Polacy jedzą na potęgę, a lekarka łapie się za głowę. Taka sałata to trucizna

Sałata wydaje się świetnym wyborem na kolację czy jako dodatek do obiadu. Jednak zwłaszcza o tej porze roku trzeba uważać na to warzywo. Znana lekarka ostrzega, bo konsekwencje mogą być groźne.

Sałatka w paczkachSałata to nie zawsze jest dobry pomysł o tej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Francesco Marzovillo
Dorota Gepert

Sałata? Co może być z nią nie tak? Uchodzi za bardzo zdrową i niskokaloryczną. Ponoć jest ulubionym warzywem modelek. Ma mnóstwo witamin. Dostarcza też żelaza, potasu, manganu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Kalorii rzeczywiście ma niewiele. Jednak sałata, nie bez powodu, zwróciła uwagę lekarki. Jej zdaniem pewien rodzaj sałaty może być po postu toksyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Dlaczego sałata może szkodzić

Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej. Jest specjalistką od jelit i chorób przewlekłych. Na Instagramie prowadzi profil o nazwie "drcubala", na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z obserwatorami. Jej uwagę zwróciły ostatnio sałaty. Stwierdziła, że jedzenie wielu z nich wcale nie jest dobre dla zdrowia.

Jakie sałaty odradza ekspertka

Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.

Takie warzywa są najlepsze

Dr Magdalena Cubała-Kucharska sugeruje, by zrezygnować z kupowania zafoliowanej sałaty oraz innych warzyw w takich opakowaniach, ponieważ rozwijają się w nich groźne bakterie. Najlepiej wybierać świeże warzywa, luzem, które można umyć dopiero tuż przed spożyciem.

To grozi zatruciem

Na paczkowaną sałatę zwracała też uwagę w swoim wpisie Anna Jedrej, dietetyczka. Podkreślała, że zwykła sałata może stać się bakteryjną bombą. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które przyczyniają się do ryzyka zatrucia pokarmowego. Jednym słowem, paczkowana sałata może być toksyczna. Anna Jedrej podkreśla, by po zauważeniu nadgniłych liści w paczce, po prostu całą jego zawartość trzeba wyrzucić ją do kosza.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja