Placuszki z cukinii. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
To najlepszy przepis, jaki znajdziecie na smakowite placuszki z cukinii. Są łatwe do przygotowania, delikatne, aromatyczne, no i tanie. Robi się je podobnie jak w placki ziemniaczane. Oto przepis i lista potrzebnych składników.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
- Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułkę tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl