Trwa ładowanie...
09-06-2008 12:08

Pyszne grillowanie, cz. III

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli ? trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Pyszne grillowanie, cz. IIIŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3y9ffq
d3y9ffq

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli – trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Zanim przystąpimy do grillowania, warto wiedzieć, jakie smakołyki i w jaki sposób można przygotować zarówno na plenerowej imprezie, jak i na własnym balkonie czy tarasie.

Każde mięso dobre

Nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę czy kiełbasę. Mięso na grilla powinno być chude i pokrojone na niezbyt duże kawałki, dzięki czemu może się równomiernie się upiec. Uwaga! Nie solimy naszych przysmaków w trakcie pieczenia, ponieważ sól powoduje wysychanie potrawy.

Oczywiście każdy kawałek mięsa będzie aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu trafi na przynajmniej pół godziny do marynaty. Znacznie lepszy efekt osiągniemy jednak przygotowując mięso do pieczenia dzień wcześniej.

Marynata do kotletów cielęcych:

d3y9ffq

Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6 łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i sosem worchester.

Marynata do kotletów wieprzowych:

1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.

Marynata do drobiu:

1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).

d3y9ffq

Nie do zepsucia

Z rusztu można podawać nie tylko mięso, doskonałe są także warzywa. Robią się szybko, a danie jest praktycznie nie do zepsucia – trzeba jedynie trafić w gusta biesiadników.

Nasza propozycja: przygotujcie 8 średnich ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki masła, czerwoną paprykę, 2 cukinie, 2 pomidory, 4 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii, sól i pieprz.

Co dalej? Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i wymieszać z masłem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Ziemniaki wyszorować, naciąć wzdłuż, posmarować masłem czosnkowym i zawinąć w folię aluminiową. Po ułożeniu na ruszcie grillować, aż będą miękkie. W tym czasie można umyć cukinie i pokroić ją w plasterki, a następnie zabrać się za papryki – umyć je, oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Podobnie pomidory, które po umyciu należy pokroić w ósemki. Olej wymieszać z tymiankiem, bazylią, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu.

d3y9ffq

Wszystkie warzywa włożyć do miski, polać olejem i wymieszać, a następnie podzielić na 2 porcje i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na ruszcie i grillować 10-15 minut.

Ziemniaki i inne warzywa są doskonałe z sosem jogurtowym (250 ml jogurtu naturalnego wymieszać z 1/2 pęczka posiekanej natki i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku).

Eksperyment do smaku

Nic, co ludzkie, nie jest nam obce. Dlatego polecamy eksperymenty i łączenie tego, co lubimy najbardziej. Przykładem może być np. danie z 40 dkg mięsa mielonego, 10 dkg fety, bułki tartej, jajka, młodej cukinii, 3-4 łyżek czarnych oliwek, 2-3 ząbków czosnku, soku z cytryny, oregano, tymianku, soli i pieprzu. Gdyby nie chodziło o grillowanie, można by pomyśleć, że to składniki zupełnie przeciętnego domowego obiadu. Tymczasem wszystkie mają trafić na nasz ruszt.

Przejdźmy jednak do sedna, czyli sposobu przygotowania dania. Do mięsa dodajemy pokruszoną fetę, posiekane oliwki, jajo, bułkę tartą, zioła, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w słupki długości ok. 5 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie oblepiamy masą mięsną. Takie upieczone na grillu „paluszki” robią prawdziwą furorę.

qk

d3y9ffq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj