Polacy jedzą na potęgę, a lekarka łapie się za głowę. Taka sałata to trucizna

Sałata wydaje się świetnym wyborem na kolację czy jako dodatek do obiadu. Jednak zwłaszcza o tej porze roku trzeba uważać na to warzywo. Znana lekarka ostrzega, bo konsekwencje mogą być groźne.

Sałatka w paczkachSałata to nie zawsze jest dobry pomysł o tej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Francesco Marzovillo
Dorota Gepert

Sałata? Co może być z nią nie tak? Uchodzi za bardzo zdrową i niskokaloryczną. Ponoć jest ulubionym warzywem modelek. Ma mnóstwo witamin. Dostarcza też żelaza, potasu, manganu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Kalorii rzeczywiście ma niewiele. Jednak sałata, nie bez powodu, zwróciła uwagę lekarki. Jej zdaniem pewien rodzaj sałaty może być po postu toksyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Dlaczego sałata może szkodzić

Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej. Jest specjalistką od jelit i chorób przewlekłych. Na Instagramie prowadzi profil o nazwie "drcubala", na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z obserwatorami. Jej uwagę zwróciły ostatnio sałaty. Stwierdziła, że jedzenie wielu z nich wcale nie jest dobre dla zdrowia.

Jakie sałaty odradza ekspertka

Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.

Takie warzywa są najlepsze

Dr Magdalena Cubała-Kucharska sugeruje, by zrezygnować z kupowania zafoliowanej sałaty oraz innych warzyw w takich opakowaniach, ponieważ rozwijają się w nich groźne bakterie. Najlepiej wybierać świeże warzywa, luzem, które można umyć dopiero tuż przed spożyciem.

To grozi zatruciem

Na paczkowaną sałatę zwracała też uwagę w swoim wpisie Anna Jedrej, dietetyczka. Podkreślała, że zwykła sałata może stać się bakteryjną bombą. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które przyczyniają się do ryzyka zatrucia pokarmowego. Jednym słowem, paczkowana sałata może być toksyczna. Anna Jedrej podkreśla, by po zauważeniu nadgniłych liści w paczce, po prostu całą jego zawartość trzeba wyrzucić ją do kosza.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru