Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- Potrzebne składniki:
- Biszkopt
- · 5 jajek
- · 150 g cukru
- · 4 łyżki oleju
- · 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
- · 15 g mąki ziemniaczanej
- · 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- Bita śmietana
- · 600 ml śmietany kremówki
- · 150 g cukru
- Dowolne owoce
- Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną
wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego! 3pauly.pl
Przepis dodał użytkownik fire
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze