Różowa sałata hitem w internecie i restauracjach. Wygląda i smakuje obłędnie

Sałata zazwyczaj nie wywołuje takiej samej reakcji na Instagramie, jak pizza, kolorowe smoothies i lody w zabawnych kształtach. Ale to pewnie dlatego, że zazwyczaj nie jest w kolorze różowym…

Różowa sałata wygląda jak róża!
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Aleksandra Hangel

Różowa sałata nie jest nowością, ale w ostatnim czasie przyciąga szefów kuchni, bo świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Odmiana, o której mowa to Radicchio del Veneto, zwana także La Rosa del Veneto.

Podczas gdy tradycyjna sałata radicchio ma barwę purpurową, ta jest delikatnie różowa, dzięki specjalnym praktykom podczas uprawy. Najczęściej uprawiana jest w Veneto we Włoszech (gdzie pojawia się w wielu menu). Produkuje się ją także w Kalifornii i Pensylwanii. Rolnicy uprawiają rośliny tak, aby przez pewien czas były w ciemności, aby światło słoneczne nie docierało do łodygi.

Zobacz także: Pierwsze wiosenne warzywa

W jednej z popularnych restauracji, w Nowym Jorku, szef kuchni dodał Radicchio del Veneto do menu, komponując ją z pieczoną gruszką, orzeszkami piniowymi, rozmarynem i cipollini (malutkie cebulki). Goście byli zachwyceni.

I podczas gdy żartuje się, że jest to idealny produkt dla pokolenia millenialsów, rosnąca popularność tej sałaty może pomóc rodzicom w przekonaniu swoich dzieci do zdrowego żywienia.

Zobacz też: Sałatka z kurczakiem, gorgonzolą i gruszkami

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje