WAŻNE
TERAZ

Straż Graniczna zatrzymała kolejne osoby. Nowe dane

Polacy jedzą na potęgę, a lekarka łapie się za głowę. Taka sałata to trucizna

Sałata wydaje się świetnym wyborem na kolację czy jako dodatek do obiadu. Jednak zwłaszcza o tej porze roku trzeba uważać na to warzywo. Znana lekarka ostrzega, bo konsekwencje mogą być groźne.

Sałatka w paczkachSałata to nie zawsze jest dobry pomysł o tej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Francesco Marzovillo
Dorota Gepert

Sałata? Co może być z nią nie tak? Uchodzi za bardzo zdrową i niskokaloryczną. Ponoć jest ulubionym warzywem modelek. Ma mnóstwo witamin. Dostarcza też żelaza, potasu, manganu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Kalorii rzeczywiście ma niewiele. Jednak sałata, nie bez powodu, zwróciła uwagę lekarki. Jej zdaniem pewien rodzaj sałaty może być po postu toksyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Dlaczego sałata może szkodzić

Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej. Jest specjalistką od jelit i chorób przewlekłych. Na Instagramie prowadzi profil o nazwie "drcubala", na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z obserwatorami. Jej uwagę zwróciły ostatnio sałaty. Stwierdziła, że jedzenie wielu z nich wcale nie jest dobre dla zdrowia.

Jakie sałaty odradza ekspertka

Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.

Takie warzywa są najlepsze

Dr Magdalena Cubała-Kucharska sugeruje, by zrezygnować z kupowania zafoliowanej sałaty oraz innych warzyw w takich opakowaniach, ponieważ rozwijają się w nich groźne bakterie. Najlepiej wybierać świeże warzywa, luzem, które można umyć dopiero tuż przed spożyciem.

To grozi zatruciem

Na paczkowaną sałatę zwracała też uwagę w swoim wpisie Anna Jedrej, dietetyczka. Podkreślała, że zwykła sałata może stać się bakteryjną bombą. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które przyczyniają się do ryzyka zatrucia pokarmowego. Jednym słowem, paczkowana sałata może być toksyczna. Anna Jedrej podkreśla, by po zauważeniu nadgniłych liści w paczce, po prostu całą jego zawartość trzeba wyrzucić ją do kosza.

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki