Polacy nie zwracają uwagi w sklepie. Ta część kurczaka ma najwięcej wartości i kosztuje grosze

Przy dorodnych filetach czy udkach często są pomijane przy sklepowej ladzie z mięsem. A szkoda, bo kurze podroby mają sporo cennych właściwości. Poza tym odpowiednio przygotowane będą pyszne. Na co zwrócić uwagę oprócz drobiowej wątróbki i co z tego zrobić? Wyjaśniam poniżej.

Gulasz z podrobów to niesłusznie zapomniane danieGulasz z podrobów to niesłusznie zapomniane danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NIKOLAITSUGULIEV
Magdalena Pomorska

Podroby z kurczaka to nie tylko wątróbki, ale także serca, żołądki i ozorki. Serca drobiowe są szczególnie cenione za wysoką zawartość białka i żelaza, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Żołądki drobiowe, choć mniej popularne, również zasługują na uwagę ze względu na ich delikatny smak i niską kaloryczność. Poniżej dzielę się przepisem na gulasz na serduszkach, ale możesz zamienić je na żołądki.

Właściwości odżywcze podrobów

Podroby z kurczaka są bogate w żelazo, cynk i witaminy z grupy B, co wspiera układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Dzięki zawartości kolagenu, regularne spożywanie podrobów może wspomagać zdrowie stawów i elastyczność skóry. Warto również podkreślić, że podroby są niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Gulasz z podrobów - zrób go ze mną

Gulasz z podrobów to danie, które łączy tradycję z nowoczesnością - poniżesz znajdziesz klasyczny zestaw przypraw, ale możesz eksperymentować z dodatkiem oleju chili czy odrobiny pasty miso.

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść serca z żył i tłuszczu, umyj pod bieżącą wodą.
  2. Obierz warzywa, pokrój marchewkę w kostkę, cebulę posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj serca i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek (najlepiej rozstarty w dłoniach) i marchewkę. Duś na wolnym ogniu, aż serca zmiękną.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. Rozrób mąkę z wodą, wlej do gulaszu, mieszając, aby zapobiec grudkom.
  7. Gotuj jeszcze przez minutę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Podroby z kurczaka to nie tylko smakowity dodatek do diety, ale także cenne źródło składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożywaniu można poprawić ogólną kondycję organizmu, wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie stawów. Warto więc dać im szansę i odkryć na nowo ich kulinarne możliwości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm