Podpiekane pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego ze szpinakowym farszem to doskonała propozycja na kolację. Rumiane pierożki świetnie sprawdzą się także jako przekąska na domowej imprezie. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Szpinak będzie się dobrze komponował z serem feta i czosnkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przypraw
Farsz:
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- Tłuczemy ziemniaki i mieszamy je z masłem i resztą składników. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Na niewielkim ogniu rozmrażamy szpinak. Jeśli istnieje taka potrzeba, odlewamy z niego wodę. Mieszamy go z utartą fetą i przyprawami po czym studzimy.
- Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je, po czym wycinamy z niego kółka. Na każde z nich nakładamy przygotowany farsz i zlepiamy w formę pieroga.
- Kiedy zlepimy je wszystkie, smarujemy je z wierzchu rozbełtanym jajkiem z ziołami.
- Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Można je jeść na ciepło jak i na zimno.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze