Produkty spożywcze, które powodują wzdęcia

Rośliny strączkowe to nieocenione źródło białka, witamin, a przede wszystkim błonnika. Oczyszczają jelita i wspomagają odchudzanie, dlatego warto zjadać je codziennie w niewielkich ilościach. Wiele osób skarży się jednak, że fasola, soczewica czy bób powodują u nich nieprzyjemne reakcje takie jak bóle brzucha czy wzdęcia. Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka podpowiedziała, jak przygotowywać potrawy, by zapobiec dolegliwościom. Więcej podpowiedzi dotyczących innych produktów w naszej galerii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Koniec ze wzdęciami. Zobacz, jak przygotować rośliny strączkowe

/ 9Fasola

Obraz
© 123RF.COM

To bardzo smaczne i zdrowe warzywo, wiele z nas jednak z niego rezygnuje. Powód? Dokuczliwe wzdęcia oraz gazy po jego spożyciu. W fasoli obecne są wiążące węglowodany lektyny. Hamują one działanie trypsyny, która jest jednym z podstawowych enzymów trawiących białko roślinne. Z tego powodu w organizmie aktywne stają się bakterie jelitowe, które powodują wzdęcia brzucha oraz gazy. Czy można jakoś to ograniczyć? Tak. Warto na przykład najpierw wymoczyć fasolę przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ją odlać i zalać wrzątkiem. Można też doprawić ją przyprawami korzystnie wpływającymi na trawienie, np. kminkiem czy majerankiem.

/ 9Cebula

Obraz
© 123RF.COM

O jej właściwościach nie trzeba nikomu przypominać. Zawiera ważne dla zdrowia witaminy, pierwiastki i enzymy, działa bakterio- i grzybobójczo oraz antybiotycznie. Niestety, może powodować przykre dolegliwości. Szczególnie złym pomysłem jest smażenie cebuli na dużej ilości oleju - im więcej tłuszczu, tym bardziej będzie ciężkostrawna. Cebulę warto natomiast ugotować na parze, najlepiej z dodatkiem ziół. Będzie łagodniejsza, jeśli wcześniej ją sparzymy. Cebulę należy jeść powoli, dokładnie przeżuwać i nie rozmawiać w trakcie posiłku, by nie połykać powietrza, co może dodatkowo nasilić wzdęcie brzucha.

/ 9Groch

Obraz
© Shutterstock.com

To kolejny produkt lubiany przez Polaków, który sprawia, że po jego spożyciu brzuch błyskawicznie rośnie i zaczynają nas męczyć gazy. Groch jest ciężkostrawny. Przyrządzając grochówkę, koniecznie doprawmy ją majerankiem bądź kminkiem. Pamiętajmy, że unikanie tego typu przypraw w potrawach z grochu będzie prowadzić do wzdęć i boleści, nawet jeśli żołądek mamy zdrowy. Grochówka może być jednak lekkostrawna - w tym celu zalej 50 dag łuskanego grochu 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Miękki groch zblenduj, dodaj ugotowane i starte na tarce warzywa, wrzuć podsmażoną i pokrojoną w kostkę chudą kiełbaskę. Dopraw do smaku.

/ 9Owoce zawierające sorbitol

Obraz
© Fotolia

Chodzi m.in. o jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, winogrona. Zawierają one sorbitol - organiczny związek chemiczny, naturalny cukier, który może powodować wzdęcia. Powód? Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm - jego pozostała część fermentuje w jelicie grubym. Podczas fermentacji tworzą są gazy i pojawiają się wzdęcia. U osób wrażliwych na sorbitol związek ten może zadziałać niczym substancja przeczyszczająca, jednak dostarczany organizmowi w umiarkowanych ilościach nie powinien powodować skutków ubocznych.

/ 9Brukselka

Obraz
© Shutterstock.com

Znajduje się wysoko na liście pokarmów gazotwórczych. Brukselka należy do tej samej rodziny co kapusta i jej spożywanie może powodować wzdęcia. By zminimalizować niekorzystne działanie, należy zawsze łączyć ją z przyprawami takimi jak koperek, zioła prowansalskie, kminek, majeranek. Nie polewajmy brukselki tłustą zasmażką - lepiej zdecydować się na ocet balsamiczny czy masło z dodatkiem cytryny albo gałki muszkatołowej. Niektórzy gotują brukselkę w wodzie z dodatkiem mleka, by złagodzić jej goryczkę i poprawić smak. Smaczna jest też brukselka przyrządzana na parze z przyprawami.

/ 9Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Zarówno po zjedzeniu jasnego, jak i ciemnego pieczywa mogą pojawić się nieprzyjemne objawy. Dzieje się tak, ponieważ chleb zawiera drożdże, zakwas, sporą ilość powietrza - to wszystko może zaburzać trawienie. W chlebie znajduje się także skrobia. Amerykańscy badacze odkryli, że produkty będące źródłem skrobi mogą powodować gazy. Chleba nie powinny jeść przede wszystkim osoby z nietolerancją glutenu. Schorzenie to powoduje problemy z trawieniem - wzdęcia, zaparcia albo biegunkę, wymioty. Najbardziej obciążający dla organizmu jest gluten obecny w pszenicy.

/ 9Mleko

Obraz
© 123RF.COM

Mleko to bogactwo witamin i pierwiastków. Nie każdy jednak może je pić. Z badań wynika, że co trzeci Polak nie toleruje laktozy - cukru obecnego w mleku. Do jej rozkładu niezbędna jest laktaza (enzym). Gdy jednak w organizmie brakuje laktazy, po spożyciu mleka pojawiają się problemy trawienne - bóle brzucha, nadmierna produkcja gazów, uporczywe wzdęcia, biegunka, mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy nie muszą jednak całkowicie rezygnować z mleka - wystarczy wybrać jego roślinny zamiennik, np. mleko kokosowe, ryżowe, sojowe. Dobrą alternatywą dla mleka krowiego będzie mleko kozie, które jest lekkostrawne, nie zawiera laktozy ani kazeiny.

/ 9Kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Po kapuście często męczymy się z gazami, warto jednak wiedzieć, że jej wzdymające działanie to efekt nieumiejętnego przygotowania. Gdy gotujemy ją za długo, dodajemy ciężkostrawną zasmażkę, tłuszcz czy przesadzamy z solą, kapusta obciąża nasz żołądek i powoduje problemy z trawieniem. Na gazy możemy też skarżyć się po zjedzeniu kiszonej kapusty. Taka reakcja naszego organizmu świadczy o tym, że w jelitach zgromadziły się toksyny, których trzeba się pozbyć. Jelita oczyści wywar z suszonych śliwek - zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wodę pijemy przed śniadaniem, śliwki zjadamy. Stosować przez parę dni.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty