Trwa ładowanie...

Rozgrzewające napoje. Na co najlepiej postawić, kiedy jesień w pełni?

W tym roku mieliśmy bardzo długie “babie lato”. W październiku mogliśmy doświadczyć rekordowych temperatur. Wszystko, co dobre, szybko się jednak kończy. Prawdziwa, chłodna jesień za pasem. Przygotujmy się na nią w odpowiedni sposób i nie dajmy się wszelkiego rodzaju przeziębieniom!

Rozgrzewające napoje. Na co najlepiej postawić, kiedy jesień w pełni?Źródło: Archiwum prywatne
d2y13dw
d2y13dw

Chłód, deszcz i śnieg. Niskie temperatury nie oznaczają, że mamy rezygnować z aktywności fizycznej! Kiedy robi się chłodno, a do tego mglisto i deszczowo, rezygnujemy z wykonywania ćwiczeń, czy nawet spacerów, na świeżym powietrzu. Niesłusznie! Warto pamiętać o tym, że wystarczy ubrać się odpowiednio ciepło i utrzymać aktywność. Uwierzcie mi, że nawet po krótkim spacerze w chłodny dzień poczujecie się znacznie lepiej, a dodatkowo wzmocnicie swoją odporność.

Po przyjściu do domu warto z kolei postawić na rozgrzewający napój. Opcji jest bardzo dużo. Egzamin zda nawet zwykła, czarna herbata z syropem malinowym i cytryną. Warto też dodać do niej świeży imbir, który działa jak antybiotyk, wzmacniając nasz organizm na wielu płaszczyznach, dodatkowo go rozgrzewając. Jest to przydatne zwłaszcza przed zbliżającą się zimą.

Polecam też przygotowanie smacznej i zdrowej herbaty rozgrzewającej wedle poniższego przepisu.

Zobacz też: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Składniki:

  • 6 łyżeczek herbaty liściastej (mogą być różne np. Earl Grey bądź herbata cejlońska)
  • kawałek imbiru
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru brązowego (można zastąpić miodem albo stewią)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie: na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizować. Imbir pokroić w kosteczkę, a cytrynę (bez skórki) w plasterki. Do garnka wlać wodę i dorzucić skarmelizowaną skórkę z cytryny, cytrynę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, imbir i świeżo startą gałkę muszkatołową.

d2y13dw

Wsypać herbatę i dodać 2 łyżki cukru. Gdy zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Można odstawić na moment pod przykryciem. Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do kubków lub filiżanek.

W kuchni znajdziecie wiele produktów, które działają jak... lekarstwa!

Istnieje powiedzenie, że kuchnia, to nie apteka. To jednak nie do końca prawda. Dlaczego? Ponieważ znajduje się w niej wiele składników, z których można stworzyć lekarstwo idealne – a w dodatku naturalne. O czym mowa? Na przykład o wcześniej wspomnianym imbirze, ostrej papryce, chrzanie czy miodzie.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Czosnek ma działanie antybakteryjne, ale pomaga też walczyć z katarem czy uporczywym kaszlem. Cebula zaś zwalcza bakterie. Chilli zawiera dużo witaminy C, podobnie z resztą jak chrzan. A co, jeśli to wszystko ze sobą połączymy? Poniżej znajdziecie przepis na specjalną miksturę, która wzmocni waszą odporność. Co ciekawe, możecie ją nawet dodawać do dressingów, do sałatek na zimno. Smacznie, naturalnie i zdrowo!

Mikstura na wzmocnienie

Składniki:

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki startego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki kurkumy

Przygotowanie: paprykę wyczyścić i bardzo drobno pokroić, przełożyć do miski. Dodać czosnek, cebulę, imbir i chrzan. Wsypać kurkumę i wymieszać. Wlać ocet. Przełożyć do słoika i zakręcić. Odstawić na minimum 48 godzin (najlepiej na 2 tygodnie). Po tym czasie przecedzić przez gazę lub bardzo drobne sitko. Przelać do butelki i przechowywać najlepiej w lodówce

d2y13dw

Dawkowanie: profilaktyczne: rano i wieczorem po 1 łyżce rozcieńczonej w kieliszku wody. Dla dzieci: po 1 łyżeczce rozcieńczonej w kieliszku wody z miodem. Kiedy zaś dopada nas przeziębienie starajmy się przyjmować jedną łyżeczkę rozcieńczoną w kieliszku wody sześć razy dziennie. Uwaga: nie podawać dzieciom bardzo małym (poniżej 3 roku życia)!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj