Rodzaje ryżu – który wybrać?

Dla Polaków ciągle podstawowym dodatkiem obiadowym są ziemniaki. Coraz częściej jednak włączamy do swojej diety ryż. I bardzo dobrze! Jest on zdrowy, smaczny, a do tego to produkt bezglutenowy i lekkostrawny. Mogą go spożywać alergicy, dzieci, seniorzy, osoby odchudzające się, z celiakią lub cierpiące z powodu dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym. Ryż można jeść na słodko lub na słono. Jaki jednak wybrać, by w pełni wykorzystać jego właściwości i możliwości?

Różne rodzaje ryżuRóżne rodzaje ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wartości odżywcze ryżu

Ryż jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera:

  • potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi,
  • magnez wspierający koncentrację oraz łagodzący stres i nerwy,
  • cynk, który poprawia odporność,
  • żelazo konieczne do produkcji hemoglobiny transportującej tlen,
  • fosfor odpowiadający za mocne i zdrowe kości,
  • mangan, który zapobiega osteoporozie i dba o układ nerwowy,
  • miedź biorącą udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
  • selen, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie enzymów oraz pomaga usuwać z niego wolne rodniki.

Ponadto ryż jest bogaty w witaminy, szczególnie te z grupy B, które mają duże znaczenie dla układu nerwowego, a także witaminę E chroniącą organizm ludzki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ryż ma też dużą zawartość błonnika, białka, węglowodanów i tłuszczów wielonienasyconych.

Ryż ma aż kilkadziesiąt tysięcy odmian. W codziennym życiu spotykamy się zaledwie z kilkoma. Które rodzaje ryżu możemy najczęściej znaleźć w sklepach?

Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii

Ryż biały długoziarnisty (polerowany)

Jest to najbardziej popularna w Polsce odmiana ryżu. Powstaje poprzez usunięcie całej zewnętrznej warstwy ziaren i pozostawienie samego bielma. Dzięki temu biały ryż szybko się gotuje (ok. 10-15 minut), ma neutralny smak i jest lekkostrawny. Niestety z tego samego powodu jest pozbawiony wielu cennych składników odżywczych. Tego rodzaju ryż doskonale sprawdza się w połączeniu z sosem, kurczakiem czy też ze słodko-kwaśnymi potrawkami.

Ryż paraboliczny

Również należy do odmiany białej, ale powstaje poprzez termiczne parowanie, czyli jest poddawany krótkotrwałemu działaniu wysokiego ciśnienia pary wodnej. Taka produkcja sprawia, że większość jego wartości odżywczych jest zachowana, pomimo usunięcia zewnętrznej warstwy. Ryż paraboiled gotuje się ok. 15 minut i nigdy się nie skleja, więc świetnie pasuje do zup i sałatek. Uważa się go za odmianę pośrednią pomiędzy ryżem białym a brązowym.

Ryż brązowy

Jest produktem pełnoziarnistym, gdyż w procesie powstawania pozbawiany zostaje tylko jednej warstwy zewnętrznej – niejadalnej łuski. Dzięki temu posiada znacznie więcej wartości odżywczych i błonnika niż biały ryż. Ma niższy indeks glikemiczny, więc bez większych obaw mogą go jeść diabetycy. Jednocześnie musi się dłużej gotować, bo ok. 30-35 minut. W jego smaku wyczuwalna jest orzechowa nuta, więc najlepiej pasuje do mięs, ryb, warzyw i sałatek.

Ryż jaśminowy

Odmiana ryżu pochodząca z Tajlandii. Ma biały kolor, długie ziarna, lekko słodkawy smak i zapach przypominający kwiaty jaśminu. W czasie gotowania nie skleja się. Idealnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej i deserów, ale sprawdzi się również w połączeniu z mięsem, rybami oraz w sałatkach.

Kurczak curry z ryżem
© Adobe Stock | Photographer: AlekseiG

Ryż dziki

Ryż dziki jest odmianą pochodzącą z Ameryki Północnej. Dawniej używali go przede wszystkim Indianie. De facto nie jest on ryżem. To roślina, która rośnie na terenach bagnistych, a inaczej nazywa się ją owsem wodnym. Ryż dziki bogaty jest w składniki odżywcze, a jednocześnie ma mniej węglowodanów niż biały ryż oraz niski indeks glikemiczny. Sprawdza się w dietach odchudzających oraz dla diabetyków. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i zapachem, dlatego często łączy się go na talerzu z innymi rodzajami ryżu. Ma długie i ciemne ziarna. Doskonale smakuje z rybami i owocami morzami, a także w sałatkach oraz egzotycznych daniach mięsnych. Jest jednak stosunkowo drogim produktem i wymaga długiego gotowania – od 45 minut do nawet godziny.

Ryż basmati

Odmiana ryżu długoziarnistego pochodząca z Indii, dlatego też pasuje do dań typowych dla kuchni indyjskiej, ewentualnie tajskiej. Jest aromatyczny, a po ugotowaniu ma śnieżnobiały kolor. Jest lekkostrawny, więc poleca się go osobom, które cierpią z powodu schorzeń jelita grubego i dzieciom. Nie klei się, co sprawia, że pasuje do sałatek. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i drobiem.

Ryż arborio

Włoska odmiana ryżu, która używana jest do przygotowania słynnego risotto. Ryż ten jest kleisty i charakteryzuje się dużą zawartością skrobi. Ma okrągłe ziarenka i należy do odmiany krótkoziarnistej. W swoim smaku jest lekko słodkawy. Sprawdza się w połączeniu z grzybami, szparagami, krewetkami, białym winem i parmezanem. Nadaje się też do przygotowywania kleików i deserów.

Ryż czerwony

Pochodzi z Indii i należy do odmian średnioziarnistych niepolerowanych. W Europie jest uprawiany przede wszystkim we Francji. Ma ciemnoczerwony kolor, słodki smak i orzechowy zapach. Posiada niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny, a jednocześnie syci na dłuższy okres czasu. Gotuje się go od 35 do 40 minut. Pasuje do dań z warzyw, drobiu oraz do sałatek.

Ryż czarny

W Chinach swego czasu mógł być spożywany wyłącznie przez cesarza. Dla zwykłych mieszkańców był zakazany. Charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym dzięki dużej zawartości witaminy E. Ma czarny kolor, a w czasie gotowania uwalnia swoją barwę, więc inne produkty dorzucone do garnka stają się również ciemne, wręcz purpurowe. Sam staje się fioletowy. Ryż czarny gotuje się ok. 35-40 minut. Najbardziej pasuje do owoców morza i mięs – przede wszystkim do kaczki.

W przypadku każdego z rodzajów ryżu bardzo ważne jest to, by ich nie rozgotować. Ziarna powinny być lekko al dente. W ten sposób zachowają one swoje wartości odżywcze i będą smaczne. Najlepiej też gotować ryż sypki, a nie w saszetkach. Dzięki temu nie pozbędziemy się wraz z wodą składników mineralnych i witamin, które wygotowują się z ziaren. Proporcje ilości ryżu do wody to zazwyczaj 2:1.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów