WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Przesoliłeś zupę? Poznaj 4 sposoby na pozbycie się nadmiaru soli

Przesoliłeś zupę i nie wiesz, jak temu zaradzić? Spokojna głowa! Jest kilka wypróbowanych sposobów na pozbycie się soli z zupy. Przeczytaj nasz poradnik, żeby dowiedzieć się jak uratować zupę.

Przesoliłeś zupę?Przesoliłeś zupę?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Surowy ziemniak

Ten sposób zna pewnie nawet twoja babcia. Ziemniaki doskonale wchłaniają smaki, dlatego ziemniak dodany do zupy świetnie poradzi sobie z nadmiarem soli. Po prostu obierz dużego ziemniaka i w całości dodaj go do zupy. Gotuj zupę 10-12 minut, pamiętając, aby wyjąć ziemniaka po upływie tego czasu. Jeśli go rozgotujesz, to sztuczka z ziemniakiem się nie uda.

Biało

Białka jajek działają podobnie jak ziemniak, wchłaniając z zupy nadmiar soli. Wrzucamy jedno lub dwa białka na do zupy i chwilę czekamy. Białko musi dobrze się ściąć i związać się z solą. Potem wyławiamy nasze białka i voilà! Zupa powinna już nadawać się do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Woda

Możemy po prostu zagotować trochę wody i rozrzedzić nią słoną zupę. Niestety ten sposób nie zadziała w przypadku mocno przesolonej potrawy. Duża ilość wody rozwodniłaby naszą zupę i spowodowała, że straciłaby smak. Korzystajcie więc z tej metody tylko w przypadku lekko przesolonych potraw.

Ryż biały w woreczku

Kolejną metodą jest dodanie do zupy woreczka surowego ryżu. Ryż doskonale wchłania sól, wystarczy więc jeden woreczek na cały jej garnek. Pamiętajcie, żeby nie trzymać ryżu w zupie dłużej niż 10 minut. Podczas gotowania ryż wydziela bowiem skrobię, która wpłynie na konsystencję zupy, a także nada jej białawej, mętnej barwy. Nie chcemy też przecież, żeby nasza zupa smakowała jak ryż.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów