Pudding z orzechami i żurawiną
- Pudding z żurawiną i orzechami
- Składniki:
- 1/2 lub 3/4 chałki (to zależy od wielkości)
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- łyżka brązowego cukru
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- łyżeczka cynamonu
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 2 łyżki ziaren granatu (nie musi być)
Pudding to tradycyjny przysmak wyspiarzy, ale to wcale nie znaczy, że nie można go przyrządzić po polsku i do tego trochę „odchudzić”. Poza tym po świętach obowiązuje zasada: dojadamy, nie marnujemy. To danie we Francji znane jest jako "pain perdu", czyli zapomniany chleb. Właśnie po to są takie dania aby nie wyrzucać chleba. Chleb można zamrozić, wyciągnąć kiedy jest potrzeba i zrobić pyszne delikatne, uwodzące smakiem i aromatem śniadanie.
Taki pudding do doskonałe śniadanie na leniwą niedzielę zwłaszcza, że można go przyrządzić w sobotę wieczorem a w niedzielę tylko zapiec.
U mnie właśnie dzisiaj króluje na śniadanie pudding, bowiem została mi po świętach chałka. Chałka jest własnej roboty ale równie dobrze może być taka ze sklepu lub pieczywo tostowe, a nawet bułka.
Jak zrobić pudding?
- wysmaruj naczynie żaroodporne masłem
- pokrój chałkę na plastry
- ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i poprzekładaj żurawiną
- wymieszaj jajko z mlekiem, połową cynamonu i połową cukru, zalej chałkę
- posyp chałkę resztą cynamonu, brązowego cukru i orzechami
- włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 -25 min.
Moja rada:
- żurawinę dobrze "schowaj" pomiędzy chałką, bo uprażona nie jest dobra (tak jak zresztą rodzynki)
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/pudding-z-orzechami-i-zurawina-pudding.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze