Jak uratować przesolone danie? Kulinarne triki, które musisz znać

Sól jest podstawową przyprawą, z której korzystamy w trakcie przygotowywania posiłków. Nadaje potrawom wyrazistości, konserwuje je, poprawia smak. Czasami jednak zdarza się, że trochę zapędzimy się przy soleniu albo przypadkiem wypadnie nam solniczka z ręki i jeszcze większym przypadkiem wpadnie do garnka z zupą. Czy koniecznym jest wtedy wylewanie całej potrawy? A może da się ją jeszcze uratować? Otóż da się! Poznaj kilka sposobów na za słone danie.

SolenieProsty sposób, by uratować przesoloną potrawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©dusanpetkovic1 - stock.adobe.com
1

Dodanie surowych ziemniaków


Prosty i skuteczny sposób na przesolone danie to dorzucenie jednego dużego lub dwóch średnich surowych ziemniaków. Wystarczy je obrać, umyć i wrzucić do gotującej się potrawy. Ziemniaki można pokroić na większe cząstki, a po około 10 minutach wyjąć je z garnka. Warzywo to absorbuje sól i w ten sposób neutralizuje smak potrawy.

Podpieczona kromka chleba lub skórki z chleba


Chleb również wchłania nadmiar soli, dzięki czemu przywraca smak potrawie. Wystarczy podpiec kromkę chleba i wrzucić ją do potrawy. Po kilku minutach należy go wyjąć. Tak samo działają skórki z chleba, a dzięki temu, że są sztywniejsze niż jego wnętrze, łatwiej je później wyjąć z potrawy.

Dodanie ćwiartek jabłka


Jabłko poza tym, że tak jak ziemniaki i chleb pochłania nadmiar soli, wydziela słodycz, a cukier neutralizuje słony smak. Jabłko należy pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nich pestki i wrzucić do gotującej się zupy. Po 10 minutach można je wyjąć i sprawdzić smak potrawy.

Czym zastąpić sól?

Wlanie surowego białka kurzego jaja


Do gotującej się potrawy, którą udało nam się już przesolić, wystarczy wbić 1-2 białka z kurzych jaj. Białka, ścinając się, wchłoną nadmiar soli. Potem należy je wybrać z potrawy przed podaniem. Ten sposób na za słoną zupę jest znany i stosowany w krajach azjatyckich od tysięcy lat.

Dodanie szczypty cukru


Jak już wspomnieliśmy w sposobie z jabłkiem, cukier neutralizuje słony smak. Jeśli potrawę przesoliliśmy, ale tylko trochę, można wypróbować doprawienie jej właśnie szczyptą cukru. Następnie należy dokładnie zamieszać potrawę i spróbować. Czynność można powtarzać do momentu zrównoważenia smaku przygotowywanego dania.

Dodanie mleka, śmietany lub jogurtu


Ten sposób sprawdzi się głównie w przypadku gęstych sosów, ale pasuje też do zup czy barszczu. Odrobina mleka lub kilka łyżek jogurtu nieco rozrzedzi potrawę i jednocześnie zneutralizuje słony smak. Śmietanę lub mleko można dodawać do gotującego się dania, ale jogurt lepiej dolać do lekko przestudzonego.

Ugotowanie woreczka z ryżem


Do przesolonej zupy, sosu albo gulaszu można wrzucić saszetkę ryżu. W trakcie gotowania wchłonie on wodę oraz nadmiar soli. Po około 10 minutach woreczek należy wyjąć, a nasza potrawa powinna mieć już odpowiedni smak.

Podwojenie porcji


Jeśli potrawę posoliliśmy naprawdę od serca i nic nie pomaga w jej odsoleniu, zwiększmy jej porcję. Jeśli jest to zupa, sos albo gulasz, dolejmy do nich wodę lub łagodny bulion, dorzućmy nieco marchewki albo uniwersalnej w smaku startej cukinii, dodajmy nieco ziół, więcej kaszy lub ryżu.

Jeśli w garnku nie za bardzo jest miejsce na dodatkową porcję potrawy, możemy ująć jej część i zamrozić, a potem uzupełnić garnek wodą, warzywami i przyprawami – innymi niż sól. Zamrożona część zupy może przydać się jako dodatek do innego posiłku.

W przypadku przesolenia sałatki, ważne jest szybkie dorzucenie składników, zanim te obecne w potrawie wchłoną całą sól.

Dolanie wina


Jeśli przygotowujemy mięso, które zostało za dużo posolone (w piekarniku czy też na patelni), dodajmy do niego pół szklanki wytrawnego wina. Kwaskowaty posmak wina zrównoważy smak potrawy.

Widzimy więc, że przesolonego dania wcale nie trzeba wyrzucać. Nie marnujmy jedzenia, a wykorzystajmy produkty, które zawsze mamy pod ręką: ziemniaki, chleb, śmietanę. W ten sposób uratujemy obiad, a na przyszłość na pewno będziemy ostrożniejsi w soleniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne