Puszyste racuchy z jabłkami

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące racuchy z jabłkami to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Kojarzą mi się z babcią, bo właśnie ona robi najlepsze na świecie placuszki drożdżowe. Wasze babcie pewnie też. W ramach naszego cyklu Sentymentalny Wtorek, mam dla was przepis na racuchy z jabłkami według receptury mojej babci.

Racuszki z jabłkami posypane cukrem puderm
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy. Zapach smażonych placuszków unosił się już na klatce schodowej, a kiedy otwierałam drzwi, moim oczom ukazywał się obraz babci w fartuszku, układającej usmażone, pulchne racuchy na talerzu. I choć lata studenckie bezpowrotnie minęły, zawsze kiedy odwiedzam babcię, moje ulubione placuszki z jabłkami już na mnie czekają.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami babci Jadzi

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 4 twarde, najlepiej słodkie jabłka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1 i 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia z odrobiną masła,
  • cukier puder do posypania racuszków.

Przygotowanie:
Rozkrusz drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj cukier, 3/4 szklanki mleka i szklankę mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Do drugiego naczynia wsyp pozostałą część mąki, szczyptę soli, wbij jeszcze jajka, wlej szklankę mleka oraz wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscy na godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę i polane sokiem z cytryny jabłka - ponownie wymieszaj i odstaw na 15-20 min. Po tym czasie możesz zacząć smażyć racuszki. Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuszki podaj posypane cukrem pudrem i gotowe! Smacznego.
Rada babci Jadzi - żeby racuszki były delikatne, przesiej mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki, dodaj odrobinę masła.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości