Podpiekane pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego ze szpinakowym farszem to doskonała propozycja na kolację. Rumiane pierożki świetnie sprawdzą się także jako przekąska na domowej imprezie. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Szpinak będzie się dobrze komponował z serem feta i czosnkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przypraw
Farsz:
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
Przepis
- Tłuczemy ziemniaki i mieszamy je z masłem i resztą składników. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Na niewielkim ogniu rozmrażamy szpinak. Jeśli istnieje taka potrzeba, odlewamy z niego wodę. Mieszamy go z utartą fetą i przyprawami po czym studzimy.
- Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je, po czym wycinamy z niego kółka. Na każde z nich nakładamy przygotowany farsz i zlepiamy w formę pieroga.
- Kiedy zlepimy je wszystkie, smarujemy je z wierzchu rozbełtanym jajkiem z ziołami.
- Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Można je jeść na ciepło jak i na zimno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl