Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Obraz

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa lub zgrabna ligawa (wykorzystano ligawę)
    • pół słoika suszonych pomidorów
    • 200 g szpinaku mrożonego
    • 200 ml śmietany 30%
    • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
    • olej do smażenia
    • kurkuma, słodka mielona papryka, sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeżeli polędwiczka jest długa, to przekrawamy ją na pół i w każdej części robimy nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.

Przepis

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody. Suszone pomidory kroimy drobno i mieszamy ze szpinakiem.

Przepis

Kieszeń w polędwiczce nadziewamy farszem i obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Przepis

Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso nie myjemy – wlewamy na nią śmietankę i wsypujemy majeranek. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z sosem.

Przepis

Polędwiczki wieprzowe to niedocenione mięso, traktowane jako ciemniejszy, więc gorszy element schabu. Tymczasem polędwiczki są soczyste, chude i znakomite w smaku. To delikatne mięso nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Dzięki temu można je szybko przyrządzić w całości albo po nafaszerowaniu. Do tego dania świetnie będą pasować kluski śląskie lub pieczone ziemniaki.

Przepis

Zamiast polędwiczek możemy do powyższego dania wykorzystać ligawę zwaną też "fałszywą polędwicą". Bywa, jak wskazuje nazwa, że nieuczciwi sprzedawcy oferują ją jako polędwicę, gdyż jest do niej bardzo podobna. Całe szczęście w pewnym stopniu różni się smakiem od polędwicy. W przypadku wykorzystania ligawy należy wydłużyć czas pieczenia dania do 45 minut, gdyż to mięso nie jest tak delikatne jak polędwiczki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni