczaj nie wywołuje takiej samej reakcji na Instagramie, jak pizza, kolorowe smoothies i lody w zabawnych kształtach. Ale to pewnie dlatego, że zazwyczaj nie jest w kolorze różowym…
Różowa sałata nie jest nowością, ale w ostatnim czasie przyciąga szefów kuchni, bo świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Odmiana, o której mowa to Radicchio del Veneto, zwana także La Rosa del Veneto.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Podczas gdy tradycyjna sałata radicchio ma barwę purpurową, ta jest delikatnie różowa, dzięki specjalnym praktykom podczas uprawy. Najczęściej uprawiana jest w Veneto we Włoszech (gdzie pojawia się w wielu menu). Produkuje się ją także w Kalifornii i Pensylwanii. Rolnicy uprawiają rośliny tak, aby przez pewien czas były w ciemności, aby światło słoneczne nie docierało do łodygi.
Zobacz także: Pierwsze wiosenne warzywa
W jednej z popularnych restauracji, w Nowym Jorku, szef kuchni dodał Radicchio del Veneto do menu, komponując ją z pieczoną gruszką, orzeszkami piniowymi, rozmarynem i cipollini (malutkie cebulki). Goście byli zachwyceni.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Trwa ładowanie wpisu: instagram
I podczas gdy żartuje się, że jest to idealny produkt dla pokolenia millenialsów, rosnąca popularność tej sałaty może pomóc rodzicom w przekonaniu swoich dzieci do zdrowego żywienia.