Trwa ładowanie...
d2jl0p2
06-10-2014 12:48

Pyzy z masłem rozmarynowym

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d2jl0p2
Składniki
  • 50 g masła klarowanego
  • pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem), można też zastosować kluski lub kopytka
  • 1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przepis

Wyjątkowo szybkie i sycące danie, którego przygotowanie rozpoczynamy od roztopienia na patelni masła i wrzucenia do niego oderwanych od łodygi listków rozmarynu.

Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.

Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z najdłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W powyższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jl0p2
d2jl0p2
d2jl0p2
Więcej tematów
d2jl0p2