Proste przepisy na domowe i zdrowe słodycze
Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.
Muffiny czekoladowe
Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.
Składniki: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki karobu lub prawdziwego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka roślinnego, 1 jajko.
Przygotowanie: daktyle podgrzać w rondelku, tak aby rozpadły się i stworzyły gęstą masę. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie połączyć obie zawartości, dodać daktyle i wymieszać. Za pomocą szpatułki lub łyżki nakładać masę do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut. Gotowe polać polewą z karobu.
Fit przekąski
Lizaki z ksylitolu
Składniki: 1 kubek ksylitolu, 1 łyżka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie: ksylitol podgrzać w rondelku do momentu, gdy pojawią się pierwsze bąbelki. Trzymać chwilę na średnim gazie, połączyć z ekstraktem i zdjąć z ognia. Przelać do foremek na lizaki. Dla dekoracji można w masie zatopić jadalne kwiaty.
Krówki bez cukru
Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/2 szklanki migdałów (najlepiej blanszowanych).
Przygotowanie: migdały rozdrobnić na mąkę, dodać migdały i całość zmiksować na gładką masę. Uformować kulki lub dłuższy wałek, który należy pociąć na mniejsze kawałki. Krówki schłodzić w zamrażarce, a następnie przechowywać w lodówce.
Ciasteczka amarantusowe
Składniki: opakowanie wiórków kokosowych (100 g), 1 szklanka poppingu zamarantusa (inaczej amarantusa ekspandowanego), 3 dojrzałe banany.
Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem w misce, dodać wiórki kokosowe i amarantus. Całość wymieszać i zacząć formować nieduże kulki, które należy delikatnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 170 stopni C (w tym pierwsze 10 minut na termoobiegu).
Krem czekoladowy
Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżki kakao, 8 łyżek miodu, około 1/4 szklanki wody.
Przygotowanie: kaszę zmiksować z kakao i miodem, a następnie stopniowo dodawać wodę. Miksować do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
mp/WP Kuchnia