Przysmak Lubelszczyzny. Smaki Polski: chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Nasza kulinarna podróż po Polsce wciąż trwa. Tym razem odwiedzamy Lubelszczyznę. To tam, we wsi Chodel, przygotowywane jest danie z wieloletnią tradycją – gołąbki z kiszonej kapusty. Za co cenią je mieszkańcy Kotliny Chodelskiej? Czym różnią się od tradycyjnych gołąbków? Na te i inne pytania odpowiadamy w kolejnej odsłonie cyklu "Smaki Polski".

Ich sekret tkwi przede wszystkim w liściach kiszonej kapusty oraz w farszu z kaszy jaglanej.
Źródło zdjęć: © 123RF

Tradycja przyrządzania chodelskich gołąbków została doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2014 roku zostały umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych w kategorii "dania i potrawy". Dawniej, takie gołąbki były przygotowane podczas świąt, przede wszystkim na Boże Narodzenie. Obecnie możemy spotkać je także na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

Czy więc charakteryzują się gołąbki z Chodla? Ich sekret tkwi przede wszystkim w liściach kiszonej kapusty oraz w farszu z kaszy jaglanej. W dawnych czasach, w tym biednym, rolniczym regionie proso było powszechnie uprawiane. Podobnie było z kapustą, którą mogliśmy znaleźć w większości gospodarstw na tych terenach.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy kapusty ukiszonej w całości. To w niej będziemy zawijać farsz z kaszy. Ponadto warto też zaopatrzyć się w olej rzepakowy. Tradycyjnie, w Chodlu, ugotowane lub upieczone gołąbki podaje się polane właśnie tym olejem.

Przepis na chodelskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • bulion
  • woda
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: liście z ukiszonej główki kapusty oddzielamy i wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dodajemy do niej sól, pieprz, natkę pietruszki oraz zeszklone na oleju cebule. Farsz zawijamy szczelnie w liście, tak, aby podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz. Gołąbki układamy w garnku blisko siebie. Wcześniej wykładamy go liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem) i gotujemy przez ok. 35 minut. Gotowe podajemy polane olejem rzepakowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary