Trwa ładowanie...

Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnik

Jajecznica po francusku nazywana jest mercedesem wśród jajecznic. Jest niezwykle kremowa, delikatna i rozpływa się w ustach. Uważa się, że jej aksamitna konsystencja to efekt powolnego gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Okazuje się, że bez dodatku tłuszczu, który zastępuje woda, jest równie pyszna. I przy okazji zdrowsza.

Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnikŹródło: Stock Adobe
d2ot4zf
d2ot4zf

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mielonej/świeżej pietruszki

Wykonanie:
Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i ubijamy za pomocą widelca. Następnie przygotowujemy garnek do kąpieli wodnej i szklaną miskę, którą w nim zanurzymy.

Do miski wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na parze. Dodajemy ubite jaja i mieszamy gumową szpatułką. Gotujemy przez ok. 8 minut, powoli mieszając i zgarniając jajka z krawędzi i spodu miski, do momentu aż jaja się zetną. Jeśli ich konsystencja będzie wystarczająco gęsta, że śmiało będziemy mogli je przesunąć w całości na jeden bok miski, to oznacza, że możemy już zestawić naczynia z ognia. Dodajemy do jaj 1 łyżkę stołową wody oraz pietruszki i energicznie mieszamy przez ok. 30 sekund jeszcze nad parą. Gotowe!

Wskazówka: Aby uzyskać bardziej kremowy i bogatszy smak, należy gotować jajka na małym ogniu, najlepiej przez ok. 12-14 minut. Pietruszkę możemy zastąpić szczypiorkiem. Smacznego!

d2ot4zf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ot4zf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj