Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnik

Jajecznica po francusku nazywana jest mercedesem wśród jajecznic. Jest niezwykle kremowa, delikatna i rozpływa się w ustach. Uważa się, że jej aksamitna konsystencja to efekt powolnego gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Okazuje się, że bez dodatku tłuszczu, który zastępuje woda, jest równie pyszna. I przy okazji zdrowsza.

Obraz
Źródło zdjęć: © Stock Adobe
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mielonej/świeżej pietruszki

Wykonanie:
Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i ubijamy za pomocą widelca. Następnie przygotowujemy garnek do kąpieli wodnej i szklaną miskę, którą w nim zanurzymy.

Do miski wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na parze. Dodajemy ubite jaja i mieszamy gumową szpatułką. Gotujemy przez ok. 8 minut, powoli mieszając i zgarniając jajka z krawędzi i spodu miski, do momentu aż jaja się zetną. Jeśli ich konsystencja będzie wystarczająco gęsta, że śmiało będziemy mogli je przesunąć w całości na jeden bok miski, to oznacza, że możemy już zestawić naczynia z ognia. Dodajemy do jaj 1 łyżkę stołową wody oraz pietruszki i energicznie mieszamy przez ok. 30 sekund jeszcze nad parą. Gotowe!

Wskazówka: Aby uzyskać bardziej kremowy i bogatszy smak, należy gotować jajka na małym ogniu, najlepiej przez ok. 12-14 minut. Pietruszkę możemy zastąpić szczypiorkiem. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja