Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
14-02-2017 09:34

Puszyste racuchy z jabłkami

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące racuchy z jabłkami to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Kojarzą mi się z babcią, bo właśnie ona robi najlepsze na świecie placuszki drożdżowe. Wasze babcie pewnie też. W ramach naszego cyklu Sentymentalny Wtorek, mam dla was przepis na racuchy z jabłkami według receptury mojej babci.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Puszyste racuchy z jabłkamiŹródło: Shutterstock.com
d4detro
d4detro

Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy. Zapach smażonych placuszków unosił się już na klatce schodowej, a kiedy otwierałam drzwi, moim oczom ukazywał się obraz babci w fartuszku, układającej usmażone, pulchne racuchy na talerzu. I choć lata studenckie bezpowrotnie minęły, zawsze kiedy odwiedzam babcię, moje ulubione placuszki z jabłkami już na mnie czekają.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami babci Jadzi

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 4 twarde, najlepiej słodkie jabłka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia z odrobiną masła,
  • cukier puder do posypania racuszków.

Przygotowanie:
Rozkrusz drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj cukier, 3/4 szklanki mleka i szklankę mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp pozostałą część mąki, szczyptę soli, wbij jeszcze jajka, wlej szklankę mleka oraz wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscy na godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka - ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Po tym czasie możesz zacząć smażyć racuszki. Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem i gotowe! Smacznego.
Rada babci Jadzi - żeby racuszki były delikatne, przesiej mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki, dodaj odrobinę masła.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj