Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci

Pleśniak to jedno z prostszych, ale bardzo smacznych ciast. Kruchy spód, sezonowe owoce lub konfitura, bezowa pianka i kruszonka. Wypróbujcie koniecznie przepis na pleśniak ze śliwkami. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze i najtańsze. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babciPleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
  • Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  • Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach.
  • Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Beza:

  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟