Polirycynooleinian poliglicerolu - E476

E476 to jeden z wielu chemicznych dodatków, jakie wykorzystuje się do polepszenia jakości artykułów spożywczych. Symbolem tym oznaczany jest związek o złowrogo brzmiącej nazwie - polirycynooleinian poliglicerolu, który spełnia funkcję emulgatora. Substancję tę najczęściej znaleźć można w składzie wyrobów czekoladowych. Czym dokładniej jest E476? Jak ten dodatek chemiczny wpływa na nasze zdrowie? W jakich innych produktach stosuje się polirycynooleinian poliglicerolu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Polirycynooleinian poliglicerolu - E476
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
2

E476 polirycynooleinian poliglicerolu – co to?

Ukryty pod symbolem E476 polirycynooleinian poliglicerolu jest organicznym związkiem chemicznym otrzymywanym w wyniku połączenia olejku rycynowego (pozyskiwanego z nasion rącznika pospolitego) z poliglicerolem. Obecnie substancję tę wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym jako emulgator, który znacząco ułatwia mieszanie składników poszczególnych wyrobów. E476 przybiera formę żółtawej i lekko lepiącej się cieczy. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i olejach, natomiast nie jest możliwe jej rozcieńczenie w wodzie i alkoholu etylowym. Polirycynooleinian poliglicerolu dodaje się najczęściej do czekolad oraz produktów czekoladopodobnych. Oprócz tego dość często wchodzi on w skład gotowych sosów sałatkowych oraz kremów do smarowania pieczywa.

E476 – czy jest szkodliwy?

E476 jest jednym z wielu chemicznych dodatków do żywności, które uznawane są przez niektórych badaczy za szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Przeprowadzone na zwierzętach eksperymenty wykazały, że spożywanie artykułów z dużą zawartością polirycynooleinianu poliglicerolu doprowadziło do znaczącego powiększenia się takich narządów wewnętrznych jak wątroba i nerki. Nie zdołano jednak dowieść tego, by E476 wywoływał jakiekolwiek działania niepożądane u ludzi . Obecne przepisy Unii Europejskiej zezwalają na użycie polirycynooleinianu poliglicerolu w artykułach spożywczych, przy czym należy zaznaczyć, że zostały wyraźnie określone maksymalne ilości związku w poszczególnych produktach żywnościowych. Limity użycia E476 wynoszą kolejno
• 4g/kg w sosach sałatkowych,
• 5g/kg w czekoladach,
• 5g/kg w wyrobach na bazie kakao.

Pomimo braku dowodów na szkodliwość E476 na ludzkie zdrowie, zaleca się ograniczenie spożycia artykułów zawierających ten związek chemiczny. Warto również dodać, że w niektórych krajach użycie policyrynooleiniany poliglicerolu jest kategorycznie zabronione (Australia, USA, Japonia).

E476 a inne dodatki chemiczne

Polirycynooleinian poliglicerolu często stosowany jest wraz z innymi dodatkami chemicznymi. Wśród nich znajdują się:
• E131 – błękit patentowy V
• E180 – czerwień litolowa BK
• E220 – bezwodnik kwasu siarkawego
• E263 – octan wapnia
• E312 – galusan dodecylu
• E316 – izoskorbinian sodu
• E425 – konjac
• E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
• E912 – estry kwasu montanowego.

Czy wiesz, że…?

Niezbędny do uzyskania olejek rycynowy stanowi często jeden ze składników kosmetyków i środków pielęgnujących. Warto wspomnieć, że substancję dodaje się do płynów hamulcowych, chłodniczych, farb, wosków, perfum i past. Co ciekawe – rącznik pospolity, z którego uzyskuje się olejek, uznawany jest za roślinę toksyczną.

Wojciech Chentkiewicz

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne