Przepis na pyszną jajecznicę po francusku. Wystarczy zmienić jeden składnik
Jajecznica po francusku nazywana jest mercedesem wśród jajecznic. Jest niezwykle kremowa, delikatna i rozpływa się w ustach. Uważa się, że jej aksamitna konsystencja to efekt powolnego gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Okazuje się, że bez dodatku tłuszczu, który zastępuje woda, jest równie pyszna. I przy okazji zdrowsza.
Składniki:
- 8 dużych jaj
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka mielonej/świeżej pietruszki
Wykonanie:
Wbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i ubijamy za pomocą widelca. Następnie przygotowujemy garnek do kąpieli wodnej i szklaną miskę, którą w nim zanurzymy.
Do miski wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na parze. Dodajemy ubite jaja i mieszamy gumową szpatułką. Gotujemy przez ok. 8 minut, powoli mieszając i zgarniając jajka z krawędzi i spodu miski, do momentu aż jaja się zetną. Jeśli ich konsystencja będzie wystarczająco gęsta, że śmiało będziemy mogli je przesunąć w całości na jeden bok miski, to oznacza, że możemy już zestawić naczynia z ognia. Dodajemy do jaj 1 łyżkę stołową wody oraz pietruszki i energicznie mieszamy przez ok. 30 sekund jeszcze nad parą. Gotowe!
Wskazówka: Aby uzyskać bardziej kremowy i bogatszy smak, należy gotować jajka na małym ogniu, najlepiej przez ok. 12-14 minut. Pietruszkę możemy zastąpić szczypiorkiem. Smacznego!