Rodzaje makaronu. Jak dobrać makaron do potrawy
Od dostępnych rodzajów makaronu niewtajemniczonych może rozboleć głowa. Warto wiedzieć, czym się różnią. Dlatego przedstawiamy najpopularniejsze z nich.
Rodzaje makaronu - spaghetti
Długie rurki lub nitki o różnych średnicach. Najlepiej smakuje z sosem bolognese, z oliwkami, anchois i parmezanem.
Rodzaje makaronu - bucatini
Bardzo podobny do spaghetti, ale jest zdecydowanie grubszy i z otworem w środku. Prawdopodobnie pochodzi z Sycylii i ma ok. 30 cm długości. Wyśmienity z sosem pomidorowym przyprawionym oregano. Połamany na kawałki o długości 2 cm idealnie nada się jako dodatek do zup.
Rodzaje makaronu - canneloni
Duże rurki o długości 10 cm i średnicy około 3 cm. Mogą być gładkie lub prążkowane. Nadziewa się je białym serem, szpinakiem lub mięsem i podaje w wersji zapiekanej z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Pycha!
Jak zrobić domowy makaron?
Rodzaje makaronu - conchigliette, congchiglioni, conchiglie
Małe, średnie i duże muszelki o powierzchni gładkiej lub z rowkami. Najmniejszy wykorzystuje się do zup i sałatek. Średni serwowany jest jako dodatek do dań z fasolą i sosami (obowiązkowo z drobno pokrojonymi kawałkami warzyw lub mięsa). Największe muszle zaraz po ugotowaniu nadziewa się mięsem oraz serami i podaje w wersji zapiekanej (przez mniej więcej 30 minut).
Rodzaje makaronu - fettucine
Długie i płaskie wstążki o szerokości 1 cm. Sprzedawany w wersji jajecznej lub barwionej pomidorami lub szpinakiem. Serwowany z sosem śmietankowym lub serowym. Idealny do zapiekanek. Po polsku podawany z duszonym mięsem.
Rodzaje makaronu - fussilii
Świderki występujące w kilku rozmiarach i kształtach, np. fusilli bucati to spiralnie skręcone spaghetti. Doskonałe do zawiesistych sosów, zup (np. pomidorowej i rybnej). Polecany też do sałatek ze szpinakiem, kurczakiem albo tuńczykiem.
Rodzaje makaronu - lasagne
Płaty ciasta makaronowego o szerokości 10-12 cm. Po ugotowaniu umieszcza się warstwami w żaroodpornym naczyniu, przekładając mielonym mięsem lub warzywami. Z wierzchu polewa się sosem beszamelowym, posypuje serem i zapieka przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Rodzaje makaronu - penne
Krótkie rurki gładkie lub z wyżłobionymi rowkami, ścięte pod kątem ostrym. Można podawać w wersji zasmażanej z bekonem i selerem naciowym. Nadaje się też jako dodatek do zawiesistych sosów mięsnych.