Pleśniak ze śliwkami. Smakuje jak u babci
Pleśniak to jedno z prostszych, ale bardzo smacznych ciast. Kruchy spód, sezonowe owoce lub konfitura, bezowa pianka i kruszonka. Wypróbujcie koniecznie przepis na pleśniak ze śliwkami. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze i najtańsze. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g schłodzonego masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka kakao bez cukru
Nadzienie:
- 600-650 g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki
Beza:
- 5 białek
- 200 g cukru kryształu
- 1 czerwony kisiel bez cukru – użyłam wiśniowego
- Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło lub margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie dość wilgotne ciasto).
- Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki, następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).
- Na cieście w blaszce poukładać pokrojone śliwki skórką do dołu.
- Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
- Do większej ilości ciasta dodać kakao i zagnieść.
- Kakaowe ciasto skubać/odrywać w rękach i układać je na śliwkach.
- Ostatni kawałek ciasta zawinąć z powrotem w folię i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Beza:
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać kisiel i wymieszać.
- Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
- Z lodówki wyjąć ostatni kawałek ciasta i skubać/odrywać kawałeczki w rękach i układać je na bezie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze