Przesoliłeś zupę? Poznaj 4 sposoby na pozbycie się nadmiaru soli
Przesoliłeś zupę i nie wiesz, jak temu zaradzić? Spokojna głowa! Jest kilka wypróbowanych sposobów na pozbycie się soli z zupy. Przeczytaj nasz poradnik, żeby dowiedzieć się jak uratować zupę.
Surowy ziemniak
Ten sposób zna pewnie nawet twoja babcia. Ziemniaki doskonale wchłaniają smaki, dlatego ziemniak dodany do zupy świetnie poradzi sobie z nadmiarem soli. Po prostu obierz dużego ziemniaka i w całości dodaj go do zupy. Gotuj zupę 10-12 minut, pamiętając, aby wyjąć ziemniaka po upływie tego czasu. Jeśli go rozgotujesz, to sztuczka z ziemniakiem się nie uda.
Biało
Białka jajek działają podobnie jak ziemniak, wchłaniając z zupy nadmiar soli. Wrzucamy jedno lub dwa białka na do zupy i chwilę czekamy. Białko musi dobrze się ściąć i związać się z solą. Potem wyławiamy nasze białka i voilà! Zupa powinna już nadawać się do jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować
Woda
Możemy po prostu zagotować trochę wody i rozrzedzić nią słoną zupę. Niestety ten sposób nie zadziała w przypadku mocno przesolonej potrawy. Duża ilość wody rozwodniłaby naszą zupę i spowodowała, że straciłaby smak. Korzystajcie więc z tej metody tylko w przypadku lekko przesolonych potraw.
Ryż biały w woreczku
Kolejną metodą jest dodanie do zupy woreczka surowego ryżu. Ryż doskonale wchłania sól, wystarczy więc jeden woreczek na cały jej garnek. Pamiętajcie, żeby nie trzymać ryżu w zupie dłużej niż 10 minut. Podczas gotowania ryż wydziela bowiem skrobię, która wpłynie na konsystencję zupy, a także nada jej białawej, mętnej barwy. Nie chcemy też przecież, żeby nasza zupa smakowała jak ryż.