Pyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udaje
Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 150 g masła
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 70 g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy, możemy zastąpić jasnym)
- 250 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3 płaskie łyżki kakao bez cukru
- szczypta soli
- 100 g grubo posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
- kuleczki zbożowe w czekoladzie
Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem. Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.
Zobacz także: mini tarty z kremem czekoladowym i karmelem
src="https://d.wpimg.pl/1411430639--1841274458/tartaku.jpg"/>
Zobacz wideo: "Małej Cukierenki". Przepis na szarlotkę z kakao i brzoskwiniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze