Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci

Pleśniak to jedno z prostszych, ale bardzo smacznych ciast. Kruchy spód, sezonowe owoce lub konfitura, bezowa pianka i kruszonka. Wypróbujcie koniecznie przepis na pleśniak ze śliwkami. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze i najtańsze. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babciPleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Nadzienie:

  • 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
  • Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
  • Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  • Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
  • Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach.
  • Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Beza:

  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika