Proste przepisy na domowe i zdrowe słodycze
Muffiny czekoladowe
Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.
Ochota na słodycze przychodzi nagle i trudno jej nie ulec. Niestety, słodycze ze sklepowych półek to zazwyczaj bomby kaloryczne pełne niezdrowych dodatków. Lepszym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód na "coś słodkiego" jest zaserwowanie bliskim domowych łakoci. Przepisy na nie są banalne.
Składniki: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki karobu lub prawdziwego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka roślinnego, 1 jajko.
Przygotowanie: daktyle podgrzać w rondelku, tak aby rozpadły się i stworzyły gęstą masę. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie połączyć obie zawartości, dodać daktyle i wymieszać. Za pomocą szpatułki lub łyżki nakładać masę do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 20-25 minut. Gotowe polać polewą z karobu.