Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Quiche z cukinią i serem pleśniowym

Przepis

Qiuche - klasyka francuskiej kuchni. Jest to rodzaj ciasta wypełnionego wytrawnym farszem i masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami. Quiche z cukinią i serem pleśniowym jest wyrazisty w smaku. Nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Może być przystawką lub daniem głównym.

3.1
(20 głosów)
Oceń:
d12fjqp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Quiche z cukinią i serem pleśniowym
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Quiche z cukinią i serem pleśniowym
Składniki

Kruche ciasto:

  • 125 g zimnego masła,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 2 młode cukinie,
  • 1 cebula cukrowa lub pęczek dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz.
Przepis

Masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Ostrożnie nawiń placek na wałek i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm lub formy na tartę z wyższym brzegiem. Wylep ciastem dno i brzegi blaszki. Widelcem ponakłuwaj spód. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Cukinie opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwilę. Warzywa przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Wierzch posyp pokruszonym serem. Jajka wymieszaj ze śmietaną i ziołami. Masę jajeczną wylej na warzywno-serowy farsz. Quiche wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

Zobacz też: *Vichyssoise - francuska zupa krem *

Quiche z cukinią i serem pleśniowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d12fjqp

Podziel się opinią

31
1
Share
d12fjqp
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp