Przesoliłeś zupę? Poznaj 4 sposoby na pozbycie się nadmiaru soli

Przesoliłeś zupę i nie wiesz, jak temu zaradzić? Spokojna głowa! Jest kilka wypróbowanych sposobów na pozbycie się soli z zupy. Przeczytaj nasz poradnik, żeby dowiedzieć się jak uratować zupę.

Przesoliłeś zupę?Przesoliłeś zupę?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Surowy ziemniak

Ten sposób zna pewnie nawet twoja babcia. Ziemniaki doskonale wchłaniają smaki, dlatego ziemniak dodany do zupy świetnie poradzi sobie z nadmiarem soli. Po prostu obierz dużego ziemniaka i w całości dodaj go do zupy. Gotuj zupę 10-12 minut, pamiętając, aby wyjąć ziemniaka po upływie tego czasu. Jeśli go rozgotujesz, to sztuczka z ziemniakiem się nie uda.

Biało

Białka jajek działają podobnie jak ziemniak, wchłaniając z zupy nadmiar soli. Wrzucamy jedno lub dwa białka na do zupy i chwilę czekamy. Białko musi dobrze się ściąć i związać się z solą. Potem wyławiamy nasze białka i voilà! Zupa powinna już nadawać się do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Woda

Możemy po prostu zagotować trochę wody i rozrzedzić nią słoną zupę. Niestety ten sposób nie zadziała w przypadku mocno przesolonej potrawy. Duża ilość wody rozwodniłaby naszą zupę i spowodowała, że straciłaby smak. Korzystajcie więc z tej metody tylko w przypadku lekko przesolonych potraw.

Ryż biały w woreczku

Kolejną metodą jest dodanie do zupy woreczka surowego ryżu. Ryż doskonale wchłania sól, wystarczy więc jeden woreczek na cały jej garnek. Pamiętajcie, żeby nie trzymać ryżu w zupie dłużej niż 10 minut. Podczas gotowania ryż wydziela bowiem skrobię, która wpłynie na konsystencję zupy, a także nada jej białawej, mętnej barwy. Nie chcemy też przecież, żeby nasza zupa smakowała jak ryż.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce