Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci

Pleśniak to jedno z prostszych, ale bardzo smacznych ciast. Kruchy spód, sezonowe owoce lub konfitura, bezowa pianka i kruszonka. Wypróbujcie koniecznie przepis na pleśniak ze śliwkami. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze i najtańsze. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babciPleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
  • Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  • Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach.
  • Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Beza:

  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀