Plusy i minusy picia mleka

Dowiedzmy się, jakie są złe i dobre strony spożywania białego napoju

Obraz

/ 11Doceniane już w starożytności

Obraz
© sxc.hu

O zbawiennym oddziaływaniu mleka wiedzieli już w starożytni Rzymianie. W kozim mleku kąpała się Kleopatra, a w XV w. włoskim dostojnikom zalecano ten zabieg, który miał odmładzać i upiększać skórę. Nic dziwnego, że bardzo popularne było także nacieranie skóry chlebem namoczonym w mleku.

/ 11Korzyści...

Obraz
© sxc.hu

Dziennie powinniśmy wypijać 2 pełne szklanki mleka (możemy je wymienić na kefir, jogurt lub sery). Pokrywa to dobowe zapotrzebowanie na wapń. Dodajmy, że ten z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm.

/ 11... źródło prtotein

Obraz
© sxc.hu

Mleko jest doskonałym źródłem protein, które są podstawowym składnikiem budulcowym naszego ciała. To właśnie z nich, czyli z białek, zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie.

/ 11Kazeina nawilża skórę

Obraz
© sxc.hu

Kąpiele w mleku nie były więc tylko wymysłem arystokracji, ale miały swoje medyczne uzasadnienie. Znajdująca się w białym płynie kazeina ma właściwości nawilżające skórę. Proteiny zapobiegają odparowywaniu wody, wzmacniają naskórek i działają ujędrniająco. Dobroczynne działanie mają też lipidy. Tworzą "płaszcz", który chroni naszą skórę przed takim czynnikami zewnętrznymi, jak wiatr, chłód czy promienie słoneczne.

/ 11Nienasycone kwasy tłuszczowe

Obraz
© sxc.hu

Dobroczynnych składników jest oczywiście więcej. Przykładowo nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają przesuszaniu skóry. Odpowiadają także za metabolizm cholesterolu i powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych. Do tego mają działanie przeciwzapalne.

/ 11Wapń

Obraz
© sxc.hu

Wapń, w które bogate jest mleko, to podstawowy składnik mineralny kości i zębów. Uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów oraz właściwego kurczenia się mięśni. Kwas mlekowy sprzyja produkcji kolagenu, a bakterie kwasu mlekowego zwiększają odporność i mają właściwości antynowotworowe.

/ 11Źródło witamin

Obraz
© sxc.hu

Mleko jest także bogatym źródłem witamin A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C, a także potasu, fosforu oraz antyutleniaczy. Jak widać, ten biały napój bardzo korzystnie działa na nasz organizm. Jednak nie zawsze...

/ 11I szkody...

Obraz
© sxc.hu

Są jednak przypadki, kiedy mleko, zamiast pomagać - szkodzi. Jest bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które mogą przyczyniać się do miażdżycy. Nie jest to jednak powód, aby z niego rezygnować. Wystarczy ograniczyć jego spożywanie i przestawić się na mniej tłustą wersję.

/ 11Kto musi zrezygnować?

Obraz
© sxc.hu

Z mlekiem i jego produktami stanowczo powinny się jednak pożegnać osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy. Najczęstszą tego przyczyną jest brak laktazy (enzymu trawiącego cukier), która dotyczy aż 15 proc. naszej populacji. Takie osoby powinny zrezygnować z mleka i słodkiej śmietany, a zamiast tego spożywać fermentowane przetwory mleczne, m.in. sery, jogurty, maślanki i kefiry. Te nie powodują opisanych niżej "skutków ubocznych".

10 / 11Uciążliwe dolegliwości

Obraz
© sxc.hu

Osoby z małą ilością laktazy w organizmie nie są w stanie strawić laktozy. Ponieważ nie może przejść przez ścianę jelita cienkiego - zalega w nim, uniemożliwiając przeniknięcie do naczyń krwionośnych i jednocześnie zatrzymując wodę w jelitach. To właśnie jest przyczyną pojawienia się biegunki.

11 / 11Napój nie dla wszystkich

Obraz
© sxc.hu

To nie koniec. W jelicie grubym laktoza pod wpływem bakterii ulega beztlenowej fermentacji, podczas której produkowane są gazy organiczne powodujące wzdęcia. Spożywanie mleka, choć ma dobroczynne skutki, nie jest więc zalecane dla wszystkich. Pamiętajcie jednak, że oprócz białego napoju istnieją jeszcze produkty z niego wytwarzane, z których nie warto rezygnować.
qk

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny