Podpiekane pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pieczone pierogi z ciasta ziemniaczanego ze szpinakowym farszem to doskonała propozycja na kolację. Rumiane pierożki świetnie sprawdzą się także jako przekąska na domowej imprezie. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Szpinak będzie się dobrze komponował z serem feta i czosnkiem.

Pieczone pierogiPieczone pierogi
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przypraw

Farsz:

Przepis

  • Tłuczemy ziemniaki i mieszamy je z masłem i resztą składników. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • Na niewielkim ogniu rozmrażamy szpinak. Jeśli istnieje taka potrzeba, odlewamy z niego wodę. Mieszamy go z utartą fetą i przyprawami po czym studzimy.
  • Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je, po czym wycinamy z niego kółka. Na każde z nich nakładamy przygotowany farsz i zlepiamy w formę pieroga.
  • Kiedy zlepimy je wszystkie, smarujemy je z wierzchu rozbełtanym jajkiem z ziołami.
  • Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Można je jeść na ciepło jak i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się