Polirycynooleinian poliglicerolu - E476

E476 to jeden z wielu chemicznych dodatków, jakie wykorzystuje się do polepszenia jakości artykułów spożywczych. Symbolem tym oznaczany jest związek o złowrogo brzmiącej nazwie - polirycynooleinian poliglicerolu, który spełnia funkcję emulgatora. Substancję tę najczęściej znaleźć można w składzie wyrobów czekoladowych. Czym dokładniej jest E476? Jak ten dodatek chemiczny wpływa na nasze zdrowie? W jakich innych produktach stosuje się polirycynooleinian poliglicerolu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E476 polirycynooleinian poliglicerolu – co to?

Ukryty pod symbolem E476 polirycynooleinian poliglicerolu jest organicznym związkiem chemicznym otrzymywanym w wyniku połączenia olejku rycynowego (pozyskiwanego z nasion rącznika pospolitego) z poliglicerolem. Obecnie substancję tę wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym jako emulgator, który znacząco ułatwia mieszanie składników poszczególnych wyrobów. E476 przybiera formę żółtawej i lekko lepiącej się cieczy. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i olejach, natomiast nie jest możliwe jej rozcieńczenie w wodzie i alkoholu etylowym. Polirycynooleinian poliglicerolu dodaje się najczęściej do czekolad oraz produktów czekoladopodobnych. Oprócz tego dość często wchodzi on w skład gotowych sosów sałatkowych oraz kremów do smarowania pieczywa.

E476 – czy jest szkodliwy?

E476 jest jednym z wielu chemicznych dodatków do żywności, które uznawane są przez niektórych badaczy za szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Przeprowadzone na zwierzętach eksperymenty wykazały, że spożywanie artykułów z dużą zawartością polirycynooleinianu poliglicerolu doprowadziło do znaczącego powiększenia się takich narządów wewnętrznych jak wątroba i nerki. Nie zdołano jednak dowieść tego, by E476 wywoływał jakiekolwiek działania niepożądane u ludzi . Obecne przepisy Unii Europejskiej zezwalają na użycie polirycynooleinianu poliglicerolu w artykułach spożywczych, przy czym należy zaznaczyć, że zostały wyraźnie określone maksymalne ilości związku w poszczególnych produktach żywnościowych. Limity użycia E476 wynoszą kolejno
• 4g/kg w sosach sałatkowych,
• 5g/kg w czekoladach,
• 5g/kg w wyrobach na bazie kakao.

Pomimo braku dowodów na szkodliwość E476 na ludzkie zdrowie, zaleca się ograniczenie spożycia artykułów zawierających ten związek chemiczny. Warto również dodać, że w niektórych krajach użycie policyrynooleiniany poliglicerolu jest kategorycznie zabronione (Australia, USA, Japonia).

E476 a inne dodatki chemiczne

Polirycynooleinian poliglicerolu często stosowany jest wraz z innymi dodatkami chemicznymi. Wśród nich znajdują się:
• E131 – błękit patentowy V
• E180 – czerwień litolowa BK
• E220 – bezwodnik kwasu siarkawego
• E263 – octan wapnia
• E312 – galusan dodecylu
• E316 – izoskorbinian sodu
• E425 – konjac
• E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
• E912 – estry kwasu montanowego.

Czy wiesz, że…?

Niezbędny do uzyskania olejek rycynowy stanowi często jeden ze składników kosmetyków i środków pielęgnujących. Warto wspomnieć, że substancję dodaje się do płynów hamulcowych, chłodniczych, farb, wosków, perfum i past. Co ciekawe – rącznik pospolity, z którego uzyskuje się olejek, uznawany jest za roślinę toksyczną.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary