Trwa ładowanie...
d1vtdq6

Puszyste racuchy z jabłkami

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące racuchy z jabłkami to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Kojarzą mi się z babcią, bo właśnie ona robi najlepsze na świecie placuszki drożdżowe. Wasze babcie pewnie też. W ramach naszego cyklu Sentymentalny Wtorek, mam dla was przepis na racuchy z jabłkami według receptury mojej babci.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Racuszki z jabłkami posypane cukrem puderm
Racuszki z jabłkami posypane cukrem puderm (Shutterstock.com)
d1vtdq6

Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy. Zapach smażonych placuszków unosił się już na klatce schodowej, a kiedy otwierałam drzwi, moim oczom ukazywał się obraz babci w fartuszku, układającej usmażone, pulchne racuchy na talerzu. I choć lata studenckie bezpowrotnie minęły, zawsze kiedy odwiedzam babcię, moje ulubione placuszki z jabłkami już na mnie czekają.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami babci Jadzi

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 4 twarde, najlepiej słodkie jabłka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia z odrobiną masła,
  • cukier puder do posypania racuszków.

Przygotowanie:
Rozkrusz drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj cukier, 3/4 szklanki mleka i szklankę mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp pozostałą część mąki, szczyptę soli, wbij jeszcze jajka, wlej szklankę mleka oraz wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscy na godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka - ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Po tym czasie możesz zacząć smażyć racuszki. Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem i gotowe! Smacznego.
Rada babci Jadzi - żeby racuszki były delikatne, przesiej mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki, dodaj odrobinę masła.

d1vtdq6
d1vtdq6

Podziel się opinią

Share

d1vtdq6

d1vtdq6