Pyszne i proste kolacje prosto z pieca
Bakłażanowe zapiekanki
Kolacja nie musi składać się z nudnych kanapek czy zamawianych dań. Łatwe w przygotowaniu, smaczne dania oraz przekąski na gorąco zaspokoją głód i będą miłym zakończeniem dnia. Warto pamiętać, aby kolacje jeść 2-3 godziny przed snem. Do potraw przygotowanych w piekarniku wystarczy minimalna ilość tłuszczu. Niektóre z propozycji sprawdzą się też na domowych imprezach i przy niezapowiedzianych gościach.
Kolacja nie musi składać się z nudnych kanapek czy zamawianych dań. Łatwe w przygotowaniu, smaczne dania oraz przekąski na gorąco zaspokoją głód i będą miłym zakończeniem dnia. Warto pamiętać, aby kolacje jeść 2-3 godziny przed snem. Do potraw przygotowanych w piekarniku wystarczy minimalna ilość tłuszczu. Niektóre z propozycji sprawdzą się też na domowych imprezach i przy niezapowiedzianych gościach.
Składniki: 1 bakłażan, 200 g przecieru pomidorowego z dodatkiem czosnku, 2 łyżeczki pesto, 2 kule mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, pieprz i sól do smaku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plastry, posolić i odłożyć na kilka minut. Mozzarelle odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym delikatnie oliwą z oliwek, ułożyć 4 porcje lasagne z bakłażana i mozzarelli, przekładanych przecierem, pesto i świeżą bazylią. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec około 20-25.