Trwa ładowanie...
d3auxc3
28 grudnia 2014, 16:06

Pudding z orzechami i żurawiną

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3auxc3
Składniki
  • Pudding z żurawiną i orzechami
  • Składniki:
  • 1/2 lub 3/4 chałki (to zależy od wielkości)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki ziaren granatu (nie musi być)
Przepis

Pudding to tradycyjny przysmak wyspiarzy, ale to wcale nie znaczy, że nie można go przyrządzić po polsku i do tego trochę „odchudzić”. Poza tym po świętach obowiązuje zasada: dojadamy, nie marnujemy. To danie we Francji znane jest jako "pain perdu", czyli zapomniany chleb. Właśnie po to są takie dania aby nie wyrzucać chleba. Chleb można zamrozić, wyciągnąć kiedy jest potrzeba i zrobić pyszne delikatne, uwodzące smakiem i aromatem śniadanie.
Taki pudding do doskonałe śniadanie na leniwą niedzielę zwłaszcza, że można go przyrządzić w sobotę wieczorem a w niedzielę tylko zapiec.
U mnie właśnie dzisiaj króluje na śniadanie pudding, bowiem została mi po świętach chałka. Chałka jest własnej roboty ale równie dobrze może być taka ze sklepu lub pieczywo tostowe, a nawet bułka.

Jak zrobić pudding?
- wysmaruj naczynie żaroodporne masłem
- pokrój chałkę na plastry
- ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i poprzekładaj żurawiną
- wymieszaj jajko z mlekiem, połową cynamonu i połową cukru, zalej chałkę
- posyp chałkę resztą cynamonu, brązowego cukru i orzechami
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 -25 min.

Moja rada:

- żurawinę dobrze "schowaj" pomiędzy chałką, bo uprażona nie jest dobra (tak jak zresztą rodzynki)
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/pudding-z-orzechami-i-zurawina-pudding.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3auxc3
d3auxc3
d3auxc3
Więcej tematów
d3auxc3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj