Rozgrzewająca zupa curry z jagnięciną

Jak zapewnia autorka przepisu, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika", to pyszna i w dodatku dietetyczna zupa. Można ją zrobić w wersji błyskawicznej, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Jak zapewnia autorka przepisu, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika", to pyszna i w dodatku dietetyczna zupa. Można ją zrobić w wersji błyskawicznej, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej.

Składniki:
500 g jagnięciny (lub innego dozwolonego mięsa)
4 spore kubki pokrojonych warzyw - ja używam w równych proporcjach: papryki, cukinii, pomidorów, marchwi, pieczarek, dorzucam cebuli, groszku i kukurydzy
10 cm kawałek pora
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki łagodnego żółtego curry
1 łyżeczka czerwonego curry
sól i pieprz do smaku

Pora pokroić w plasterki, warzywa w plasterki lub kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pora, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Dodać oba rodzaje curry, wymieszać. Podlać wodą (tylko tyle, by przykryć mięso)
, dodać sól oraz pieprz do smaku, i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Czas ten może się różnić w zależności od rodzaju i jakości mięsa, ale na pewno nie mniej niż 20 minut. Wtedy dodać pokrojone warzywa, dolać mleko kokosowe i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej zupy i dusić jeszcze ok. 15 minut - by warzywa były jędrne.

Zobacz również: Żółty ryż nie tylko na obiad* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę