Pyszne grillowanie, cz. III

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli ? trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Pyszne grillowanie, cz. III
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Warzywa w folii aluminiowej, mięso koniecznie pokrojone na równe kawałki, a podczas pieczenia żadnej soli – trzymając się tych i jeszcze kilku innych prostych rad na pewno przyrządzimy wspaniałe potrawy z rusztu, które na długo zapadną w pamięć biesiadników.

Zanim przystąpimy do grillowania, warto wiedzieć, jakie smakołyki i w jaki sposób można przygotować zarówno na plenerowej imprezie, jak i na własnym balkonie czy tarasie.

Każde mięso dobre

Nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę czy kiełbasę. Mięso na grilla powinno być chude i pokrojone na niezbyt duże kawałki, dzięki czemu może się równomiernie się upiec. Uwaga! Nie solimy naszych przysmaków w trakcie pieczenia, ponieważ sól powoduje wysychanie potrawy.

Oczywiście każdy kawałek mięsa będzie aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu trafi na przynajmniej pół godziny do marynaty. Znacznie lepszy efekt osiągniemy jednak przygotowując mięso do pieczenia dzień wcześniej.

Marynata do kotletów cielęcych:

Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6 łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i sosem worchester.

Marynata do kotletów wieprzowych:

1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.

Marynata do drobiu:

1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).

Nie do zepsucia

Z rusztu można podawać nie tylko mięso, doskonałe są także warzywa. Robią się szybko, a danie jest praktycznie nie do zepsucia – trzeba jedynie trafić w gusta biesiadników.

Nasza propozycja: przygotujcie 8 średnich ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki masła, czerwoną paprykę, 2 cukinie, 2 pomidory, 4 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii, sól i pieprz.

Co dalej? Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i wymieszać z masłem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Ziemniaki wyszorować, naciąć wzdłuż, posmarować masłem czosnkowym i zawinąć w folię aluminiową. Po ułożeniu na ruszcie grillować, aż będą miękkie. W tym czasie można umyć cukinie i pokroić ją w plasterki, a następnie zabrać się za papryki – umyć je, oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Podobnie pomidory, które po umyciu należy pokroić w ósemki. Olej wymieszać z tymiankiem, bazylią, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu.

Wszystkie warzywa włożyć do miski, polać olejem i wymieszać, a następnie podzielić na 2 porcje i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na ruszcie i grillować 10-15 minut.

Ziemniaki i inne warzywa są doskonałe z sosem jogurtowym (250 ml jogurtu naturalnego wymieszać z 1/2 pęczka posiekanej natki i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku).

Eksperyment do smaku

Nic, co ludzkie, nie jest nam obce. Dlatego polecamy eksperymenty i łączenie tego, co lubimy najbardziej. Przykładem może być np. danie z 40 dkg mięsa mielonego, 10 dkg fety, bułki tartej, jajka, młodej cukinii, 3-4 łyżek czarnych oliwek, 2-3 ząbków czosnku, soku z cytryny, oregano, tymianku, soli i pieprzu. Gdyby nie chodziło o grillowanie, można by pomyśleć, że to składniki zupełnie przeciętnego domowego obiadu. Tymczasem wszystkie mają trafić na nasz ruszt.

Przejdźmy jednak do sedna, czyli sposobu przygotowania dania. Do mięsa dodajemy pokruszoną fetę, posiekane oliwki, jajo, bułkę tartą, zioła, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy w słupki długości ok. 5 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie oblepiamy masą mięsną. Takie upieczone na grillu „paluszki” robią prawdziwą furorę.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce