Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw

Panzanella to włoska sałatka pomidorowa, obowiązkowo podawana z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu - zabierając ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, mogli na miejscu wkroić warzywa, np. pomidora czy ogórka, tworząc smakowity obiad. W wersji z tuńczykiem, oliwkami i innymi dodatkami powstanie sałatka panzanella na bogato. Pyszna propozycja na cykl "Ryba na piątek". Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ugotowane, pozamiatane",

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzywPomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem. Pyszne połączenie ryby i warzyw
Kamila Tokarska

Składniki

  • 100 g sucharków
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
  • duża cebula – cienko pokrojona w piórka i posolona
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
  • puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • pestki dyni do dekoracji
  • garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
  • chlust oliwy do dekoracji

Przepis

Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane i posolone ogórki z cebulą, tak, żeby puszczając wodę, zwilżały sucharki. Na to układamy pomidory, zostawiając na środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy.
Zobacz także: ciasto murzynek w oryginalnym przepisie

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem