Przysmak Lubelszczyzny. Smaki Polski: chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Nasza kulinarna podróż po Polsce wciąż trwa. Tym razem odwiedzamy Lubelszczyznę. To tam, we wsi Chodel, przygotowywane jest danie z wieloletnią tradycją – gołąbki z kiszonej kapusty. Za co cenią je mieszkańcy Kotliny Chodelskiej? Czym różnią się od tradycyjnych gołąbków? Na te i inne pytania odpowiadamy w kolejnej odsłonie cyklu "Smaki Polski".

Ich sekret tkwi przede wszystkim w liściach kiszonej kapusty oraz w farszu z kaszy jaglanej.
Źródło zdjęć: © 123RF

Tradycja przyrządzania chodelskich gołąbków została doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2014 roku zostały umieszczone na Liście Produktów Tradycyjnych w kategorii "dania i potrawy". Dawniej, takie gołąbki były przygotowane podczas świąt, przede wszystkim na Boże Narodzenie. Obecnie możemy spotkać je także na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

Czy więc charakteryzują się gołąbki z Chodla? Ich sekret tkwi przede wszystkim w liściach kiszonej kapusty oraz w farszu z kaszy jaglanej. W dawnych czasach, w tym biednym, rolniczym regionie proso było powszechnie uprawiane. Podobnie było z kapustą, którą mogliśmy znaleźć w większości gospodarstw na tych terenach.

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy kapusty ukiszonej w całości. To w niej będziemy zawijać farsz z kaszy. Ponadto warto też zaopatrzyć się w olej rzepakowy. Tradycyjnie, w Chodlu, ugotowane lub upieczone gołąbki podaje się polane właśnie tym olejem.

Przepis na chodelskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • bulion
  • woda
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: liście z ukiszonej główki kapusty oddzielamy i wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dodajemy do niej sól, pieprz, natkę pietruszki oraz zeszklone na oleju cebule. Farsz zawijamy szczelnie w liście, tak, aby podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz. Gołąbki układamy w garnku blisko siebie. Wcześniej wykładamy go liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem) i gotujemy przez ok. 35 minut. Gotowe podajemy polane olejem rzepakowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje