Trwa ładowanie...

Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnik

Jajecznica po francusku nazywana jest mercedesem wśród jajecznic. Jest niezwykle kremowa, delikatna i rozpływa się w ustach. Uważa się, że jej aksamitna konsystencja to efekt powolnego gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Okazuje się, że bez dodatku tłuszczu, który zastępuje woda, jest równie pyszna. I przy okazji zdrowsza.

Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnikŹródło: Stock Adobe
d35eye9
d35eye9

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mielonej/świeżej pietruszki

Wykonanie:
Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i ubijamy za pomocą widelca. Następnie przygotowujemy garnek do kąpieli wodnej i szklaną miskę, którą w nim zanurzymy.

Do miski wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na parze. Dodajemy ubite jaja i mieszamy gumową szpatułką. Gotujemy przez ok. 8 minut, powoli mieszając i zgarniając jajka z krawędzi i spodu miski, do momentu aż jaja się zetną. Jeśli ich konsystencja będzie wystarczająco gęsta, że śmiało będziemy mogli je przesunąć w całości na jeden bok miski, to oznacza, że możemy już zestawić naczynia z ognia. Dodajemy do jaj 1 łyżkę stołową wody oraz pietruszki i energicznie mieszamy przez ok. 30 sekund jeszcze nad parą. Gotowe!

Wskazówka: Aby uzyskać bardziej kremowy i bogatszy smak, należy gotować jajka na małym ogniu, najlepiej przez ok. 12-14 minut. Pietruszkę możemy zastąpić szczypiorkiem. Smacznego!

d35eye9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35eye9
Więcej tematów