Pyszne i proste kolacje prosto z pieca
Kolacja nie musi składać się z nudnych kanapek czy zamawianych dań. Łatwe w przygotowaniu, smaczne dania oraz przekąski na gorąco zaspokoją głód i będą miłym zakończeniem dnia. Warto pamiętać, aby kolacje jeść 2-3 godziny przed snem. Do potraw przygotowanych w piekarniku wystarczy minimalna ilość tłuszczu. Niektóre z propozycji sprawdzą się też na domowych imprezach i przy niezapowiedzianych gościach.
Bakłażanowe zapiekanki
Kolacja nie musi składać się z nudnych kanapek czy zamawianych dań. Łatwe w przygotowaniu, smaczne dania oraz przekąski na gorąco zaspokoją głód i będą miłym zakończeniem dnia. Warto pamiętać, aby kolacje jeść 2-3 godziny przed snem. Do potraw przygotowanych w piekarniku wystarczy minimalna ilość tłuszczu. Niektóre z propozycji sprawdzą się też na domowych imprezach i przy niezapowiedzianych gościach.
Składniki: 1 bakłażan, 200 g przecieru pomidorowego z dodatkiem czosnku, 2 łyżeczki pesto, 2 kule mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, pieprz i sól do smaku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plastry, posolić i odłożyć na kilka minut. Mozzarelle odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym delikatnie oliwą z oliwek, ułożyć 4 porcje lasagne z bakłażana i mozzarelli, przekładanych przecierem, pesto i świeżą bazylią. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec około 20-25.
Ciasto francuskie z kabanosem
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 1 szklanka startego sera do zapiekania np. cheddar, 2-3 laski kabanosów, białko z 1 jajka, sól i pieprz do smaku, szczypiorek lub/i pietruszka. Dodatkowo: forma do muffinów.
Przygotowanie: ciasto rozwinąć i podzielić na mniejsze kwadraty. Wyłożyć nimi formę do muffinów, posmarować białkiem za pomocą pędzla kuchennego. Dodać posiekany ser i kawałki kabanosów. Doprawić wedle uznania. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec ok. 20 minut. Gotowe wyłożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem lub/i pietruszką.
Ziemniaczane łódeczki
Składniki: 4 ziemniaki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki rozmarynu w proszku lub kilka gałązek, 1/2 łyżeczki majeranku w proszku, 1-2 łyżki oleju rzepakowego, gruboziarnista sól morska.
Przygotowanie: ziemniaki umyć, ale nie obierać. Pokroić na ósemki i przepłukać wodą. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Przełożyć do miski, wsypać przyprawy, skropić olejem i wymieszać. Ziemniaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut ( aż się zrumienią). Podawać z sosem lub dipem w wersji dietetycznej.
Muffinki serowo-makaronowe
*Składniki: *200 g ugotowanego makaronu typu muszelki, 1 jajko, 200 g sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron nałożyć do silikonowych foremek na muffinki. Jajko połączyć ze startym serem żółtym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Mini pizze
Składniki na ciasto: 165 g mąki pszennej, 240 g gęstego jogurtu greckiego, 5 g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 300 ml passaty pomidorowej, 1 szklanka startego sera żółtego do zapiekania, 2 pomidorki śliwkowe, oliwki, sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę Na blacie podsypanym mąką rozwałkować cienki placek Niewielką miseczką wykroić małe placki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku rozsmarować sos, dodać ser, plasterki pomidora i oliwki. Doprawić do smaku. Pizzę wstawić do piekarnika, piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C, bez termoobiegu
Zapiekane pieczarki
Składniki: 12 dużych pieczarek, 100 g sera ricotta, 50 g tartego sera mozzarella do zapiekania (+ 2 łyżki dodatkowo), świeża natka pietruszki, sól, pieprz, chili w proszku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: ricottę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, mozzarellą i doprawić. Pieczarki umyć, wyciąć z nich nóżki i napełnić serowym farszem. Następnie każdą pieczarkę zanurzyć w miseczce z oliwą z oliwek. Doprawić do smaku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać wcześniej przygotowaną mozzarellę. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż ser ładnie się zarumieni.