Pozwalasz dziecku bawić się w restauracji solniczką? To ogromny błąd

Wszystkim nam zależy na czystości miejsca, w którym jemy. Naukowcy z ABC News odkryli, że mała rzecz, którą znajdziemy w każdej restauracji, pokryta jest niebezpiecznymi bakteriami. Prawdziwa ohyda!

Solniczka i pieprzniczka to siedlisko bakterii
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Następnym razem, kiedy będziecie chcieli doprawić w restauracji swoją potrawę, użyjcie serwetki. Solniczka i pieprzniczka to jedne z najbrudniejszych rzeczy, jakie można znaleźć w każdej knajpie. Wyprzeda je tylko menu.

Naukowcy z ABC News sprawdzili 10 tys. różnych restauracji. Od eleganckich lokali do fast foodów. Badacze przeanalizowali czystość stołów, sztućców i "akcesoriów" kuchennych. Solniczka i pieprzniczka wypadły bardzo słabo. Naukowcy znaleźli na nich aż 11,6 tys. gatunków bakterii, w tym bakterii E. coli.

Brudniejsze okazało się tylko menu, które przechodzi w restauracjach z rąk do rąk, bez odpowiedniej dezynfekcji. Na jadłospisie grupa badawcza znalazła aż 185 tys. gatunków bakterii.

ABC News donosi, że solniczki i pieprzniczki bardzo rzadko są odpowiednio wyparzane i dezynfekowane. Ma to miejsce zwykle tylko raz w tygodniu. Z reguły są tylko przecierane ściereczką, co nie zabija kultur bakterii.

Wielu rodziców pozwala swoim dzieciom bawić się pojemnikami na sól i pieprz, żeby zająć je czymś, podczas oczekiwania na posiłek. Bakterie dostają się na rączki dziecka, a później razem z posiłkiem do buzi. Niewiele osób myje ręce po użyciu solniczki czy pieprzniczki.

Zdaniem naukowców najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie fiolek przez serwetkę. Dzięki temu między naszą skórą i bakteriami pojawia się ochronna bariera.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Spleśniały chleb. Pod żadnym pozorem go nie jedz

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów