Trwa ładowanie...

Przysmak Lubelszczyzny. Smaki Polski: chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Nasza kulinarna podróż po Polsce wciąż trwa. Tym razem odwiedzamy Lubelszczyznę. To tam, we wsi Chodel, przygotowywane jest danie z wieloletnią tradycją – gołąbki z kiszonej kapusty. Za co cenią je mieszkańcy Kotliny Chodelskiej? Czym różnią się od tradycyjnych gołąbków? Na te i inne pytania odpowiadamy w kolejnej odsłonie cyklu "Smaki Polski".

Przysmak Lubelszczyzny. Smaki Polski: chodelskie gołąbki z kiszonej kapustyŹródło: 123RF
d47p1ze
d47p1ze

Tradycja przyrządzania chodelskich gołąbków została doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2014 roku zostały umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych w kategorii "dania i potrawy". Dawniej, takie gołąbki były przygotowane podczas świąt, przede wszystkim na Boże Narodzenie. Obecnie możemy spotkać je także na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

Czy więc charakteryzują się gołąbki z Chodla? Ich sekret tkwi przede wszystkim w liściach kiszonej kapusty oraz w farszu z kaszy jaglanej. W dawnych czasach, w tym biednym, rolniczym regionie proso było powszechnie uprawiane. Podobnie było z kapustą, którą mogliśmy znaleźć w większości gospodarstw na tych terenach.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy kapusty ukiszonej w całości. To w niej będziemy zawijać farsz z kaszy. Ponadto warto też zaopatrzyć się w olej rzepakowy. Tradycyjnie, w Chodlu, ugotowane lub upieczone gołąbki podaje się polane właśnie tym olejem.

Przepis na chodelskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • bulion
  • woda
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: liście z ukiszonej główki kapusty oddzielamy i wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dodajemy do niej sól, pieprz, natkę pietruszki oraz zeszklone na oleju cebule. Farsz zawijamy szczelnie w liście, tak, aby podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz. Gołąbki układamy w garnku blisko siebie. Wcześniej wykładamy go liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem) i gotujemy przez ok. 35 minut. Gotowe podajemy polane olejem rzepakowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj