Trwa ładowanie...
d3ehoy6
22-11-2015 19:57

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3ehoy6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Składniki
  • Potrzebne składniki:
  • Biszkopt
  • · 5 jajek
  • · 150 g cukru
  • · 4 łyżki oleju
  • · 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
  • · 15 g mąki ziemniaczanej
  • · 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • · 600 ml śmietany kremówki
  • · 150 g cukru
  • Dowolne owoce
  • Przygotowanie:
Przepis

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną
wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego! 3pauly.pl

Przepis dodał użytkownik fire

Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
Więcej tematów
d3ehoy6