Quiche z cukinią i serem pleśniowym
Qiuche - klasyka francuskiej kuchni. Jest to rodzaj ciasta wypełnionego wytrawnym farszem i masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami. Quiche z cukinią i serem pleśniowym jest wyrazisty w smaku. Nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Może być przystawką lub daniem głównym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kruche ciasto:
- 125 g zimnego masła,
- 240 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Farsz:
- 2 młode cukinie,
- 1 cebula cukrowa lub pęczek dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz.
Masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Ostrożnie nawiń placek na wałek i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm lub formy na tartę z wyższym brzegiem. Wylep ciastem dno i brzegi blaszki. Widelcem ponakłuwaj spód. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Cukinie opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwilę. Warzywa przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Wierzch posyp pokruszonym serem. Jajka wymieszaj ze śmietaną i ziołami. Masę jajeczną wylej na warzywno-serowy farsz. Quiche wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.
Zobacz też: *Vichyssoise - francuska zupa krem *
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze