Rozgrzewająca zupa curry z jagnięciną

Jak zapewnia autorka przepisu, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika", to pyszna i w dodatku dietetyczna zupa. Można ją zrobić w wersji błyskawicznej, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej.

Rozgrzewająca zupa curry z jagnięciną
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Jak zapewnia autorka przepisu, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika", to pyszna i w dodatku dietetyczna zupa. Można ją zrobić w wersji błyskawicznej, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej.

Składniki:
500 g jagnięciny (lub innego dozwolonego mięsa)
4 spore kubki pokrojonych warzyw - ja używam w równych proporcjach: papryki, cukinii, pomidorów, marchwi, pieczarek, dorzucam cebuli, groszku i kukurydzy
10 cm kawałek pora
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki łagodnego żółtego curry
1 łyżeczka czerwonego curry
sól i pieprz do smaku

Pora pokroić w plasterki, warzywa w plasterki lub kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pora, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Dodać oba rodzaje curry, wymieszać. Podlać wodą (tylko tyle, by przykryć mięso)
, dodać sól oraz pieprz do smaku, i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Czas ten może się różnić w zależności od rodzaju i jakości mięsa, ale na pewno nie mniej niż 20 minut. Wtedy dodać pokrojone warzywa, dolać mleko kokosowe i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej zupy i dusić jeszcze ok. 15 minut - by warzywa były jędrne.

Zobacz również: Żółty ryż nie tylko na obiad* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów