Produkty, które niepotrzebnie trzymamy w lodówce

Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.

Obraz

/ 15Najczęstsze błędy związane z przechowywaniem w lodówce

Obraz

Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.

/ 15Chleb

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo chowane jest w lodówce zazwyczaj z obawy przed szybkim spleśnieniem czy zeschnięciem. Tymczasem chleb czy bułki właśnie przez chłód szybciej stają się czerstwe, a do tych szczelnie zapakowanych łatwo dostaje się pleśń. Znacznie lepszym miejscem do przechowywania będzie drewniany chlebak, a także lniany lub bawełniany woreczek. Dzięki takim rozwiązaniom produkt zachowa świeżość nawet do czterech dni. Nadwyżkę można wykorzystać przygotowując grzanki do zupy bądź sałatki. W ostateczności nadmiar pieczywa można również zamrozić.

/ 15Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli są dojrzałe i soczyste, najlepiej zjadać je od razu. Ale owoce te przechowywane temperaturze pokojowej mogą zachować świeżość nawet do dwóch tygodni. Warto więc spróbować pozostawić je w ładnej misce na ladzie, zamiast chować i zajmować mnóstwo miejsca w lodówce.

/ 15Cebula

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie została jeszcze obrana i pokrojona, doskonale zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowata i szybciej pleśnieje. Ponadto może zostawiać bardzo nieprzyjemny zapach.

/ 15Egzotyczne owoce

Obraz
© 123RF.COM

Banany, mango, awokado, ananas i cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat. Znacznie lepiej czują się w miejscach suchych i ciepłych - dobrym rozwiązaniem będzie osobny kosz lub półmisek. Okazy, które muszą dojrzeć także potrzebują dostępu do światła. Dzięki pozostawianiu ich w temperaturze pokojowej będą miały możliwość w naturalny sposób osiągnąć idealny stopień słodkości i miękkości. Uwaga - wyjątek stanowi kiwi. Przysmak ten umieszczony w lodówce zachowa swoją świeżość nawet do dwóch tygodni.

/ 15Miód

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten przechowywany w zbyt chłodnym otoczeniu ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Aby na dłużej cieszyć się jakością i smakiem miodu należy trzymać go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. Najlepiej z dala od jedzenia, które wydziela silny aromat, ponieważ przysmak ten łatwo chłonie inne zapachy.

/ 15Pomidory i ogórki

Obraz
© 123RF.COM

Te popularne warzywa chętnie dodajemy do kanapek czy sałatek. Jednak w większości, polskich domów błędnie trzymane są w lodówce. W ten sposób tracą swój smak i aromat, a także znacznie szybciej się psują. Wystarczy zatem, że przechowywać je będziemy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku lub czystym blacie - obowiązkowo wyjęte z woreczków foliowych.

/ 15Jajka

Obraz
© 123RF.COM

Zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają takich rozwiązań. Trzymanie tych produktów w lodówce może wydłużyć ich domowy żywot, ale jeśli zazwyczaj na bieżąco udaje się nam je zużywać, lepiej wyodrębnić miejsce w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu - np. szafce pod oknem. W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc. Warto pamiętać też, aby nie znajdowały się blisko cebuli lub czosnku, ponieważ mogą przejść wonią tych warzyw.

/ 15Konserwy i oleje

Obraz

Produkty konserwowane w puszkach do momentu otwarcia nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy wybrać dla nich oczywiście miejsce suche, poza obszarem operowania promieni słonecznych. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Uwaga - wyjątek stanowi olej lniany, który wymaga do przechowywania niskiej temperatury.

10 / 15Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepszy. W sytuacji, gdy trzymane są w lodówce, zachodzi w nich proces rozkładania skrobi do cukrów prostych. W efekcie zmieniają swój smak i robią się słodkie, a to z kolei powoduje, że przy gotowaniu ciemnieją. Aby zachować smak i odpowiednią jakość tych produktów, najlepiej przechowywać je w szafce lub w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

11 / 15Ketchup

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli twoja rodzina zużywa mnóstwo tego dodatku to można przechowywać go w spiżarni, a nie w lodówce. Dzięki wysokiej zawartości cukru, ketchup może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do jednego miesiąca.

12 / 15Kawa i herbata

Obraz

Wilgoć panująca w lodówce wpływa na jakość kawy i herbaty, a także może zmieniać ich smak. Te produkty najlepiej przechowywać w szczelnych, suchych pojemnikach. Dobrym rozwiązaniem będą także metalowe puszki, ceramiczne lub szklane słoje. Kawa i herbata lubią zaciemnione i suche miejsca.

13 / 15Ostre sosy

Obraz
© 123RF.COM

Większość tego typu dodatków została przygotowane na bazie ostrej papryki, octu i soli. Ze względu na to, że dwa ostatnie składniki są doskonałymi konserwantami, ostre sosy nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy je szczelnie zamykać i stawiać w zacienionym, suchym miejscu. Uwaga - nawet najmniejsza ilość wilgoci znacznie zwiększa ryzyko szybkiego zepsucia.

14 / 15Bazylia

Obraz
© 123RF.COM

Przyprawa ta nie lubi zimna, dlatego przechowywanie jej w lodówce nie jest najlepszym pomysłem. Dodatkowo wilgoć może sprawić, że liście bazylii staną się miękkie i wiotkie. W przypadku pęku należy włożyć go do szklanki z wodą i zużywać na bieżąco. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak stworzenie mini ogródka, regularne podlewanie i konsumpcja ulubionych ziół.

15 / 15Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Ten produkt nie nadaje się do przechowywania w lodówce - traci w niej smak, pleśnieje i robi się gumowaty. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, należy przechowywać je w podobny sposób jak cebulę - dobrym rozwiązaniem będzie np. spiżarnia. Natomiast obrane cząstki należy zużyć w trakcie najbliższych 10 dni. Można je dodać do sosu, gulaszu lub zamarynować mięso. Dobrym pomysłem będzie także pyszna zupa-krem.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości