Proste przepisy na domowe i zdrowe słodycze

Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Muffiny czekoladowe

Obraz
© Shutterstock.com

Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.

Składniki: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki karobu lub prawdziwego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka roślinnego, 1 jajko.

Przygotowanie: daktyle podgrzać w rondelku, tak aby rozpadły się i stworzyły gęstą masę. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie połączyć obie zawartości, dodać daktyle i wymieszać. Za pomocą szpatułki lub łyżki nakładać masę do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut. Gotowe polać polewą z karobu.

/ 6Fit przekąski

/ 6Lizaki z ksylitolu

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kubek ksylitolu, 1 łyżka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy.

Przygotowanie: ksylitol podgrzać w rondelku do momentu, gdy pojawią się pierwsze bąbelki. Trzymać chwilę na średnim gazie, połączyć z ekstraktem i zdjąć z ognia. Przelać do foremek na lizaki. Dla dekoracji można w masie zatopić jadalne kwiaty.

/ 6Krówki bez cukru

Obraz

Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/2 szklanki migdałów (najlepiej blanszowanych).

Przygotowanie: migdały rozdrobnić na mąkę, dodać migdały i całość zmiksować na gładką masę. Uformować kulki lub dłuższy wałek, który należy pociąć na mniejsze kawałki. Krówki schłodzić w zamrażarce, a następnie przechowywać w lodówce.

/ 6Ciasteczka amarantusowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: opakowanie wiórków kokosowych (100 g), 1 szklanka poppingu zamarantusa (inaczej amarantusa ekspandowanego), 3 dojrzałe banany.

Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem w misce, dodać wiórki kokosowe i amarantus. Całość wymieszać i zacząć formować nieduże kulki, które należy delikatnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 170 stopni C (w tym pierwsze 10 minut na termoobiegu).

/ 6Krem czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżki kakao, 8 łyżek miodu, około 1/4 szklanki wody.

Przygotowanie: kaszę zmiksować z kakao i miodem, a następnie stopniowo dodawać wodę. Miksować do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami