Podpiekane pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego ze szpinakowym farszem to doskonała propozycja na kolację. Rumiane pierożki świetnie sprawdzą się także jako przekąska na domowej imprezie. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Szpinak będzie się dobrze komponował z serem feta i czosnkiem.

Pieczone pierogiPieczone pierogi
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przypraw

Farsz:

Przepis

  • Tłuczemy ziemniaki i mieszamy je z masłem i resztą składników. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • Na niewielkim ogniu rozmrażamy szpinak. Jeśli istnieje taka potrzeba, odlewamy z niego wodę. Mieszamy go z utartą fetą i przyprawami po czym studzimy.
  • Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je, po czym wycinamy z niego kółka. Na każde z nich nakładamy przygotowany farsz i zlepiamy w formę pieroga.
  • Kiedy zlepimy je wszystkie, smarujemy je z wierzchu rozbełtanym jajkiem z ziołami.
  • Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Można je jeść na ciepło jak i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie