WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Polirycynooleinian poliglicerolu - E476

E476 to jeden z wielu chemicznych dodatków, jakie wykorzystuje się do polepszenia jakości artykułów spożywczych. Symbolem tym oznaczany jest związek o złowrogo brzmiącej nazwie - polirycynooleinian poliglicerolu, który spełnia funkcję emulgatora. Substancję tę najczęściej znaleźć można w składzie wyrobów czekoladowych. Czym dokładniej jest E476? Jak ten dodatek chemiczny wpływa na nasze zdrowie? W jakich innych produktach stosuje się polirycynooleinian poliglicerolu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E476 polirycynooleinian poliglicerolu – co to?

Ukryty pod symbolem E476 polirycynooleinian poliglicerolu jest organicznym związkiem chemicznym otrzymywanym w wyniku połączenia olejku rycynowego (pozyskiwanego z nasion rącznika pospolitego) z poliglicerolem. Obecnie substancję tę wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym jako emulgator, który znacząco ułatwia mieszanie składników poszczególnych wyrobów. E476 przybiera formę żółtawej i lekko lepiącej się cieczy. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i olejach, natomiast nie jest możliwe jej rozcieńczenie w wodzie i alkoholu etylowym. Polirycynooleinian poliglicerolu dodaje się najczęściej do czekolad oraz produktów czekoladopodobnych. Oprócz tego dość często wchodzi on w skład gotowych sosów sałatkowych oraz kremów do smarowania pieczywa.

E476 – czy jest szkodliwy?

E476 jest jednym z wielu chemicznych dodatków do żywności, które uznawane są przez niektórych badaczy za szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Przeprowadzone na zwierzętach eksperymenty wykazały, że spożywanie artykułów z dużą zawartością polirycynooleinianu poliglicerolu doprowadziło do znaczącego powiększenia się takich narządów wewnętrznych jak wątroba i nerki. Nie zdołano jednak dowieść tego, by E476 wywoływał jakiekolwiek działania niepożądane u ludzi . Obecne przepisy Unii Europejskiej zezwalają na użycie polirycynooleinianu poliglicerolu w artykułach spożywczych, przy czym należy zaznaczyć, że zostały wyraźnie określone maksymalne ilości związku w poszczególnych produktach żywnościowych. Limity użycia E476 wynoszą kolejno
• 4g/kg w sosach sałatkowych,
• 5g/kg w czekoladach,
• 5g/kg w wyrobach na bazie kakao.

Pomimo braku dowodów na szkodliwość E476 na ludzkie zdrowie, zaleca się ograniczenie spożycia artykułów zawierających ten związek chemiczny. Warto również dodać, że w niektórych krajach użycie policyrynooleiniany poliglicerolu jest kategorycznie zabronione (Australia, USA, Japonia).

E476 a inne dodatki chemiczne

Polirycynooleinian poliglicerolu często stosowany jest wraz z innymi dodatkami chemicznymi. Wśród nich znajdują się:
• E131 – błękit patentowy V
• E180 – czerwień litolowa BK
• E220 – bezwodnik kwasu siarkawego
• E263 – octan wapnia
• E312 – galusan dodecylu
• E316 – izoskorbinian sodu
• E425 – konjac
• E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
• E912 – estry kwasu montanowego.

Czy wiesz, że…?

Niezbędny do uzyskania olejek rycynowy stanowi często jeden ze składników kosmetyków i środków pielęgnujących. Warto wspomnieć, że substancję dodaje się do płynów hamulcowych, chłodniczych, farb, wosków, perfum i past. Co ciekawe – rącznik pospolity, z którego uzyskuje się olejek, uznawany jest za roślinę toksyczną.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika