Polacy jedzą na potęgę, a lekarka łapie się za głowę. Taka sałata to trucizna

Sałata wydaje się świetnym wyborem na kolację czy jako dodatek do obiadu. Jednak zwłaszcza o tej porze roku trzeba uważać na to warzywo. Znana lekarka ostrzega, bo konsekwencje mogą być groźne.

Sałatka w paczkachSałata to nie zawsze jest dobry pomysł o tej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Francesco Marzovillo
Dorota Gepert

Sałata? Co może być z nią nie tak? Uchodzi za bardzo zdrową i niskokaloryczną. Ponoć jest ulubionym warzywem modelek. Ma mnóstwo witamin. Dostarcza też żelaza, potasu, manganu, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika. Kalorii rzeczywiście ma niewiele. Jednak sałata, nie bez powodu, zwróciła uwagę lekarki. Jej zdaniem pewien rodzaj sałaty może być po postu toksyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Dlaczego sałata może szkodzić

Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej. Jest specjalistką od jelit i chorób przewlekłych. Na Instagramie prowadzi profil o nazwie "drcubala", na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z obserwatorami. Jej uwagę zwróciły ostatnio sałaty. Stwierdziła, że jedzenie wielu z nich wcale nie jest dobre dla zdrowia.

Jakie sałaty odradza ekspertka

Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.

Takie warzywa są najlepsze

Dr Magdalena Cubała-Kucharska sugeruje, by zrezygnować z kupowania zafoliowanej sałaty oraz innych warzyw w takich opakowaniach, ponieważ rozwijają się w nich groźne bakterie. Najlepiej wybierać świeże warzywa, luzem, które można umyć dopiero tuż przed spożyciem.

To grozi zatruciem

Na paczkowaną sałatę zwracała też uwagę w swoim wpisie Anna Jedrej, dietetyczka. Podkreślała, że zwykła sałata może stać się bakteryjną bombą. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które przyczyniają się do ryzyka zatrucia pokarmowego. Jednym słowem, paczkowana sałata może być toksyczna. Anna Jedrej podkreśla, by po zauważeniu nadgniłych liści w paczce, po prostu całą jego zawartość trzeba wyrzucić ją do kosza.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie