Produkty, które niepotrzebnie trzymamy w lodówce

Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.

Obraz

/ 15Najczęstsze błędy związane z przechowywaniem w lodówce

Obraz

Za naczelną zasadę prawidłowego przechowywania żywności większość osób uważa trzymanie jej w lodówce, z dala od ciepła i światła. Z przyzwyczajenia więc, po zakupach na targu czy w supermarkecie, chowamy tam owoce, warzywa i inne produkty, które chcemy utrzymać w świeżości. Tymczasem nie wszystkie wymagają takiego rozwiązania, a niektórym wręcz to szkodzi. Wolna przestrzeń w lodówce zawsze jest na wagę złota, dlatego warto dowiedzieć się, co można przenieść do spiżarni lub kuchennych półek.

/ 15Chleb

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo chowane jest w lodówce zazwyczaj z obawy przed szybkim spleśnieniem czy zeschnięciem. Tymczasem chleb czy bułki właśnie przez chłód szybciej stają się czerstwe, a do tych szczelnie zapakowanych łatwo dostaje się pleśń. Znacznie lepszym miejscem do przechowywania będzie drewniany chlebak, a także lniany lub bawełniany woreczek. Dzięki takim rozwiązaniom produkt zachowa świeżość nawet do czterech dni. Nadwyżkę można wykorzystać przygotowując grzanki do zupy bądź sałatki. W ostateczności nadmiar pieczywa można również zamrozić.

/ 15Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli są dojrzałe i soczyste, najlepiej zjadać je od razu. Ale owoce te przechowywane temperaturze pokojowej mogą zachować świeżość nawet do dwóch tygodni. Warto więc spróbować pozostawić je w ładnej misce na ladzie, zamiast chować i zajmować mnóstwo miejsca w lodówce.

/ 15Cebula

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie została jeszcze obrana i pokrojona, doskonale zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowata i szybciej pleśnieje. Ponadto może zostawiać bardzo nieprzyjemny zapach.

/ 15Egzotyczne owoce

Obraz
© 123RF.COM

Banany, mango, awokado, ananas i cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat. Znacznie lepiej czują się w miejscach suchych i ciepłych - dobrym rozwiązaniem będzie osobny kosz lub półmisek. Okazy, które muszą dojrzeć także potrzebują dostępu do światła. Dzięki pozostawianiu ich w temperaturze pokojowej będą miały możliwość w naturalny sposób osiągnąć idealny stopień słodkości i miękkości. Uwaga - wyjątek stanowi kiwi. Przysmak ten umieszczony w lodówce zachowa swoją świeżość nawet do dwóch tygodni.

/ 15Miód

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten przechowywany w zbyt chłodnym otoczeniu ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Aby na dłużej cieszyć się jakością i smakiem miodu należy trzymać go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. Najlepiej z dala od jedzenia, które wydziela silny aromat, ponieważ przysmak ten łatwo chłonie inne zapachy.

/ 15Pomidory i ogórki

Obraz
© 123RF.COM

Te popularne warzywa chętnie dodajemy do kanapek czy sałatek. Jednak w większości, polskich domów błędnie trzymane są w lodówce. W ten sposób tracą swój smak i aromat, a także znacznie szybciej się psują. Wystarczy zatem, że przechowywać je będziemy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku lub czystym blacie - obowiązkowo wyjęte z woreczków foliowych.

/ 15Jajka

Obraz
© 123RF.COM

Zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają takich rozwiązań. Trzymanie tych produktów w lodówce może wydłużyć ich domowy żywot, ale jeśli zazwyczaj na bieżąco udaje się nam je zużywać, lepiej wyodrębnić miejsce w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu - np. szafce pod oknem. W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc. Warto pamiętać też, aby nie znajdowały się blisko cebuli lub czosnku, ponieważ mogą przejść wonią tych warzyw.

/ 15Konserwy i oleje

Obraz

Produkty konserwowane w puszkach do momentu otwarcia nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy wybrać dla nich oczywiście miejsce suche, poza obszarem operowania promieni słonecznych. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Uwaga - wyjątek stanowi olej lniany, który wymaga do przechowywania niskiej temperatury.

10 / 15Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepszy. W sytuacji, gdy trzymane są w lodówce, zachodzi w nich proces rozkładania skrobi do cukrów prostych. W efekcie zmieniają swój smak i robią się słodkie, a to z kolei powoduje, że przy gotowaniu ciemnieją. Aby zachować smak i odpowiednią jakość tych produktów, najlepiej przechowywać je w szafce lub w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

11 / 15Ketchup

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli twoja rodzina zużywa mnóstwo tego dodatku to można przechowywać go w spiżarni, a nie w lodówce. Dzięki wysokiej zawartości cukru, ketchup może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do jednego miesiąca.

12 / 15Kawa i herbata

Obraz

Wilgoć panująca w lodówce wpływa na jakość kawy i herbaty, a także może zmieniać ich smak. Te produkty najlepiej przechowywać w szczelnych, suchych pojemnikach. Dobrym rozwiązaniem będą także metalowe puszki, ceramiczne lub szklane słoje. Kawa i herbata lubią zaciemnione i suche miejsca.

13 / 15Ostre sosy

Obraz
© 123RF.COM

Większość tego typu dodatków została przygotowane na bazie ostrej papryki, octu i soli. Ze względu na to, że dwa ostatnie składniki są doskonałymi konserwantami, ostre sosy nie muszą być przechowywane w lodówce. Należy je szczelnie zamykać i stawiać w zacienionym, suchym miejscu. Uwaga - nawet najmniejsza ilość wilgoci znacznie zwiększa ryzyko szybkiego zepsucia.

14 / 15Bazylia

Obraz
© 123RF.COM

Przyprawa ta nie lubi zimna, dlatego przechowywanie jej w lodówce nie jest najlepszym pomysłem. Dodatkowo wilgoć może sprawić, że liście bazylii staną się miękkie i wiotkie. W przypadku pęku należy włożyć go do szklanki z wodą i zużywać na bieżąco. Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak stworzenie mini ogródka, regularne podlewanie i konsumpcja ulubionych ziół.

15 / 15Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Ten produkt nie nadaje się do przechowywania w lodówce - traci w niej smak, pleśnieje i robi się gumowaty. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, należy przechowywać je w podobny sposób jak cebulę - dobrym rozwiązaniem będzie np. spiżarnia. Natomiast obrane cząstki należy zużyć w trakcie najbliższych 10 dni. Można je dodać do sosu, gulaszu lub zamarynować mięso. Dobrym pomysłem będzie także pyszna zupa-krem.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja