Plusy i minusy picia mleka

Dowiedzmy się, jakie są złe i dobre strony spożywania białego napoju

Obraz

/ 11Doceniane już w starożytności

Obraz
© sxc.hu

O zbawiennym oddziaływaniu mleka wiedzieli już w starożytni Rzymianie. W kozim mleku kąpała się Kleopatra, a w XV w. włoskim dostojnikom zalecano ten zabieg, który miał odmładzać i upiększać skórę. Nic dziwnego, że bardzo popularne było także nacieranie skóry chlebem namoczonym w mleku.

/ 11Korzyści...

Obraz
© sxc.hu

Dziennie powinniśmy wypijać 2 pełne szklanki mleka (możemy je wymienić na kefir, jogurt lub sery). Pokrywa to dobowe zapotrzebowanie na wapń. Dodajmy, że ten z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm.

/ 11... źródło prtotein

Obraz
© sxc.hu

Mleko jest doskonałym źródłem protein, które są podstawowym składnikiem budulcowym naszego ciała. To właśnie z nich, czyli z białek, zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie.

/ 11Kazeina nawilża skórę

Obraz
© sxc.hu

Kąpiele w mleku nie były więc tylko wymysłem arystokracji, ale miały swoje medyczne uzasadnienie. Znajdująca się w białym płynie kazeina ma właściwości nawilżające skórę. Proteiny zapobiegają odparowywaniu wody, wzmacniają naskórek i działają ujędrniająco. Dobroczynne działanie mają też lipidy. Tworzą "płaszcz", który chroni naszą skórę przed takim czynnikami zewnętrznymi, jak wiatr, chłód czy promienie słoneczne.

/ 11Nienasycone kwasy tłuszczowe

Obraz
© sxc.hu

Dobroczynnych składników jest oczywiście więcej. Przykładowo nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają przesuszaniu skóry. Odpowiadają także za metabolizm cholesterolu i powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych. Do tego mają działanie przeciwzapalne.

/ 11Wapń

Obraz
© sxc.hu

Wapń, w które bogate jest mleko, to podstawowy składnik mineralny kości i zębów. Uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów oraz właściwego kurczenia się mięśni. Kwas mlekowy sprzyja produkcji kolagenu, a bakterie kwasu mlekowego zwiększają odporność i mają właściwości antynowotworowe.

/ 11Źródło witamin

Obraz
© sxc.hu

Mleko jest także bogatym źródłem witamin A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C, a także potasu, fosforu oraz antyutleniaczy. Jak widać, ten biały napój bardzo korzystnie działa na nasz organizm. Jednak nie zawsze...

/ 11I szkody...

Obraz
© sxc.hu

Są jednak przypadki, kiedy mleko, zamiast pomagać - szkodzi. Jest bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które mogą przyczyniać się do miażdżycy. Nie jest to jednak powód, aby z niego rezygnować. Wystarczy ograniczyć jego spożywanie i przestawić się na mniej tłustą wersję.

/ 11Kto musi zrezygnować?

Obraz
© sxc.hu

Z mlekiem i jego produktami stanowczo powinny się jednak pożegnać osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy. Najczęstszą tego przyczyną jest brak laktazy (enzymu trawiącego cukier), która dotyczy aż 15 proc. naszej populacji. Takie osoby powinny zrezygnować z mleka i słodkiej śmietany, a zamiast tego spożywać fermentowane przetwory mleczne, m.in. sery, jogurty, maślanki i kefiry. Te nie powodują opisanych niżej "skutków ubocznych".

10 / 11Uciążliwe dolegliwości

Obraz
© sxc.hu

Osoby z małą ilością laktazy w organizmie nie są w stanie strawić laktozy. Ponieważ nie może przejść przez ścianę jelita cienkiego - zalega w nim, uniemożliwiając przeniknięcie do naczyń krwionośnych i jednocześnie zatrzymując wodę w jelitach. To właśnie jest przyczyną pojawienia się biegunki.

11 / 11Napój nie dla wszystkich

Obraz
© sxc.hu

To nie koniec. W jelicie grubym laktoza pod wpływem bakterii ulega beztlenowej fermentacji, podczas której produkowane są gazy organiczne powodujące wzdęcia. Spożywanie mleka, choć ma dobroczynne skutki, nie jest więc zalecane dla wszystkich. Pamiętajcie jednak, że oprócz białego napoju istnieją jeszcze produkty z niego wytwarzane, z których nie warto rezygnować.
qk

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika