Polacy jedzą na potęgę, a lekarka łapie się za głowę. Taka sałata to trucizna
Sałata wydaje się świetnym wyborem na kolację czy jako dodatek do obiadu. Jednak zwłaszcza o tej porze roku trzeba uważać na to warzywo. Znana lekarka ostrzega, bo konsekwencje mogą być groźne.
Sałata? Co może być z nią nie tak? Uchodzi za bardzo zdrową i niskokaloryczną. Ponoć jest ulubionym warzywem modelek. Ma mnóstwo witamin. Dostarcza też żelaza, potasu, manganu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Kalorii rzeczywiście ma niewiele. Jednak sałata, nie bez powodu, zwróciła uwagę lekarki. Jej zdaniem pewien rodzaj sałaty może być po postu toksyczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Dlaczego sałata może szkodzić
Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej. Jest specjalistką od jelit i chorób przewlekłych. Na Instagramie prowadzi profil o nazwie "drcubala", na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z obserwatorami. Jej uwagę zwróciły ostatnio sałaty. Stwierdziła, że jedzenie wielu z nich wcale nie jest dobre dla zdrowia.
Jakie sałaty odradza ekspertka
Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.
Takie warzywa są najlepsze
Dr Magdalena Cubała-Kucharska sugeruje, by zrezygnować z kupowania zafoliowanej sałaty oraz innych warzyw w takich opakowaniach, ponieważ rozwijają się w nich groźne bakterie. Najlepiej wybierać świeże warzywa, luzem, które można umyć dopiero tuż przed spożyciem.
To grozi zatruciem
Na paczkowaną sałatę zwracała też uwagę w swoim wpisie Anna Jedrej, dietetyczka. Podkreślała, że zwykła sałata może stać się bakteryjną bombą. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które przyczyniają się do ryzyka zatrucia pokarmowego. Jednym słowem, paczkowana sałata może być toksyczna. Anna Jedrej podkreśla, by po zauważeniu nadgniłych liści w paczce, po prostu całą jego zawartość trzeba wyrzucić ją do kosza.