Pleśń w ketchupie. Dietetyk dr Damian Parol pokazał, czym grozi niedodawanie konserwantów

Dietetyk dr Damian Parol na swoim profilu na Facebooku umieścił zdjęcie wnętrza opakowania ketchupu marki Kotlin. Po miesiącu od otwarcia w ketchupie reklamowanym jako "bez konserwantów" pojawiła się pleśń. Ekspert zwrócił uwagę na ważny fakt.

Pleśń w ketchupie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dr Damian Parol podzielił się ze swoimi obserwatorami najnowszym doświadczeniem. Miesiąc temu kupił ketchup Kotlin 60 proc. mniej kalorii i kiedy produkt już się kończył, postanowił rozciąć opakowanie, żeby zużyć jego resztki. Okazało się, że wewnątrz znajduje się wykwit pleśni. To okazało się bodźcem do refleksji na temat tego, czy produkty całkowicie wyzbyte konserwantów, rzeczywiście są lepsze.

"Można powiedzieć – zdarza się, choć nie powinno. Ale moim zdaniem jest to wizualizacja pewnego problemu. Konkretnie ketchup miał kiedyś dodatek benzoesanu sodu. Jest to środek konserwujący, który m.in. chroni przed pleśniami. Producent z niego zrezygnował – jak sądzę z powodów marketingowych. Dlatego obecnie nie ma w nim benzoesanu, ale jest wielki napis 'bez konserwantów'. I pleśń" – napisał.

Parol zwrócił uwagę na to, że benzoesan sodu jest konserwantem bezpiecznym dla zdrowie, jeśli używa się go zgodnie z przepisami, natomiast mykotoksyny będące substancjami wydzielanymi przez pleśnie, są silnie szkodliwe i rakotwórcze nawet w małych dawkach. "Sto razy bardziej wolę jeść całe życie benzoesan sodu z żywności (i inne konserwanty) niż raz na jakiś czas zjeść coś z pleśnią. A w przypadku takiego ketchupu nawet mogłem się nie zorientować, gdyby było go trochę więcej, to wyciskałbym go radośnie na kanapki" – podsumowuje.

Na koniec dietetyk podkreślił, że jeśli produkt pokryty jest pleśnią, to trzeba bezwzględnie go wyrzucić, ponieważ usuwanie spleśniałej części nie jest rozwiązaniem – pleśń znajduje się już w całym produkcie. Ponadto zwrócił uwagę na fakt, że produkty bez konserwantów często zawierają naturalne mykotosyny i inne substancje wytwarzane przez drobnoustroje.

Dr Damian Parol zaznaczył, że nie jest to zarzut skierowany konkretnie do firmy Kotlin, oraz że mogło się to zdarzyć w każdym produkcie.

Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej Grupy Maspex Dorota Liszka wyjaśnia, że oferowane przez nich ketchupy Kotlin to produkty bez dodatku konserwantów, które utrwalane są przez proces pasteryzacji, na co pozwala użycie bardzo nowoczesnej technologii produkcji.

– Każda partia ketchupu zanim zostanie zwolniona do sprzedaży jest badana pod kątem zgodności produktu z ustalonymi dla niego wymaganiami jakościowymi. Jest to nasza standardowa procedura. Ketchupy Kotlin są oznakowane zgodnie z wymaganiami prawa. Na każdym opakowaniu podany jest termin przydatności produktu do spożycia oraz zalecane warunki przechowywania po jego otwarciu. W przypadku otwartych opakowań niezwykle ważne są warunki w jakich produkt jest przechowywany. Po otwarciu ma on kontakt z różnymi czynnikami zewnętrznymi, które mogą przyczyniać się do jego popsucia, a które są niezależne od nas – komentuje i zaznacza, że dołożą wszelkich starań, aby wyjaśnić tę konkretną sytuację.

– Dodatkowe informacje pozwolą nam przeanalizować przebieg procesu produkcji dla tego produktu oraz ocenić stan przechowywanej przez nas próby archiwalnej produktu dla wskazanej partii – dodaje.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść pestkę z awokado

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru