Trwa ładowanie...
d1l3kkt
18-09-2017 10:53

Pyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udaje

Przepis

Przepyszne, mega czekoladowe brownies. W środku wilgotne, z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo aromatyczne, wspaniale podczas pieczenia pachnie w całym domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1l3kkt
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 150 g masła
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 70 g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy, możemy zastąpić jasnym)
  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 3 płaskie łyżki kakao bez cukru
  • szczypta soli
  • 100 g grubo posiekanej mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie
Przepis

Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem. Masę czekoladową wlać do jajek i mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, solą i dodać ją do czekoladowej masy, parę razy wymieszać szpatułką i dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Na koniec ciasto udekorować kuleczkami zbożowymi w czekoladzie.
Zobacz także: mini tarty z kremem czekoladowym i karmelem
src="https://d.wpimg.pl/1411430639--1841274458/tartaku.jpg"/>

Zobacz wideo: "Małej Cukierenki". Przepis na szarlotkę z kakao i brzoskwiniami

Pyszne, mocno czekoladowe brownies. Ciasto, które zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
Więcej tematów
d1l3kkt

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj