Produkty, które niepotrzebnie trzymamy w lodówce
Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.
Najczęstsze błędy związane z przechowywaniem w lodówce
Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.
Chleb
Pieczywo chowane jest w lodówce zazwyczaj z obawy przed szybkim spleśnieniem czy zeschnięciem. Tymczasem chleb czy bułki właśnie przez chłód szybciej stają się czerstwe, a do tych szczelnie zapakowanych łatwo dostaje się pleśń. Znacznie lepszym miejscem do przechowywania będzie drewniany chlebak, a także lniany lub bawełniany woreczek. Dzięki takim rozwiązaniom produkt zachowa świeżość nawet do czterech dni. Nadwyżkę można wykorzystać przygotowując grzanki do zupy bądź sałatki. W ostateczności nadmiar pieczywa można również zamrozić.
Jabłka
Jeśli są dojrzałe i soczyste, najlepiej zjadać je od razu. Ale owoce te przechowywane temperaturze pokojowej mogą zachować świeżość nawet do dwóch tygodni. Warto więc spróbować pozostawić je w ładnej misce na ladzie, zamiast chować i zajmować mnóstwo miejsca w lodówce.
Cebula
Jeśli nie została jeszcze obrana i pokrojona, doskonale zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowata i szybciej pleśnieje. Ponadto może zostawiać bardzo nieprzyjemny zapach.
Egzotyczne owoce
Banany, mango, awokado, ananas i cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat. Znacznie lepiej czują się w miejscach suchych i ciepłych - dobrym rozwiązaniem będzie osobny kosz lub półmisek. Okazy, które muszą dojrzeć także potrzebują dostępu do światła. Dzięki pozostawianiu ich w temperaturze pokojowej będą miały możliwość w naturalny sposób osiągnąć idealny stopień słodkości i miękkości. Uwaga - wyjątek stanowi kiwi. Przysmak ten umieszczony w lodówce zachowa swoją świeżość nawet do dwóch tygodni.
Miód
Produkt ten przechowywany w zbyt chłodnym otoczeniu ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Aby na dłużej cieszyć się jakością i smakiem miodu należy trzymać go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. Najlepiej z dala od jedzenia, które wydziela silny aromat, ponieważ przysmak ten łatwo chłonie inne zapachy.
Pomidory i ogórki
Te popularne warzywa chętnie dodajemy do kanapek czy sałatek. Jednak w większości, polskich domów błędnie trzymane są w lodówce. W ten sposób tracą swój smak i aromat, a także znacznie szybciej się psują. Wystarczy zatem, że przechowywać je będziemy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku lub czystym blacie - obowiązkowo wyjęte z woreczków foliowych.
Jajka
Zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają takich rozwiązań. Trzymanie tych produktów w lodówce może wydłużyć ich domowy żywot, ale jeśli zazwyczaj na bieżąco udaje się nam je zużywać, lepiej wyodrębnić miejsce w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu - np. szafce pod oknem. W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc. Warto pamiętać też, aby nie znajdowały się blisko cebuli lub czosnku, ponieważ mogą przejść wonią tych warzyw.
Konserwy i oleje
Produkty konserwowane w puszkach do momentu otwarcia nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy wybrać dla nich oczywiście miejsce suche, poza obszarem operowania promieni słonecznych. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Uwaga - wyjątek stanowi olej lniany, który wymaga do przechowywania niskiej temperatury.
Ziemniaki
Chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepszy. W sytuacji, gdy trzymane są w lodówce, zachodzi w nich proces rozkładania skrobi do cukrów prostych. W efekcie zmieniają swój smak i robią się słodkie, a to z kolei powoduje, że przy gotowaniu ciemnieją. Aby zachować smak i odpowiednią jakość tych produktów, najlepiej przechowywać je w szafce lub w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Ketchup
Jeśli twoja rodzina zużywa mnóstwo tego dodatku to można przechowywać go w spiżarni, a nie w lodówce. Dzięki wysokiej zawartości cukru, ketchup może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do jednego miesiąca.
Kawa i herbata
Wilgoć panująca w lodówce wpływa na jakość kawy i herbaty, a także może zmieniać ich smak. Te produkty najlepiej przechowywać w szczelnych, suchych pojemnikach. Dobrym rozwiązaniem będą także metalowe puszki, ceramiczne lub szklane słoje. Kawa i herbata lubią zaciemnione i suche miejsca.
Ostre sosy
Większość tego typu dodatków została przygotowane na bazie ostrej papryki, octu i soli. Ze względu na to, że dwa ostatnie składniki są doskonałymi konserwantami, ostre sosy nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy je szczelnie zamykać i stawiać w zacienionym, suchym miejscu. Uwaga - nawet najmniejsza ilość wilgoci znacznie zwiększa ryzyko szybkiego zepsucia.
Bazylia
Przyprawa ta nie lubi zimna, dlatego przechowywanie jej w lodówce nie jest najlepszym pomysłem. Dodatkowo wilgoć może sprawić, że liście bazylii staną się miękkie i wiotkie. W przypadku pęku należy włożyć go do szklanki z wodą i zużywać na bieżąco. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak stworzenie mini ogródka, regularne podlewanie i konsumpcja ulubionych ziół.
Czosnek
Ten produkt nie nadaje się do przechowywania w lodówce - traci w niej smak, pleśnieje i robi się gumowaty. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, należy przechowywać je w podobny sposób jak cebulę - dobrym rozwiązaniem będzie np. spiżarnia. Natomiast obrane cząstki należy zużyć w trakcie najbliższych 10 dni. Można je dodać do sosu, gulaszu lub zamarynować mięso. Dobrym pomysłem będzie także pyszna zupa-krem.
mp/kuchnia.wp.pl