Produkty spożywcze, które powodują wzdęcia

Rośliny strączkowe to nieocenione źródło białka, witamin, a przede wszystkim błonnika. Oczyszczają jelita i wspomagają odchudzanie, dlatego warto zjadać je codziennie w niewielkich ilościach. Wiele osób skarży się jednak, że fasola, soczewica czy bób powodują u nich nieprzyjemne reakcje takie jak bóle brzucha czy wzdęcia. Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka podpowiedziała, jak przygotowywać potrawy, by zapobiec dolegliwościom. Więcej podpowiedzi dotyczących innych produktów w naszej galerii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Koniec ze wzdęciami. Zobacz, jak przygotować rośliny strączkowe

/ 9Fasola

Obraz
© 123RF.COM

To bardzo smaczne i zdrowe warzywo, wiele z nas jednak z niego rezygnuje. Powód? Dokuczliwe wzdęcia oraz gazy po jego spożyciu. W fasoli obecne są wiążące węglowodany lektyny. Hamują one działanie trypsyny, która jest jednym z podstawowych enzymów trawiących białko roślinne. Z tego powodu w organizmie aktywne stają się bakterie jelitowe, które powodują wzdęcia brzucha oraz gazy. Czy można jakoś to ograniczyć? Tak. Warto na przykład najpierw wymoczyć fasolę przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ją odlać i zalać wrzątkiem. Można też doprawić ją przyprawami korzystnie wpływającymi na trawienie, np. kminkiem czy majerankiem.

/ 9Cebula

Obraz
© 123RF.COM

O jej właściwościach nie trzeba nikomu przypominać. Zawiera ważne dla zdrowia witaminy, pierwiastki i enzymy, działa bakterio- i grzybobójczo oraz antybiotycznie. Niestety, może powodować przykre dolegliwości. Szczególnie złym pomysłem jest smażenie cebuli na dużej ilości oleju - im więcej tłuszczu, tym bardziej będzie ciężkostrawna. Cebulę warto natomiast ugotować na parze, najlepiej z dodatkiem ziół. Będzie łagodniejsza, jeśli wcześniej ją sparzymy. Cebulę należy jeść powoli, dokładnie przeżuwać i nie rozmawiać w trakcie posiłku, by nie połykać powietrza, co może dodatkowo nasilić wzdęcie brzucha.

/ 9Groch

Obraz
© Shutterstock.com

To kolejny produkt lubiany przez Polaków, który sprawia, że po jego spożyciu brzuch błyskawicznie rośnie i zaczynają nas męczyć gazy. Groch jest ciężkostrawny. Przyrządzając grochówkę, koniecznie doprawmy ją majerankiem bądź kminkiem. Pamiętajmy, że unikanie tego typu przypraw w potrawach z grochu będzie prowadzić do wzdęć i boleści, nawet jeśli żołądek mamy zdrowy. Grochówka może być jednak lekkostrawna - w tym celu zalej 50 dag łuskanego grochu 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Miękki groch zblenduj, dodaj ugotowane i starte na tarce warzywa, wrzuć podsmażoną i pokrojoną w kostkę chudą kiełbaskę. Dopraw do smaku.

/ 9Owoce zawierające sorbitol

Obraz
© Fotolia

Chodzi m.in. o jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, winogrona. Zawierają one sorbitol - organiczny związek chemiczny, naturalny cukier, który może powodować wzdęcia. Powód? Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm - jego pozostała część fermentuje w jelicie grubym. Podczas fermentacji tworzą są gazy i pojawiają się wzdęcia. U osób wrażliwych na sorbitol związek ten może zadziałać niczym substancja przeczyszczająca, jednak dostarczany organizmowi w umiarkowanych ilościach nie powinien powodować skutków ubocznych.

/ 9Brukselka

Obraz
© Shutterstock.com

Znajduje się wysoko na liście pokarmów gazotwórczych. Brukselka należy do tej samej rodziny co kapusta i jej spożywanie może powodować wzdęcia. By zminimalizować niekorzystne działanie, należy zawsze łączyć ją z przyprawami takimi jak koperek, zioła prowansalskie, kminek, majeranek. Nie polewajmy brukselki tłustą zasmażką - lepiej zdecydować się na ocet balsamiczny czy masło z dodatkiem cytryny albo gałki muszkatołowej. Niektórzy gotują brukselkę w wodzie z dodatkiem mleka, by złagodzić jej goryczkę i poprawić smak. Smaczna jest też brukselka przyrządzana na parze z przyprawami.

/ 9Pieczywo

Obraz
© 123RF.COM

Zarówno po zjedzeniu jasnego, jak i ciemnego pieczywa mogą pojawić się nieprzyjemne objawy. Dzieje się tak, ponieważ chleb zawiera drożdże, zakwas, sporą ilość powietrza - to wszystko może zaburzać trawienie. W chlebie znajduje się także skrobia. Amerykańscy badacze odkryli, że produkty będące źródłem skrobi mogą powodować gazy. Chleba nie powinny jeść przede wszystkim osoby z nietolerancją glutenu. Schorzenie to powoduje problemy z trawieniem - wzdęcia, zaparcia albo biegunkę, wymioty. Najbardziej obciążający dla organizmu jest gluten obecny w pszenicy.

/ 9Mleko

Obraz
© 123RF.COM

Mleko to bogactwo witamin i pierwiastków. Nie każdy jednak może je pić. Z badań wynika, że co trzeci Polak nie toleruje laktozy - cukru obecnego w mleku. Do jej rozkładu niezbędna jest laktaza (enzym). Gdy jednak w organizmie brakuje laktazy, po spożyciu mleka pojawiają się problemy trawienne - bóle brzucha, nadmierna produkcja gazów, uporczywe wzdęcia, biegunka, mdłości. Osoby z nietolerancją laktozy nie muszą jednak całkowicie rezygnować z mleka - wystarczy wybrać jego roślinny zamiennik, np. mleko kokosowe, ryżowe, sojowe. Dobrą alternatywą dla mleka krowiego będzie mleko kozie, które jest lekkostrawne, nie zawiera laktozy ani kazeiny.

/ 9Kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Po kapuście często męczymy się z gazami, warto jednak wiedzieć, że jej wzdymające działanie to efekt nieumiejętnego przygotowania. Gdy gotujemy ją za długo, dodajemy ciężkostrawną zasmażkę, tłuszcz czy przesadzamy z solą, kapusta obciąża nasz żołądek i powoduje problemy z trawieniem. Na gazy możemy też skarżyć się po zjedzeniu kiszonej kapusty. Taka reakcja naszego organizmu świadczy o tym, że w jelitach zgromadziły się toksyny, których trzeba się pozbyć. Jelita oczyści wywar z suszonych śliwek - zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na noc. Wodę pijemy przed śniadaniem, śliwki zjadamy. Stosować przez parę dni.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał