Pyszne grillowanie, cz. III

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli ? trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Pyszne grillowanie, cz. III
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli – trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Zanim przystąpimy do grillowania, warto wiedzieć, jakie smakołyki i w jaki sposób można przygotować zarówno na plenerowej imprezie, jak i na własnym balkonie czy tarasie.

Każde mięso dobre

Nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę czy kiełbasę. Mięso na grilla powinno być chude i pokrojone na niezbyt duże kawałki, dzięki czemu może się równomiernie się upiec. Uwaga! Nie solimy naszych przysmaków w trakcie pieczenia, ponieważ sól powoduje wysychanie potrawy.

Oczywiście każdy kawałek mięsa będzie aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu trafi na przynajmniej pół godziny do marynaty. Znacznie lepszy efekt osiągniemy jednak przygotowując mięso do pieczenia dzień wcześniej.

Marynata do kotletów cielęcych:

Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6 łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i sosem worchester.

Marynata do kotletów wieprzowych:

1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.

Marynata do drobiu:

1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).

Nie do zepsucia

Z rusztu można podawać nie tylko mięso, doskonałe są także warzywa. Robią się szybko, a danie jest praktycznie nie do zepsucia – trzeba jedynie trafić w gusta biesiadników.

Nasza propozycja: przygotujcie 8 średnich ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki masła, czerwoną paprykę, 2 cukinie, 2 pomidory, 4 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii, sól i pieprz.

Co dalej? Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i wymieszać z masłem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Ziemniaki wyszorować, naciąć wzdłuż, posmarować masłem czosnkowym i zawinąć w folię aluminiową. Po ułożeniu na ruszcie grillować, aż będą miękkie. W tym czasie można umyć cukinie i pokroić ją w plasterki, a następnie zabrać się za papryki – umyć je, oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Podobnie pomidory, które po umyciu należy pokroić w ósemki. Olej wymieszać z tymiankiem, bazylią, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu.

Wszystkie warzywa włożyć do miski, polać olejem i wymieszać, a następnie podzielić na 2 porcje i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na ruszcie i grillować 10-15 minut.

Ziemniaki i inne warzywa są doskonałe z sosem jogurtowym (250 ml jogurtu naturalnego wymieszać z 1/2 pęczka posiekanej natki i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku).

Eksperyment do smaku

Nic, co ludzkie, nie jest nam obce. Dlatego polecamy eksperymenty i łączenie tego, co lubimy najbardziej. Przykładem może być np. danie z 40 dkg mięsa mielonego, 10 dkg fety, bułki tartej, jajka, młodej cukinii, 3-4 łyżek czarnych oliwek, 2-3 ząbków czosnku, soku z cytryny, oregano, tymianku, soli i pieprzu. Gdyby nie chodziło o grillowanie, można by pomyśleć, że to składniki zupełnie przeciętnego domowego obiadu. Tymczasem wszystkie mają trafić na nasz ruszt.

Przejdźmy jednak do sedna, czyli sposobu przygotowania dania. Do mięsa dodajemy pokruszoną fetę, posiekane oliwki, jajo, bułkę tartą, zioła, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w słupki długości ok. 5 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie oblepiamy masą mięsną. Takie upieczone na grillu „paluszki” robią prawdziwą furorę.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy