Przepis na genialne ciacho dyniowe. Smakuje bajecznie
Sezon na dynie uważamy za rozpoczęty. Desery z dyni znane są na całym świecie. Warzywo to, jak mało które nadaje się właśnie do przygotowywania słodkich wypieków. na deser proponujemy przepyszne aromatyczne ciacho dyniowe z cynamonem i orzechami.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon.
- Całość zmiksować i dodać posiekany (lub starty) i odsączony miąższ dyni oraz posiekane orzechy włoskie.
- Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
- Ciasto piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.
- Podawać posypane cynamonem lub cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl